HANDEN AF VAN HET JOC! Deel 4

HANDEN AF VAN HET JOC! #4

Beste mensen, lieve lezers,

Eigenlijk hadden we willen stoppen met het schrijven van stukjes want we dachten dat we inmiddels zo’n beetje alles al gezegd hadden. En als je niets te vertellen hebt hoef je ook niets te schrijven. Begonnen ze van Gryphus te zeuren dat er geen activiteit van hen in het activiteitenalfabet stond. Het zijn net kleine kinderen. Daarom hebben we nog maar een alfabet geschreven. Omdat er in Gryphus ook wel eens wat gebeurt. Zijn die kindjes ook weer stil. Stelletje snotneuzen!

De A is van Armand. En ook van Amazing Stroopwafels. Ooit op het podium in Gryphus. Net zoals The Scene, Claw Boys Claw, Captain Gumbo, JW Roy, Luie Hond, Johan, Heideroosjes, Tröckener Kecks,Burma Shave, Go Back To The Zoo, Rowwen Hèze, Van Dik Hout, Prodigal Sons, De Kift, Hallo Venray, De Sjonnies en Peter Pan Speedrock. Om er maar een paar te noemen.

De B is van Beukfeest. Een paar keer per jaar trilt Gryphus op zijn grondvesten. Metalheads uit de verre omgeving moshen en headbangen zich een ongeluk op death, black grind en andere zware metalen.

De C is van Cabaret. Het beste bewijs dat er in Gryphus ook nog wel eens gelachen kan worden. Vliegende Panters, Guido Weijers, Begijn Le Bleu, Plien & Bianca, Kees van Amstel, Jochem Myjer, Schudden, Peter Pannekoek, Pieter Derks, Jandino Asporaat, Ronald Goedemondt, Van der Laan & Woe. Ze waren er allemaal. En nog een buslading meer.

De D is van Darts. Jazeker, darts. Pijltjes gooien op niveau tijdens The Gryphus Open. Met een deelnemertje of 64. En zie dan maar eens te winnen.

De E is van Eenzame Kerst. Eenzame Kerst? Welnee, want er is altijd de BJ! Totdat corona roet in het eten gooide was de Boxmeerse snarenplukker maar liefst 27 keer op rij de muzikant van dienst tijdens de Kerst. En BJ weet zich altijd omringd door muzikale gasten van allure. En wees gerust: na de crisis komt Baartmans gewoon voor nummertje 28.

De F is van Formule 1 Café. Het enige café waar tijdens het bezoek hard gereden mag worden.

De G is van Grote Familie Hendriks Gezelschapsspellen Avond. Gezellig een spelletje spelen tijdens de donkere dagen rond Kerst. Met een enorme stapel spellen en zelfgebakken appeltaart van oma Hendriks zelf.

De H is van Herinnert U Zich Deze Nognognognognognog? De Nationale Stepronde was jaaaaarenlang een groot en kolderiek festijn in de historie van Gryphus. Hilarisch hoogtepunt was steevast de balanceer-act om op een autoped over een smalle plank de overkant van een groot waterbassin te halen. En dit alles met een rauw ei in de mond.

De I is van Ierse avond. Aan de vooravond van St. Patrick’s Day wordt Gryphus altijd omgetoverd tot een heuse Irish pub. Uiteraard met lekkere Ierse livemuziek. Zoals dat gaat op het groene beloofde eiland.

De J is van Joep d’n Urste. Zonne goeje hebbe wej nog nie gehad: de beste en nog steeds heersende Prins van…

De K is van Kèèsteene, de carnavalsvereniging met Gryphus als residentie. Hun jaarlijkse Kèèsteenebal is carnaval in het kwadraat? Tot de macht drie? Vier misschien? Nee, zeg maar gerust carnaval tot de elfde.

De L is van Landgraaf. Elk jaar rijdt er vanuit Vierlingsbeek een bus naar het diepe zuiden met als eindbestemming Pinkpop. Want daar tussen de Limburgse heuvels ligt toch voor velen het walhalla van de popmuziek.

De M is van Metal BBQ. Vlees, vega en metaal. Lekker happen onder de warme klanken van rock en metal. Voortgebracht door een dj en een liveband. Een BBQ die zwaar op de maag ligt dus.

