Smartlappenkoor Van Heure Zinge wint opnieuw Songfestival

Zondag 24 november werd in zaal De Linde te Groesbeek het “Kaf van de korenfestival” gehouden. Dit is een jaarlijks muziekfestival waar smartlappen- en shantykoren uit het hele land het tegen elkaar kunnen opnemen. Ieder koor treedt tweemaal op: eenmaal voor een jury en eenmaal voor het publiek. Dit jaar streden er 10 koren om de eer. Van Heure Zinge nam in 2015 voor het eerst deel aan dit festival en won toen glansrijk. Dit jaar was de tweede maal dat we deelnamen en ja hoor: opnieuw ging de eer naar Van Heure Zinge! Een geweldig resultaat.


Hoewel het voor het publiek vaak moeilijk was om stil te blijven als de verschillende koren voor de jurybeoordeling zongen, was de zaal opvallend stil toen VHZ optrad: een gunstig voorteken! Van Heure Zinge maakt dan ook indruk, o.a. met een bijzonder repertoir: Nederlandstalige levensliederen, soms vrolijk en uitbundig, soms ingetogen en altijd minimaal driestemmig. Sommige liedjes staan bekend als originele smartlap, andere kennen we eerder als popsong. Het arrangement van alle nummers is in handen van dirigent Frenk van Aggelen en die werd er nadien door de vakjury speciaal voor gecomplimenteerd. Met name de manier waarop twee verschillende nummers (in dit geval “Zonder jou” van Simone Kleinsma & Paul de Leeuw en “Samen zijn” van Willeke Alberti) via het arrangement perfect op elkaar aansloten oogste bijzondere waardering. Naast deze twee nummers brachten we voor de vakjury ook “Zaterdagavond “ van Ronnie Tober en Cisca Peters, “’t Dondert en ’t bliksemt” van Guus Meewis en “Hou me vast” van Rob de Nijs ten gehore. Het laatste nummer was nog maar net tijdens de laatste repetities ingestudeerd en werd voor de eerste keer uitgevoerd. Ondanks een niet zo beste generale repetitie voorafgaand aan het optreden in een zijzaaltje, werd alles dit keer perfect uitgevoerd, Dit dankzij de passievolle leiding van Frenk van Aggelen en niet in het minst de muzikale begeleiding van beide (solo!)muzikanten Marjan Geurts op de accordeon en toetsenist Joop Verbeeten.


Tijdens het tweede optreden voor een swingende zaal zongen we. “Brandend zand” van Annke Grönloh, “Avond” van Boudewijn de Groot, “Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij, “de Wandelclub” van Jasperina de Jong (later ook van Sugar Lee Hooper), met als toegift “Laat me” van Ramses Shaffy en “Brabant” van Guus Meewis. Het publiek zong volop mee. En toen aan het eind van de dag bleek dat Van Heure Zinge de winnaar was geworden stond de tent even helemaal op z’n kop. Na een massaal meegezongen “We are the champions” konden we tevreden huiswaarts keren.