Op De Tôffel

Op zaterdag 15 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de 27e keer alweer een mooie dag vol fijne popmuziek van vandaag de dag, straattheater en gezelligheid. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

 

Op De Tôffel 2019 wordt om 14.30 uur afgetrapt door The Embrassibles, de overtuigende winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. De Nijmeegse brassband doet in grensverleggende funky jazz en swingt als de spreekwoordelijke neten. Ideale band om in de juiste vibe te komen! Love Couple maakt popliedjes kapot. De vierkoppige band maakt zich uniek door hun ijzersterke samenzang in een jasje van 80’s sounds met een bijdehante 90’s attitude. Door het frontduo, bestaande uit een eigenzinnige zangeres en zingende drummer, diepe bas sound en grungy gitaarwerk blijft de band continu aan je lippen hangen.

 

Over naar Het Ene Podium. Daar wordt het bal geopend door Jackson’s Cage. Dit energieke Vierlingsbeekse vijftal speelde op Radio Veronica, won de publieksprijs tijdens de Nijmeegse studentenbandwedstrijd Kaf en koren, stond in het voorprogramma van Golden Earring en bracht afgelopen januari het debuutalbum Live In Brooklet uit. Een plaat vol catchy rocksongs met een kenmerkend heerlijk ronkend Hammondorgel. De Boxmeerse band The Naked Sweat Drips combineert intense psychedelische klanken met aangrijpende teksten. Brullende gitaren en bas, ultradynamisch drumwerk en treffende vocalen. Afgelopen april verscheen het beladen tweede album Pain In Healing dat zowel de pijn, het verdriet en het verlies belicht omtrent het overlijden van vriend en bandlid Kristian Strik. The Naked Sweat Drips is een overweldigende live-ervaring in het straatje van David Bowie, Nick Cave & The Bad Seeds, Kyuss en Pink Floyd.

 

Terug naar Het Andere Podium, naar The Tambles. Sinds het midden van de jaren ’60 zijn er weinig bands geweest die de rhythm & blues zo fris en fruitig rocken als dit Goudse kwartet. Alsof ze net uit een teletijdmachine zijn gestapt garagerocken ze als een Chevrolet Camaro op volle toeren. The Tambles waren een van de meest geboekte bands van de laatste Popronde met maar liefst 27 shows. Komend najaar verschijnt het debuutalbum en brengen deze nozems je terug naar 1966. Kita Menari legt de focus op energie, met speelse, opwindende en dansbare indiepopsongs. In februari 2018 presenteerde de band zijn eerste EP Lagoon in een uitverkocht Paradiso en daarna ging het hard: Kita Menari kwam bovenin de Engelse en Nederlandse Spotify Viral Charts, ging langs bij 3FM, De Wereld Draait Door en Giel en de single Young Lovers werd op Radio 2 tot Topsong gekozen. Kita Menari maakte indruk tijdens de Popronde en de Noorderslag en het debuutalbum is aanstaande.

 

Voor de vijftiende keer is het Koningskerkje het magnifieke decor voor het akoestische podium van Op De Tôffel. De intieme en sfeervolle ambiance en de prachtige akoestiek van het voormalige godshuis zijn bijzonder geschikt voor een aantal mooie ‘kleine’ optredens. Gastheer BJ Baartmans ontvangt en introduceert de singer-songwriters Janet Renders (winnaar Songwedstrijd 2019, klinkt als Anouk en Ilse DeLange met een rauw randje), Balou (winnaar Songwedstrijd 2018 met een liefde voor Wilco, Car Seat Headrest en Courtney Barnett), Sam & Julia (duo dat inmiddels een band is met een liefde voor americana, country en folk), The Blackest White (Peter – Pan Speedrock – van Elderen gaat akoestisch met zangeres Eva Mara en songs zonder opsmuk als keerzijde van hels kabaal), Baer Traa (soulvolle americanaman uit Rotterdam maar eigenlijk van Venlo), Verbraak | van Bijnen (broeierige New Orleans bigband… ehh … duo) en Pollux (Venlose grootheid gaat dwars door zijn oeuvre van ruim 250 liedjes, van Hald Mich Ens Vas tot Pleksel).

 

Op Het Ene Podium staat inmiddels Inge van Calkar die we nog kennen vanwege haar deelname aan het tv-programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Inmiddels heeft de Groningse het muzikale roer helemaal omgegooid: eruit gaan de akoestische elementen, erin komen de electronische. Lekkere, ietwat edgy popsongs die alles bevatten wat je voor een hedendaagse popsong nodig hebt: veel bas, dansbare drumlijnen en refreintjes die blijven hangen terwijl de zang een beetje wordt aangedikt. Haar album Reset staat er vol mee, getuige singles als I Don’t Mind, Imaginary en River. Hippe tracks die zich ergens begeven tussen PJ Harvey, Garbage en Dua Lipa. Nona wordt alom gezien als een van de grootste talenten voor de toekomstige vaderlandse popmuziek. De Brabantse is begin twintig maar heeft de stem van een oude ziel: doorleefd, vol rauwe soul en vooral hartverwarmend. Denk aan Amy Winehouse, denk aan Adele, denk aan Dusty Springfield. In de liedjes van Nona klinkt een grote liefde voor soul, blues, rock en hiphop. Haar debuutalbum is aanstaande, tot die tijd mogen we het doen met lekkere tracks als It’s Alright en Givin’ It All. En met haar liveshows, inclusief achtkoppige band.

