Symphonica in Sporto

 

Klik hier om op de pagina van de Stichting Leefbaarheid Vierlingsbeek en Groeningen te komen waar u informatie kunt vinden om de SymphonieKar te reserveren.


Vierlingsbeek/Groeningen organiseerde in 2014/2015 Symphonica in Sporto.

Het project werd in december 2013 met negen andere projecten genomineerd voor de Brabantse Dorpenderby, editie Leefbaarheid in Beweging. In juni 2014 won het project de Brabantse Dorpenderby.

Op 6 september 2015 won Symphonica in Sporto ook de Dr. Peelen stimuleringsprijs.

 

Wat hield het project in

Sport- en Cultuurverenigingen werden gekoppeld en organiseerden in 2014/2015 tien beweeg- en cultuuractiviteiten.

24 verenigingen uit Vierlingsbeek en Groeningen deden mee, met het doel om door middel van samenwerking zoveel mogelijk inwoners het hele jaar door in beweging te krijgen. In totaal kwamen er 5094 mensen in beweging.

 

Het project eindigde op 5 juli 2015 met een grande finale waarbij alle deelnemers, maar ook de overige dorpsbewoners samen in beweging kwamen. Het was

een geweldige afsluiting van dit prachtige project waarbij vele verbindingen tussen verenigingen voor de toekomst zijn gelegd.

 

Met het winnende bedrag van de Brabantse Dorpenderby werd een Symphonie-kar gemaakt, een podiumwagen die door alle verenigingen gebruikt kan worden. Klik hier om de gegevens in te voeren om de Symphonie-kar te reserveren

 

Hieronder zijn diverse officiële uitzendingen van Omroep Brabant over dit project zien. En hiernaast diverse filmpjes uit andere bronnen.

 

Als jullie nog vragen hebben richt je dan tot de kerngroep:

Mail: symphonicainsporto@gmail.com

Tel: 06-30970196 of 06-22220874

 

 

Alle georganiseerde activiteiten:

 

1. MENS vs PAARD op 18 april 2014

Op 18 april was de eerste activiteit van Symphonica in Sporto, georganiseerd door Rijvereniging Valentinus, Stichting Doejemee en woonzorgboerderij de Hultenhoek.

 Onze Dorpenderby coach/amazone Imke Schellekens-Bartels verzorgt aan het begin van de avond een clinic aan de bewoners van de Hultenhoek. De spanning is van hun gezichten af te lezen. Maar ook voor Imke is het spannend, wat dit is de eerste keer dat ze een clinic geeft aan mensen met een verstandelijke beperking. Gelukkig staat Anke Janssen haar bij.

Imke is duidelijk onder de indruk van de rijstijl van een aantal bewoners : “Ze kunnen al goed licht rijden, dat is heel goed!” Imke geeft hier en daar tips zodat de bewoners straks nóg beter kunnen rijden.

Na de clinic begint de echte Challenge tussen mens of paard: Wie zal winnen?

We beginnen met verspringen. Nick Janssen zet met paard een afstand neer van 3.15 meter. Maar Mart gaat daar met gemak overheen met 3.20! Dan is het tijd voor een parcours. Rik Geurts op fiets tegen Nick op paard. Het parcours is lastig voor het paard, maar op het rechte stuk terug verslaat hij met gemak Rik. Het volgende onderdeel is touwtrekken. Hoeveel mensen kunnen touwtrekken tegen een paard?

 

We beginnen met 10 kinderen samen met coach Imke en Rogier. Het paard heeft er geen moeite mee... Daarna proberen 14 en vervolgens 18 kinderen het: dat scheelt al niet veel meer. Met 4 sterkte mannen lukt het eindelijk het paard te verslaan. De laatste challenge is een potje voetbal: Nick gaat met paard een grote skippybal in een doel proberen te schieten. Na twee keer proberen lukt dat. Nu mogen de mensen: bij twee van de drie gaat dat goed. Met dit gelijkspel wordt het 3-2 voor de mens!

