Smartlappen & kapellenfestival

 

Smartlappen- en kapellenfestival Vierlingsbeek groot succes

Zondag 1 juni 2014 werd in Vierlingsbeek voor de eerste keer een groots smartlappen- en kapellenfestival  georganiseerd door Smartlappenkoor Van Heure Zinge.  Maar liefst 11 verschillende koren en 8 kapellen, in totaal goed voor meer dan 700 deelnemers,  wisten het massaal toegestroomde publiek op 5 verschillende locaties te vermaken met hun vrolijke muziek, hun soms uitbundige shows maar vooral met hun enthousiasme.  Het geheel werd gekenmerkt door een perfecte organisatie, waardoor de koren en kapellen elkaar naadloos konden afwisselen. Ook was er gezorgd voor tal van carnavalesk aandoende verassingen, zoals jonkvrouwen en hofdames op de locatie van het voormalige kasteel ’t Hattert, de kaasmeisjes met hun proeverijen op de boerderij, waar de muziekgezelschappen in een koeienstal optraden omringd door de kalveren. Er was een mobiel “Druppelkot” waar bezoekers konden proeven van De Echte Bèkse Borrel en andere spiritualiën en er was gratis vervoer tussen de locaties, en wel per heuse limousine,  schoolbus of in het zonnetreintje.

 

Tot de deelnemende koren behoorden de Sjanellekes uit Venray, De Harde Kern uit Boxmeer, Vur Sles uit Rijkevoort, De Straetlappen uit Mill, Ège Wies uit Wanroy, 2 Veur Aff uit Afferden, Kei Gezelllig uit Geijsteren, Zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren, Shantygroep de Maashave uit Grubbenborst, het Gezelligheidskoor Uden en De Gezellige Noten uit Grave. De kapellen die optreden waren Vur de Joeks/Hoe zit dè naw uit Overloon/Bakel, Dè Stûtter Nie uit Vierlingsbeek, VG Tumult uit Vortum-Mullem, Kuulvoer uit Sambeek, Zuutjes An uit Venray, Ut Göt uit Oostrum, Boerenkapel de Fluttetutters uit Haarlem en Falso Pero Forte uit Malden.

 

Het weer speelde de festivalgangers bijzonder in de kaart. Op zonovergoten terrassen genoten zij van de kleurrijke stoet muzikanten die aan hen voorbijtrok en er werd dan ook uitbundig meegezongen en zelfs gedanst. Op alle locaties was volop drank en spijs te koop, niet in de laatste plaats op de terrassen bij de Vier Linden en ’t Genot.

 

De optredens van de deelnemende koren en kapellen duurden tot 17.30 uur, waarna spelers en publiek zich massaal naar de grote tent op sportpark Soetendaal begaven voor de grote finale. Na een gezamenlijk concert van de deelnemende kapellen wisten dansgarde De Bekse Klinkertjes  en Van Heure Zinge het publiek via een flashmob massaal in beweging te krijgen. Daarmee werd weer een mooie bijdrage geleverd aan Symphonica in Sporto, het thema waarmee Vierlingsbeek  een gooi doet naar de hoofdprijs van de Brabantse Dorpenderby.  Hierna volgde nog een optreden van het organiserende koor Van Heure Zinge, waarna het feest op swingende wijze werd voortgezet door de Vierlingsbeekse Cantusband en enkele locale artiesten.  Om 21.00 uur kon iedereen dan ook uiterst voldaan huiswaarts keren.