De N is van Nog Een Klassieker Uit De Rijke Historie: de verkiezing van het Ei Van Het Jaar. Verschillende pechvogels hebben deze titel mogen ontvangen en het gerucht gaat dat sommigen van hen hun trofee nog steeds op de schoorsteenmantel hebben staan.

De O is van Op Losse Groeven. Vinyl is weer helemaal hot en dan is het maar goed dat veel mensen uit Vierlingsbeek en Groeningen nog een bak vol zwart goud op zolder hebben staan. Dan kunnen ze tenminste uitgenodigd worden om een avond plaatjes te komen draaien. Gouwe ouwe of gewoon gloedje nieuwe.

De P is van Pruuverij. Bier is hip en dus moeten er verschillende lekkernijen geproefd en vergeleken worden. Uiteraard gaat het om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. Eén ding is zeker: tijdens de Pruuverij maken de smaakpapillen een vreugdedansje!

De Q is van Quiz. Het laatste decennium wordt het nieuwe jaar keer op keer geopend met een topper in het genre: Witte Gei’t? Hersengymnastiek voor gevorderden en gegarandeerd een spannende avond. Niet in de laatste plaats omdat er ook nog Vier Op Een Rij gespeeld moet worden.

De R is van Rustplaats. Gryphus is een vaste rustplaats van die mooie Kroegentocht tijdens de Vierlingsbeekse kermis. Vaak ook de plek waar een hapje gegeten wordt. Lekker liggend in het gras van een kipje kluiven.

De S is van Sinterklaas. En wel de enige echte. Zo af en toe komt hij nog eens langs. Maar vaak ook niet. De Goedheiligman wordt een dagje ouder.

De T is van Talententuin. Een open podium voor regionaal kunstzinnig, meestal popmuzikaal talent. De Talententuin is een plek waar dit talent zich kan presenteren aan het publiek. Zoveel van die plekjes zijn er niet. Soms groeit er een plukje onkruid in de tuin, vaak groeien er mooie bloemen.

De U is van Uut Ut Köpke Van Jeu. Een bijdetijdse talkshow vol actualiteit en amusement. Het leven van alledag belichaamd door diverse gasten. Gesprekken met onze dorpsgenoten over politiek, sport, werk, cultuur, hobby’s en andere zaken. Over werken op een traumaheli of het duiken in grotten. Over het fokken van papegaaien of het sleutelen aan motoren tijdens Parijs-Dakar. Over kunstzinnig knopen of het ontwerpen van computerspelletjes.

De V is van Vijftig. Vijftig Jaar Soos, dat zou in 2020 gevierd zijn geworden ware het niet dat ene Corona daar een stokje voor stak. Maar wees gerust, als het weer mag dan gaat het alsnog gebeuren. Want we mogen natuurlijk nooit vergeten dat in het najaar van 1970 jongerensociëteit ’t Kapelleke werd opgericht.

De W is van Wandelen. Dat doen we tijdens de Kerstwandeling. Al sinds 1974. Dus we hebben inmiddels al een paar kilometertjes in de benen.

De X is van Xtreem hard gelachen werd er bij de Lama’s Uit Eigen Wei. Alweer zo’n klassieker. Een eigen remake van het toentertijd populaire tv-programma De Lama’s. Met comedians van eigen bodem geplukt uit de weiden rondom Vierlingsbeek en Groeningen. Humor!

De Y is van Yzeren Maagd. Behalve een beproefd martelwerktuig ook de naam van een eeuwig populaire Britse hardrockband. Daarom is de avond voor Hemelvaart omgedoopt tot (Iron) Maiden Night. Inclusief een vette tributeband.

De Z is van Zalig Neijjoar! Dat zeggen wij altijd als we weer bij iemand thuis een zak oliebollen hebben afgeleverd op Oudjaarsdag.

Wij hopen dat wij een beetje een beeld hebben kunnen schetsen hoe het JOC in elkaar zit, hoe het gebouw eruit ziet en wat er allemaal binnen het JOC gebeurt. Voorlopig wachten wij de politieke gebeurtenissen even af en ondertussen beraden wij ons op eventuele volgende acties. Want onthoud één ding: het JOC gaat nooit verloren!

Bestuur stichting Jeugd Ontspannings Clubs