Na nog een clinic door coach Imke aan 4 ruiters, is het tijd om zelf in beweging te komen. Onze fysiotherapeut Wouter van Dongen doet een aantal balansoefeningen waarna iedereen ze probeert na te doen. Dat valt bij velen nog niet mee…

Uiteindelijk blijken er 351 mensen in beweging te zijn gebracht met deze activiteit. We mogen trots zijn op dit resultaat!

 

2. JONG GEDANST = OUD GEDAAN in VIERLINGSBEEK op 14 mei 2014

Jong gedanst = oud gedaan

Op 14 mei jongstleden was het dan zo ver, de tweede activiteit van Symphonica. Op een prachtige zonovergoten ochtend ging ‘Jong gedanst = oud gedaan’ van start.

 

De organisatie van deze ochtend was in handen van Basisschool Laurentiushof, Stichting Doejemee en KBO. De verwachtingen waren van tevoren hooggespannen en de bedoeling was om de tellerstand op de beweegmeter na deze activiteit boven de 1000 te krijgen. Met deze hoge verwachting zijn jong en oud vol enthousiasme begonnen.

Allereerst was het de beurt aan 2 opa’s en 2 klein-kinderen om het op te nemen tegen 2 andere opa’s en kleinkinderen  in een 4 tegen 4 voetbalwedstrijd op het panna veldje van de Basisschool. Deze activiteit stond onder leiding van special guest, KNVB scheidsrechter, Pol van Boekel.

 

Daar waar de jeugd druk aan het oefenen was om ‘het vernieuwde volkslied’ van Vierlingsbeek onder de knie te krijgen, inclusief dans, waren de KBO leden  onder het genot van koffie en Bèkse koek aandachtig aan het luisteren naar de planning van deze ochtend.  Vervolgens was het de beurt aan het KBO om het ‘oude volkslied’ inclusief dans te oefenen om zo gezamenlijk te kunnen zorgen voor een spetterende afsluiting van de ochtend. Voordat deze ochtend afgesloten werd gingen de leden van het KBO op hetzelfde panna veldje ‘walking football’ spelen. Deze oefening werd bloed fanatiek gespeeld. Waar enkele probeerde te rennen en daar waar geniepige overtredingen werden gemaakt, stond wederom Pol van Boekel klaar om streng op te treden.

 

Hier en daar kon de scheidsrechter er niet omheen om een gele kaart en zelfs enkele penalty’s toe te kennen. Mede dankzij de fanatieke supporters en het fantastische weer was ook deze activiteit geslaagd.

 

Onder de bezielende presentatie van meester Henny werd deze ochtend met een geweldige Symphonica-presentatie afgesloten. Na het luiden van de kerkklokken, zong de oudere generatie ‘ons’ Bèkse volkslied’ onder leiding van Peter Verdijk en Leo Aarts.

Vervolgens was het de beurt aan Merel Klaassen om ‘het vernieuwde volkslied’ ten gehore te brengen. Jong en oud dansten fanatiek mee. De vele bellenblazers zorgden voor een kleurrijk einde.

 

Op deze manier was Jong gedanst = Oud gedaan een geslaagde tweede activiteit van Symphonica in Sporto. Uiteindelijk zijn er door deze activiteit 690 mensen in beweging gekomen waardoor de bewegingsmeter nu staat op 1041 bewegende mensen.

 

3. WANDELVIERDAAGSE van 20 t/m 23 mei 2014

Van 20 t/m 23 heeft iedereen een mooie wandeling in en rond Vierlingsbeek kunnen maken tijdens de muzikale Wandel4Daagse. “Door het weer én door Symphonica in Sporto was het een zeer geslaagde editie. Opvallend dat meer mensen maar één of twee dagen hebben gelopen, hartstikke leuk.”, zegt Anneke Willems van het JOC.

