Weerstation Vierlingsbeek

 

http://www.weerstationvierlingsbeek.nl

 

Als hobbyist ooit begonnen met een simpele regenmeter, min./max. thermometer, barometer en een spreadsheet om e.e.a. vast te leggen.
Later, als lid van de “Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie” kwamen de meer geavanceerde en professionele hulpmiddelen in beeld.
In 2002 besloten tot aanschaf van een professioneel weerstation, de Vantage PRO van Davis Instruments Corp. bestaande uit een buitenstation (Sensor suite) en Console display gekoppeld aan een PC met software om de opgeslagen data van het console op gezette tijden uit te lezen en te bewerken in overzichten en grafieken.

Het buitenstation staat zo vrij mogelijk opgesteld achter in de tuin en communiceert draadloos met het console binnenshuis.

 

Wat meten we?
De apparatuur beschikt over sensoren om het volgende vast te leggen:

  • Regenmeter voor hoeveelheid regen.
  • Windmeter voor windsnelheid en windrichting
  • Barometer voor luchtdruk
  • Buiten temperatuur en luchtvochtigheid
  • Binnen temperatuur en luchtvochtigheid
  • Zonnestraling in W/m2
  • Lichtsterkte zon in Lux
  • UV index van 0 t/m 8

Met deze basisgegevens worden diverse variabelen berekent zoals bijvoorbeeld gevoelstemperatuur, dauwpunt, neerslagintensiteit.

Alle gegevens zijn direct afleesbaar op het console.


De website

De wintermaanden 2019-2020 gebruikt om een website op te zetten volgens het beproefde KISS-principe (Keep it simpel, stupid). Deze is nu, na enkele weken proefdraaien en bijschaven, in de lucht.
De communicatie met de website is als volgt:
Alles is draadloos met elkaar verbonden t/m de router, de “weer-computer” stuurt de actuele meetgegevens via de router naar de webserver, die ergens in een datacenter in Nederland staat.
De dataoverdracht gebeurt iedere minuut, dus de gegevens van “Weerstation Vierlingsbeek” zijn nagenoeg real-time online beschikbaar.

Tevens worden dezelfde gegevens met een tijdsinterval van 5 /10 min. geupload naar grote internationale weersites zoals: WeatherUnderground, Awekas, MetOffice WOW, WeatherCloud enz. Met als gevolg dat “Vierlingsbeek’” nu zichtbaar is op verschillende meteo wereldkaarten.


Wat zie je op de website?
Alle gegevens worden in de vorm van een ”dashboard” weergegeven, m.a.w. je kunt in één oogopslag alle actuele gegevens bekijken.
Druk op de Start knop linksboven voor een pagina verversing van de browser.

 

Het dashboard is opgebouwd uit 16 vensters, met actuele informatie van de metingen in Vierlingsbeek maar ook met de laatste database informatie van derden over weersverwachtingen, luchtkwaliteit fijnstof, astronomische informatie, aardbevingen enz.


En er is meer, aan de onderkant van ieder venster staan een of meerdere menukeuzes om in te zoomen op extra informatie en/of grafieken van het betreffende onderwerp. Ontdek het zelf.

Via de Menu knop (linksboven) kun je verder ook nog info opvragen van o.a. Windy Forecast, Awekas, WeatherUnderground en WeatherCloud of een andere taal kiezen.


Kortom, een bron van informatie beschikbaar in één scherm en een muisklik.
Het gebruik is heel eenvoudig en mocht je een term tegenkomen die je niet kent, Google is your best friend! Een email sturen mag natuurlijk ook!


Website: http://www.weerstationvierlingsbeek.nl
Email: job@weerstationvierlingsbeek.nl

 

Tot slot, veel aangename zonneschijn en verfrissende buitjes en zo weinig mogelijk gedonder.


Jo Bosch