Van Vriethof tot Vriethof smaakt naar meer

Ja, het was zeker zwoegen voor de deelnemers aan het wielerweekend Van Vriethof tot Vriethof. Zeker zondag, toen regengod Pluvius alle registers opentrok en de wielrenners en wielrensters een barre (qua weer meer op een Belgische herfstklassieker lijkende) terugreis bezorgde.

 

Maar dat kon de 85 fanatieke pedaleurs die na het startschot van wielercoryfee Fons van Katwijk uit Oploo – in 1978 onder meer winnaar van twee etappes in de Ronde van Spanje - van het illustere Vrijthof in Vierlingsbeek naar het wereldberoemde Vrijthof in Maastricht en vice versa fietsten niet deren. Want ze kwamen na twee prachtige wielerdagen, waarop ze in totaal zo’n 250 kilometer fanatiek wegtrapten (de eerste etappe met wind in de rug en onder een vaak heerlijk zonnetje) en onder meer genoten van mooie routes, heerlijke Limburgse vlaai, amusement, twee ontbijtsessies en een barbecue (maar vooral van elkaar), moe maar voldaan en met een brede glimlach op het met modder besmeurde gezicht over de streep bij de kerk aan het Vrijthof in Vierlingsbeek.

 

Ondanks de ongelukkige val van een van de deelnemers, op de zaterdag, op weg naar het Vrijthof in Maastricht, met als gevolg een gebroken sleutelbeen, kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagde eerste editie. Het was een megaklus qua regelwerk, maar het enthousiasme bleef van begin tot eind – van start tot finish op beide wielerdagen - groot. Ook bij de familieleden en fans van de renners, die hun lokale wielerhelden bij hun zondagse thuiskomst bij de finishboog met een klaterend, welverdiend applaus (ondanks de kou en de regen) warm onthaalden.

Het regende ook complimenten tijdens de ludieke prijsuitreiking en de feestelijke afsluiting in Herberg Thijssen. ‘Met elkaar, voor elkaar’, zo luidde kort samengevat het credo tijdens dit nieuwe tweedaagse wielerevenement. Vierlingsbeek en Groeningen hebben laten zien wat je als kleine dorpen (met de steun van een aantal sponsoren) kunt bereiken met saamhorigheid, creativiteit, sportiviteit en gezelligheid.

 

Op naar de volgende editie? Op naar Van Gruuninge naar Groningen?  Dat staat nog in de sterren geschreven, maar na de eerste editie van het wielerevenement is één ding kraakhelder: Van Vriethof tot Vriethof smaakt naar meer. Wordt (waarschijnlijk) dus vervolgd…

 

Foto’s Yvonne Jacobs, Rikus ten Brücke (bocht Maashees richting Geijsteren)