 

“Voor een aantal leden van het Groenings koor was het de eerste keer dat ze meeliepen, maar iedereen vond het zeer geslaagd”, vult Han Morsink van het Groenings Koor aan. Zowel het JOC als het Groenings Koor beviel het dus erg goed. Han: “Mooi ook dat de Djembé band  Dofola een optreden heeft kunnen geven.”

 

Anneke en Han: “Heel fijn dat zoiets mede door Symphonica in Sporto georganiseerd kon worden.” Met 588 wandelaars komt de bewegingsmeter uit op 1629.

 

4. VERRASSINGSACT VOOR JONG EN OUD op 1 juni 2014

Het smartlappenkoor ‘Van Heure Zingen’ en dansvereniging ‘De Bèkse Klinkertjes’ organiseerden een verrassingsoptreden tijdens het eerste echte smartlappenfestival te Vierlingsbeek. Er kwamen die dag vele smartlappenkoren en  joekskapellen naar Vierlingsbeek die op verschillende locaties optraden. Het varieerde van zingen en muziek maken bij kasteel ’t Hattert, in de feesttent, tot bij de boer tussen de koeien.

 

5. MUZIEK OP DE MAAS IN BEWEGING 

Muziek op de Maas kun je de volgende tekst plaatsen:

Op zaterdag 21 juni was de eerste Symphonica in Sporto activiteit na het winnen van de Brabantse Dorpenderby. Deze dag werd georganiseerd door Zanggroep Evergreen Vierlingsbeek(ZEV), Dorpsraad Groeningen en de Damesgymclub Vierlingsbeek. Samen waren zij verantwoordelijk om de 10e editie van Muziek op de Maas in beweging te krijgen.

 

Allereerst was Dorpsraad Groeningen aan de beurt met een prachtig verzonnen activiteit waarbij kinderen en volwassenen de mogelijkheid kregen om een bommetje te maken in de Maas.

Presentatoren Niek Aarts en Moniek Drost- Theunissen zorgden ervoor dat kinderen om 15.00 uur én om 19.00 uur in het water konden springen. Duikers waren aanwezig voor de veiligheid. Ook enkele volwassenen durfden het aan om een bommetje te doen in de Maas. Natuurlijk waren Niek en Moniek zelf ook niet te beroerd om de gevreesde Maas te trotseren. Hierna was het de beurt aan de vrouwengymclub om het toegestroomde publiek in beweging te krijgen. Dit werd gedaan door middel van een flashmob. Het publiek deed volop mee. Jong en oud had nog amper de mogelijkheid gekregen om uit te hijgen of wijkagent (Figurant Henny Cremers) sprak de menigte toe om nog maar eens flink te gaan bewegen. Tijdens deze dans zijn er maar liefst 461 aan het bewegen gegaan. Hiermee staat de beweegmeter nu op 3006! Na deze dans werd het Symphonica in Sporto gedeelte feestelijk afgesloten met het Symphonica nummer welke natuurlijk werd gezongen door Merel Klaassen.

 

Vervolgens ging het spetterende programma van Muziek op de Maas van start. Optredens van ZEV-Light, Mooche, The Surphonics, Union Brass Venlo en ZEV zorgden voor een prachtige muzikale avond aan de Maas.

 

6. BEKSE STEPPENRONDE op 24 augustus

Team Plus- Van Dijck wint de Bekse Steppenrond 2014

Op 24 augustus vond sinds lange tijd weer een Bekse Steppenronde plaats. Deze steppenronde werd georganiseerd door het Oranje Comité en Bibliobeek/Beek Beweegt. De Steppenronde werd als middaggedeelte van de Bekse Bruggenloop opgenomen. Over de hele dag gezien zijn 282 mensen in beweging gebracht!

Zeven teams deden mee en Team Plus- Van Dijck bleek net te sterk voor Banunu’s op sokken. De roze vrollie werden speciaal in het zonnetje gezet voor hun mooie uitdossing door onze enige echte Bekse ronde miss Ria.

