Muziekfestival Op de Tôffel draait warm

Het entreevrije festival Op de Tôffel vindt op zaterdag 15 juni voor de 27e keer plaats op het Vrijthof in Vierlingsbeek. Jong en oud uit de buurt én de wijde omtrek vindt tegenwoordig de weg naar het centrum van Vierlingsbeek om het eendaagse festival bij te wonen.

 

Voor het ontstaan van het festival moeten we terug naar 1993. In het jongerencentrum Gryphus speelden in die tijd weleens bandjes. "Als dat aansloeg werd er weleens en tafel voor het podium geschoven als een soort catwalk en werd er 'Op de tôffel, op de tôffel' geroepen. Daar komt eigenlijk de naam vandaan", vertelt Giovanni van Loon, als bestuurslid nauw betrokken bij de organisatie. De groep vrijwilligers van het jongerencentrum, die regelmatig festivals bezocht, vroeg zich af of het geen idee was om ook zoiets in Vierlingsbeek te organiseren.

 

Dat gebeurde 26 jaar geleden voor het eerst en sindsdien is het festival niet meer weg te denken in Vierlingsbeek. De eerste keer speelden er vijf bandjes op één podium, over tweeënhalve week staan er ruim twintig artiesten op het festival, verdeeld over drie podia. "In 2003 kwam het tweede podium erbij en sinds 2005 hebben we ook een akoestisch podiumpje. Daar spelen singer-songwriters", aldus Van Loon.

 

Ook op de andere podia is het scala aan artiesten zeer divers. Van Loon: "Het is niet zo dat we ons op één genre richten. We hebben ook een breed publiek."

 

Welke artiesten het meest aansprekend zijn? "Voor de hiphoppers is Snelle wel aansprekend, voor het meer algemenere publiek is Thijs Boontjes een bekende naam. Ook Nona en Son Mieux komen regelmatig op de radio." Ook Jackson's Cage uit Vierlingsbeek en The Naked Sweat Drips uit Boxmeer staan op de planken staan tijdens het festival. Het muziekfestijn wordt om half drie 's middags geopend door de winnaar van de regionale bandwedstrijd, The Embrassibles uit Nijmegen.

 

Het festival eindigt rond 1.00 uur 's nachts en wordt gepresenteerd door caberatier Marlon Kicken. Dit jaar wordt Op de Tôffel voor de tweede keer op zaterdag gehouden, voorheen was dat op zondag.

"We merkten echter dat het op zondagavond na tien uur 's avonds leeg liep", aldus Van Loon. "Op zondag hebben toch meer mensen vrij, vandaar dat het nu ook tot 01.00 uur 's nachts duurt."

 

Zoals vele andere evenementen is ook Op de Tôffel afhankelijk van zijn vrijwilligers. "Met het opbouwen en afbreken erbij zijn het er in totaal zo'n 150, schat ik. Daarvan werken er zo'n tachtig tot honderd op de dag zelf.", aldus Van Loon. Naar schatting komen er zo'n drieduizend bezoekers af op het muzikale spektakel. "Van die sfeer krijg ik zelf niet eens zoveel mee", zegt de secretaris. "Als vrijwilliger ben je zelf de hele dag druk bezig. Maar mede door het gevarieerde publiek, merk ik wel dat er een hele gezellige en gemoedelijke sfeer hangt."

 

Voor meer informatie over het muziekfestival in hartje Vierlingsbeek kijk op de website www.opdetoffel.nl.

 

Foto: Los Paja Brava is op 15 juni de afsluiter van het muziekfestival Op de Tôffel in Vierlingsbeek.

 

(Tekst Dennis Stiphout, Peel en Maas Venray en Boxmeers Weekblad)