Over Vierlingsbeek

 

Vierlingsbeek is met 2581 inwoners en 955 woonadressen een dorp met historie in het “Land van Cuijk”. Het had vroeger een eigen schepenbank die niet alleen het eigen dorp bestuurde, maar ook rechtspraak uitoefende. Tot de herindeling in 1997 was het de hoofdplaats van een eigen gemeente waartoe ook de kerkdorpen Groeningen, Holthees, Maashees, Overloon en Vortum-Mullem behoorden. Nu valt het onder de gemeente Boxmeer.

 

De oorlog 1940-1944 heeft veel vernield maar gelukkig zijn er nog een aantal historische plekjes en panden bewaard gebleven, waarvan een aantal op getoonde foto's hiernaast te zien zijn.

 

Vierlingsbeek is gelegen in het stroomdal van de Maas, op enkele honderden meters van deze rivier verwijderd. Ten zuiden van Vierlingsbeek stroomt de Molenbeek, waaraan de watermolen heeft gelegen. Deze is in de oorlog vernield. Momenteel is enkel het waterrad hersteld. Ook is er onlangs een vistrap aangelegd , opdat vissen ook het hoger gelegen water aan de andere kant van de weg kunnen bereiken.


Prachtig is het gebied langs de Maas ten noordoosten van het dorp ter hoogte van Groeningen. Dit natuurgebied heet officieel Bergjes maar is beter bekend als Maasheggen. Al wandelend of fietsend te bewonderen via meerdere paden.


Bij de monding van de Molenbeek in de Maas ligt de Dokterskuul, een moerassig bosje, bereikbaar via het pad langs de watermolen. Het is momenteel een stukje natuurbos dat een vitale dassenkolonie herbergt. Bovendien huist er met enige regelmaat ook een bever. Richting Maashees ligt rechts de Warmeer; een privéparkje met waterpartijen.


Midden in het dorp aan de Burggraaf ligt een hoogstamboomgaard; een herinnering aan fruitcultuur van weleer. Elk jaar wordt deze boomgaard door vrijwilligers gesnoeid.


Aan de Spoorstraat in het dorp ligt het Koningsparkje met fraaie oude bomen.


Ten westen van Vierlingsbeek ligt een spoorlijn en daar stroomt ook de Sint-Jansbeek. Het gebied om het dorp bestaat voornamelijk uit landbouwgebied, met hier en daar wat bospercelen en broekbosjes langs de Molenbeek.

 

Verder is Vierlingsbeek bij de plantenliefhebbers bekend om de bostulp, die in april in een paar weiden bij de Maas voorkomt. Je moet dan wel goed zoeken om de gele tulp tussen het gras te vinden.


Richting Overloon vlak voor de A73 links ligt ook een boscomplex met een dassenburcht. Het bestaat voornamelijk uit hakhout. Het is doorkruist met wandelpaden. Het wordt ook wel het Sterrenbos genoemd naar de stervormige aanleg van de wandelpaden.  Bij de ingang aan de Overloonseweg staan twee majestueuze eiken: in de volksmond Adam en Eva genoemd. Vlak bij de snelweg ligt nog een beek, de Oeffeltse Raam,  waar je prachtig langs kunt wandelen.


Wandelmogelijkheden zijn er te over in Vierlingsbeek. Is het niet via het wandelknooppuntnetwerk dan wel via het Pieterpad of het Maas- en Peelliniepad.

 

Het meerendeel van foto's op deze website zijn gemaakt door Geertjan van Groenland.