De oude steps waren prachtig en veilig opgepimt door Frans Thijs wielerspeciaalzaak, ze kunnen nu weer jaren mee. Nadat Rik Geurts iedereen met een creatieve warming up in beweging had gezet, gingen de eerste twee teams al snel van start. Het parcours was opgedeeld in een snelheids-, behendigheids-, en een fungedeelte. Dit fungedeelte hield in dat je met een ongekookt ei in je mond het stuk moest steppen. Oud archief van de vroegere steppenrondes werd in een marktkraam tentoongesteld. We kijken terug op een creatieve en leuke activiteit met een vleugje nostalgie. De steps staan weer op zolder bij Gryphus en we hopen dat ze er volgend jaar weer vanaf komen.

 

 

7. MAXI-MUSIC-BAL op 7 september

Op zondag 7 september vond het Maxi Music bal plaats. Harmonie De Herleving, tennisvereniging T.V.  Vierlingsbeek en carnavalsvereniging De Keieschieters organiseerden in de ochtend voor de jeugd een speurtocht en in de middag een show vol met optredens waarbij iedereen welkom was. De speurtocht in de ochtend was een groot succes aangezien maar liefst 48 kinderen mee hebben gelopen.

‘s Middag waren er in de prachtige podiumwagen bij Concordia vele optredens. Men kon zich inschrijven om mee te doen en kans te maken om winnaar van het Maxi Music bal te worden, maar er werd niet moeilijk gedaan als er ter plekke nog gevraagd werd om een optreden te mogen doen. Onder enthousiaste begeleiding van onze Symphonica spreekstalmeesters Tim en Jasper hebben de deelnemers hun uiterste best gedaan en het zag er allemaal fantastisch uit.

 

Onder leiding van onze hoogheid Prins Ron 1 werd het Bèks record van een super-polonaise neergezet. In totaal kwamen 225 mensen in beweging. Dit aantal telt mee voor de beweegmeter, samen met de kinderen van de speurtocht en degenen die op hebben getreden. Het was weer een mooie dag in Vierlingsbeek en een beetje apart om in het zonnetje een polonaise en de drie verenigingen hebben laten zien dat je door samenwerking meer kunt dan alleen!!

 

8. PIETENSPORTDAG DES LEUK op 16 november

Organiserende verenigingen:  Sinterklaascomité en DES

Op zondag 16 november kwam Sinterklaas met zijn zwarte pieten aan in Vierlingsbeek. Alvorens  Sinterklaas naar Zalencentrum Concordia ging stond er wederom een activiteit van Symphonica in Sporto op het programma. Door het slechte weer vond de activiteit in de gymzaal van Basisschool Laurentiushof plaats. In de gymzaal stonden drie parcoursen uitgezet die geschikt waren voor kinderen van alle leeftijden. Tijdens dit parcours kwamen de ware pieten in de kinderen naar boven. Evenwichtsoefeningen, werpoefeningen, behendigheidsoefeningen en inzichtoefeningen waren enkele aspecten die terug kwamen in het parcours. De gymzaal was bomvol en iedereen deed actief mee. De toeschouwers waren onder de indruk van de prestaties van de fanatieke kinderen.  Nadat de kinderen flink gesport hadden was het tijd om gezamenlijk nog eens de pietendans te oefenen. Na de intocht van Sinterklaas (Brr, wat was het koud!) ging iedereen gezamenlijk naar Concordia om daar de aankomst in een warm huis te vieren. Uiteindelijk was het tijd om gezamenlijk de pietendans te laten zien aan de Sinterklaas. Bij deze pietendans wilden de organiserende verenigingen zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen. Met deze goed uitgevoerde dans kwamen er 763 mensen in beweging, daarmee staat de teller nu op 4276!

 

9. VALBREKEN JONG&OUD, voorjaar 2015

Organiserende verenigingen: Basisschool Laurentiushof, Judovereniging Randori en KBO.

