Colinda is 'regionale Kromowidjojo'

De Nederlandse junioren- en jeugdkampioenschappen voor langebaanzwemmen vonden vorig weekend plaats in Eindhoven en daar deed ook talent uit de regio aan mee. Colinda van der Zanden (13) uit Vierlingsbeek begon vier jaar geleden met zwemmen en traint vanaf september vijf keer per week. Dit weekend mocht ze op vijf verschillende afstanden meezwemmen.

 

door Simone Swinkels, bron Boxmeers Weekblad

 

Voordat Colinda überhaupt mocht deelnemen aan het NJJK, moest ze zichzelf eerst bewijzen. Ze moest binnen strenge limiet tijden zwemmen binnen een vastgesteld termijn. Een paar hiervan pakte ze nog net op het laatste moment, nog tot twee weken van te voren. Ze liet verscheidene zwemsters achter zich. De plek op het NJJK kreeg ze niet zomaar in haar schoot geworpen.

 

Vijf keer per week is ze in het water te vinden, waarvan twee keer in Boxmeer, een keer in Gennep, een keer in Venlo en een keer in Sittard. Colinda: "Ik zit op het moment bij het team van Boxmeer (BZ&PC), dat samenwerkt met Gennep en Venray, maar ik ga volgend jaar naar Venlo dus daar train ik alvast mee. In Venlo trainen ze toch wel wat intensiever dan in Boxmeer. Ik kwam in Sittard terecht toen ze mij vroegen om bij het talententeam te komen, dus daar ga ik nu sinds januari ook eens per week heen." Naast het zwemmen, zit Colinda nog gewoon op school. Ze zit in haar tweede jaar op de middelbare school. Door haar drukke zwemschema, heeft ze soms een aangepast rooster. "Ik krijg, na een wedstrijd in het weekend, op maandag de eerste vier uur vrij. Op donderdag krijg ik soms ook een laatste uur vrij, zodat ik de training in Sittard red", legt Colinda uit.

 

Al dat trainen heeft zijn vruchten afgeworpen, vindt ze: "Op zaterdag zwom ik mee op de vijftig en honderd meter vrije baan en op de vijftig meter vlinderslag. Op zondag zwom ik op de tweehonderd meter vrije baan en de vierhonderd meter wisselslag." Ze verwachtte niet dat ze op de eerste plek zou eindigen, omdat sommige tegenstanders tot wel twaalf uur in de week trainen en dat zonder landtraining.

 

Om zichzelf voor te bereiden op het NJJK, startte ze twee weken van tevoren met intensieve trainingen. Een paar dagen voor het NJJK stopte ze met trainen om de rust te pakken die ze nodig had. Haar doel was om in de top 10 te belanden, wat lukte op de vijftig meter vlinderslag met een zesde plaats. Het Vierlingsbeekse zwemtalent werd twee keer elfde, op de vierhonderd meter wisselslag en de vijftig meter vrije slag, vijftiende op de honderd meter vrije slag en achttiende op de tweehonderd meter vrije slag.

 

Colinda's grootste droom is om deel te nemen aan het ONK (Open Nederlandse Kampioenschappen), waar alle grote zwemmers als Ranomi Kromowidjojo aan meedoen.

 

Foto: Colinda in actie op de Nederlandse jeugd- en juniorenkampioenschappen. Foto: Irma Verweijmeren.