 

Even bijkomen van de stortvloed aan muziek? Ook dit jaar is er tijdens Op De Tôffel weer straattheater. Twee acts komen het Vrijthof onveilig maken en zorgen ervoor dat er tijdens ODT19 ook nog gelachen kan worden: Linksom Of Rechtsom (… hoe dan ook, je gaat om!) en De Thriller (prikkelt al uw zintuigen!). Zoek ze op of kom ze tegen en laat je verrassen.

 

Op Het Andere Podium gaat het verder met Shock Elias. Deze talentvolle Amsterdamse rapper bracht samen met Chanty het nummer Corazon uit waarna hij afgelopen september hij de freestyle Young Boy dropte waarin hij zijn talent voor story telling en flow etaleert. Half december jl. kwam zijn EP Vuurologie uit en in aanloop daar naartoe werd ook zijn 101Barz sessie gelanceerd. Shock Elias gaat dus hard! Ook hard gaat X Raiders. Vijf jongemannen die rock 'n’ roll nieuw leven inblazen. Vergeet alles over hokjes en genres: ginspireerd door rockgoden als Judas Priest, Turbonegro en Peter Pan Speedrock maakt X Raiders een vuige mix van alles wat hard, snel en zwaar is. In 2017 verscheen het album Rectum Raiders,een overdosis high-energy rock 'n’ roll met absurde teksten, intense riffs en onvoorspelbare composities. Daarnaast staan de mannen bekend om hun uitbundige en losbandige liveshows. Om die razende energie ook op plaat vast te leggen zijn de turborockers de studio ingedoken om daar alles live op te nemen. De eerste kraker is de single Fleshwolf. Keihard en in-je-gezicht. Verplichte kost voor liefhebbers van heftig gitaargeweld.

 

Weer terug naar Het Ene Podium. Son Mieux is het alter ego van Camiel Meiresonne. De Hagenaar is liedjesschrijver, zanger, gitarist, toetsenist, producer. Naast rasmuzikant ook nachtvlinder, romanticus en gevoelsmens. Vier jaar geleden scoorde Son Mieux hits met nummers als Even en Easy. En nu is er dan Fairre De Son Mieux, het debuutalbum vol pure popliedjes met onweerstaanbare hooks en refreinen. Met een persoonlijk verhaal als in de beste folk, maar ook met een elektronische onderlaag. Deze combinatie resulteert in dansbare muziek met een emotionele lading. Een voorbeeld? De single Everyday. Niet van de radio af te slaan! Thijs Boontjes klinkt als een kruising tussen Herman Brood en André Hazes. Met een soort muziek die even pakkend als ongrijpbaar is: Nederlandstalig, soulvol, komisch, swingend en schmierend. Hij deed een duet met Roxeanne Hazes en was veelgehoord met nummers als Alleen Naar De Kermis en Casablanca. Met zijn Dans- en Showorkest stond Thijs Boontjes in 2016 al Op De Tôffel en speelde hij ook festivals als Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross en Into The Great White Open plat. Afgelopen februari verscheen eindelijk het debuutalbum Geen Achttien Meer, boordevol catchy muziek die laveert tussen dansbare pop, jarenzestigrock, volksmuziek en soul. Liedjes als Dansen Met Jou, in een lekker tempo voorzien van teksten met een knipoog en een traan. Zo vrolijk dat je er geen weerstand aan kunt bieden.

 

Op Het Andere Podium gaat het los met Lars Bos alias rapper Snelle. Zijn muziek krijgt support van hiphopplatforms als Puna, FunX en 101barz en wordt gekenmerkt door instrumenten als piano, gitaar en saxofoon, dit in combinatie met harde lines en melodieuze zanglijnen met een hoog meezinggehalte. En Snelle gaat als een speer. Zijn 101Barz Wintersessies 2018 en 2019 en zijn EP’s Lieve Jongens (2018) en Beetje Bij Beetje (2019) zijn goed voor vele miljoenen views en streams. Snelle is de rijzende ster van de Nederlandse hiphop.

Op De Tôffel 2019 wordt afgesloten op Het Ene Podium met Los Paja Brava. Dit achtkoppige partyensemble gooit een hoop genres in de mix: cumbia, surf, ska en rock. Een explosie van ritme en energie is het resultaat. Los Paja Brava heeft als motto: ‘If no one destroys their shoes on the dancefloor we don’t consider it a successful show.’ En dat merk je als de band live speelt: het is niet mogelijk om stil te blijven staan bij de opzwepende klanken van dit Rotterdamse collectief. Geloof ons: dit wordt één groot feest!

 

Naast alle muziek en theater is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse etenswaren en snuisterijen. En voor de liefhebber is er een terras waar een aantal speciaalbieren wordt aangeboden. De presentatie van Op De Tôffel is in handen van Marlon Kicken,comedian, tonprater en liefhebber van lekkere muziek.

 

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar.

 

Vierlingsbeek is bereikbaar per trein. Het station ligt op vijftien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 01.30 uur.

 

Alle informatie over Op De Tôffel 2019 is te vinden op www.opdetoffel.nl en in de Op De Tôffel-app. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS en gratis te downloaden in de appwinkel.