Herdruk Verboden Gebied

Nederland viert dit jaar het feit dat het land 75 jaar in vrijheid leeft. Vrijwilligers van de stichting De Oude Schoenendoos hebben al in 2015 waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog verzameld. Deze verhalen, verteld door mensen uit de eigen omgeving, zijn verwerkt in het boek Verboden Gebied.

 

In dit boek zijn ook foto’s ter beschikking gesteld uit privébezit en van De Oude Schoenendoos verwerkt. In samenwerking met schrijfster Monique van der Zanden en oud-Vierlingsbekenaar Gerard Sonnemans is een gedetailleerd en op historische feiten gebaseerd verhaal geschreven, waarbij gebruik werd gemaakt van vele dagboeken, brieven, e.d. Aan bod komen oorlog, bezetting, evacuatie, onderduikers, bevrijding, wederopbouw. Het makkelijk leesbare boek bevat ruim 100 pagina’s.

De gebeurtenissen in en om Overloon waren heftig en van korte duur. Langs de Maasdorpen was de angstperiode echter veel langer en had enorm veel impact op de bevolking. Vierlingsbeek-Groeningen was verboden gebied.

 

De inwoners, die een half jaar rondzworven, waarbij zij bloot stonden aan razzia’s en beschietingen, konden pas 14 maart 1945 weer terugkeren naar hun vernielde, leeggeroofde of platgebrande woningen. In het boek Verboden Gebied zijn nogal wat aangrijpende verhalen verzameld van mensen die het lijfelijk hebben meegemaakt. Het boek was een unieke mogelijkheid om de ervaringen van deze mensen die het meegemaakt hebben op papier te zetten.

 

Het boek is herdrukt en weer te koop vanaf 14 maart bij Concordia, waar een fototentoonstelling, kinderwedstrijd en vrijheidsconcert met harmonie De Herleving plaatsvindt. De fototentoonstelling is op 14 maart van 13.00 uur tot 17.30 uur en op 15 maart van 11.00 tot 15.00 uur. Het boek is daarna te koop bij Plus Verbeeten Vierlingsbeek en Overloon, bij De Oude Schoenendoos en bij Boekhandel Van Dinter in Boxmeer. De prijs bedraagt 14,75 euro. Bestellen kan door het bedrag over te maken op de rekening van de Oude Schoenendoos op NL35RABO 015 43 24 388, met vermelding van naam en adres.