Tegenpolen samen op de planken

De feestdagen zijn al even voorbij, het nieuwe jaar is al een paar weken begonnen en dus gaat bij veel mensen de blik op carnaval. Zo ook bij Duo Tonijn, bestaande uit Tonnie Ebben en Marijn Broeren uit Groeningen. Beide oud-prinsen zijn druk bezig met de act die ze op 22 en 23 februari op de planken gaan brengen tijdens de zittingsavonden van De Keieschieters Vierlingsbeek-Groeningen in Zalencentrum Concordia.

 

Vorig kenden de twee hun vuurdoop als Duo Tonijn. “Hoe we op die naam kwamen?”, herhaalt Tonnie de vraag. “Nou, eigenlijk heel simpel: ik heet Tonnie en Marijn heet Marijn, afgekort Duo Tonijn dus.”

Zo snel als Ebben praat en waarschijnlijk ook denkt, zo bedachtzaam doet  Broeren dat. “Dat is denk ik ook onze kracht als duo”, vervolgt Ebben.  “We zijn twee tegenpolen. Ik ben lomp en direct, en Marijn is het tegenovergestelde. “En Tonnie praat inderdaad ook veel sneller”, glimlacht Marijn. “Maar ondanks onze tegenstellingen hadden we meteen een klik. Natuurlijk kenden we elkaar wel en hebben we als oud-prinsen vaker of samen met anderen op het podium gestaan, maar nooit als duo. Gelukkig is ons debuut vorig jaar goed ontvangen door het publiek.”

 

Het tweetal  is alweer een tijdje bezig met het bedenken van de act voor komend seizoen. Niet zozeer met de setting, net als vorig jaar zullen ze in een huiskamersfeer op humoristisch wijze hun licht over beide dorpen proberen te laten schijnen, maar wel als je het hebt over de inhoud. “Eigenlijk ben je daar het hele jaar mee bezig”, weet Tonnie. “Je ziet wat, je hoort wat en zet het in je geheugen. We zijn beide echte dorps- en verenigingsmensen, we weten en horen genoeg. Nee, aan voer voor ons optreden hebben we geen gebrek. Er zijn zelfs highlight van vorig jaar blijven liggen.”

 

Of Ebben een tipje van de sluier van hun act van komend jaar kan oplichten? “Nou, een klein beetje dan”, zegt hij na een seconde bedenktijd. “Mensen die in dikke wagens rijden, het Maasheggengebied. De B & B in Vierlingsbeek die op tv komt, maar meer vertel ik niet: de mensen moeten zelf maar komen kijken naar ons slap geouwehoer.”

 

Marijn Broeren en Tonnie Ebben vullen met hun act het ‘gat’ in dat ontstond na het stoppen van Ria de Hoog en Maria Broeren, de moeder van Marijn. De twee namen jarenlang ook inwoners en verenigingen uit de twee dorpen op hun eigen humoristische wijze op de hak. Zoonlief Broeren doet dat samen met Ebben nu ook. “Dat maakte het vorig jaar ook wel extra spannend en apart”, beaamt Marijn. “Maar we doen het op onze eigen manier, zoals de mensen ons ook kennen. We zijn op het podium gewoon Tonnie en Marijn, dat werkt het best.  Ja, het is vorig jaar eigenlijk buiten verwachting gegaan. Aan ons nu de taak om het dit jaar nog beter in te vullen.”