AED's Vierlingsbeek

 

Een poos geleden is er geconstateerd dat er in Vierlingsbeek diverse AED’s (Automatische Externe Defibrillator) zijn. Deze zijn van:

  • Brandweer
  • Concordia
  • Van Dongen
  • Naturopati Natuurgeneeskundig Centrum / 3HO Centrum voor Lichaam en Geest

  • Station Vierlingsbeek

  • PLUS Verbeeeten
  • Volharding

 

Maar al deze AED’s zijn alleen op bepaalde tijden en/of voor een beperkte groep mensen beschikbaar. Er zijn dus diverse momenten in de week (met name gedurende nacht en weekend) dat er geen AED snel voor iedereen beschikbaar is. De dorpsraad Vierlingsbeek heeft daarom besloten om te kijken hoe ze er voor kan zorgen dat er wel een AED 24/7 beschikbaar komt. Samen met Plus Verbeeten is dit bereikt. Het resultaat is dat er nu een AED kast naast de Rabo pinautomaat aan het Vrijthof hangt. In deze kast is de AED van Plus Verbeeten geplaatst.

 

Aangezien het halletje bij de pinautomaat 24/7 open is, is hiermee vanaf nu 24/7 een AED beschikbaar in Vierlingsbeek. De kast is voorzien van diverse technologieën die een goed werkende AED waarborgen en de nodige veiligheid tegen diefstal bieden. Zo is de kast o.a. voorzien van een verwarming, ventilator, AED controle sensor en alarm. Ter voorkoming van diefstal is de kast niet zomaar te openen, maar een slot met sleutel was ook niet gewenst omdat we willen dat iedereen in geval van nood toegang kan krijgen. De kast is daarom voorzien van een pincode slot.

 

Als iemand 112 belt met de melding dat er een (mogelijke) circulatie stilstand is. Dan wordt naast de ambulance dienst ook het systeem van HartslagNu automatisch geactiveerd. Dat systeem zorgt ervoor dat er mensen die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken per SMS worden gewaarschuwd. Een gedeelte van de mensen wordt direct naar het slachtoffer gestuurd om hulp te verlenen (reanimeren), een ander gedeelte wordt naar de AED gestuurd om die op te halen en naar het slachtoffer te brengen. In die SMS wordt ook de pincode van de AED kast vermeld. Het is niet verplicht om te reageren op de SMS, dus hoe meer mensen zich aanmelden bij HartslagNu hoe meer kans op voldoende hulp.

 

De AED-kast met AED is aangemeld bij www.hartslagnu.nl, we willen ook iedereen die een AED training heeft gehad (privé, via vereniging, via het werk, via een BHV training, etc.) oproepen om zich aan te melden op www.hartslagnu.nl.

 

In de tussentijd is de lijst uitgebreid met een AED op station Vierlingsbeek, deze is ook 24/7 beschikbaar.