Op woensdag 25 maart vond de negende activiteit van Symphonica in Sporto plaats. De activiteit die deze dag op de planning stond was Valbreken voor Jong & Oud. Deze activiteit werd georganiseerd door Basisschool Laurentiushof, Judoclub Randori en KBO Vierlingsbeek en Groeningen.

Het was een bijzondere dag waarbij jong en oud in beweging kwam. Helaas was het evenement, door de beperkte ruimte in de gymzaal, niet openbaar toegankelijk. Dat mocht de uiteindelijke pret en het aantal bewegende mensen niet drukken.

De activiteit begon om 8.45 uur, waarbij de eerste groep mocht gaan valbreken. Dit deed men in de gymzaal waar Judoclub Randori voorlichting gaf aan jong en oud. Na de voorlichting, die gegeven werd met de nodige humor en kennis, was het aan de kinderen om het in praktijk te brengen. Ze mochten met zijn alle aan de gang om valbreken te oefenen.

Na deze activiteit kregen de kinderen in het klaslokaal een nabespreking. Marius Cuijpers bracht een verhaal voor vanuit  de KBO. Vervolgens was het de beurt aan Wouter van Dongen om zijn verhaal, vanuit zijn vak als fysiotherapeut, over te brengen aan de kinderen.

Deze activiteiten werden in zes rondes gehouden voor kinderen uit diverse groepen. Andere groepen kregen, om de beurt, de kans om deel te nemen aan alle activiteiten.

 

Bewegingsmeter:
Het uiteindelijke doel was om zoveel mogelijk personen in beweging te krijgen. Met deze activiteit is gebleken dat sport en educatie heel erg goed samen gaan. Tijdens deze activiteit zijn er maar liefst 378 personen in beweging gekomen. Door Judoclub Randori, KBO en Basisschool Laurentiushof krijgt de bewegingsmeter een flinke boost en staat de teller nu op 4654.

 

10. VOETBAL & SCHIET TOERNOOI, 14 mei 2015

Op Hemelvaartsdag (14 mei ) werd door rkvv Volharding en het  St Anthonius en St Nicolaasgilde uit Groeningen  een geweldig leuk en nieuw evenement georganiseerd op het Sportpark Soetendaal  te Vierlingsbeek. De start met een gezamenlijk ontbijt was super gezellig. Na een warming-up was iedereen helemaal  klaargestoomd om de dag te beginnen.
Er waren 10 teams die meededen, en in het totaal zijn er 151 mensen in beweging geweest.

Het was prachtig om te zien en te ervaren hoe een sportvereniging en een cultuurvereniging samen een nieuw initiatief hebben opgezet.
Voetballen en kruisboogschieten op één dag is nog nooit voorgekomen in deze combinatie. Door de divers samengestelde teams was het evenement voor iedereen toegankelijk om mee te doen. Op een sportieve en plezierige manier met elkaar de strijd aangaan, dat was het motto van de dag.

 

De deelnemers en winnaars van het Eerste Beks/Groeningse Voetbal Schiettoernooi:
-Herstel op het hoofdveld: Sportiviteitsprijs
-Attentie attentie Bommelding: 1e prijs  toernooi
-Fam Wijnhoven: 1e prijs kruisboogschieten
-Moi Kedul: 1e prijs voetbal
 

De overige winnaars waren:
-De Flexers
-De geile gieters
-Fc Wor is de bal
-The Phone House
-Tim ik kijk op je neer Bert
-De Keibuul

 

Grande finale

Voor alle deelnemende verenigingen aan Symphonica in Sporto werd op zondag 5 juli de Grande Finale Symphonica in Sporto georganiseerd. Alle verenigingen gingen hierbij tijdens diverse spellen telkens één op één de strijd aan met elkaar. Er was diverse waterspelen, behendigheidsspelen, puzzels en (culturele) optredens in onze nieuwe Symphonie-kar.

Bekijk ook de foto's van Eefje Hendriks en de filmpjes van Koen Klaassen aan de zijkant van deze pagina.