Gouden bruidspaar Leo en Riet Aarts

"We hebben veel gezamenlijke hobby's." Dat is het antwoord van Riet Aarts-Verhoeven op de vraag wat het geheim achter hun gouden huwelijk is. Haar echtgenoot Leo somt op. "Volharding, Vondel, jeu-de-boulen, op vakantie gaan met onze caravan, onze tuin: we doen inderdaad al meer dan vijftig jaar praktisch alles samen."

 

 

Ze kijken uit naar hun gouden feest. Op vrijdag 28 september wordt samen met familie, vrienden en bekenden gevierd dat ze elkaar een halve eeuw geleden het jawoord gaven. Leo (76), geboren in Grathem, opgegroeid in Well en Vierlingsbeek, en de in Vierlingsbeek geboren en getogen Riet (74). Zij groeide op in een gezin met tien kinderen, hij maakte deel uit van een familie met negen telgen.

 

Toen de familie Aarts vanuit Well naar Vierlingsbeek verhuisde, viel het oog van Leo tijdens het kersen plukken bij café-zaal De Wildeman op de zus van zijn vriend Wiel. "Ik woonde nog maar net in het dorp en was vrienden aan het maken. Dat was de eerste keer dat ik Riet zag. Ik was toen 18, en Riet 16." Een paar maanden later, in december 1960, op de verjaardag van de moeder van Riet, kregen ze verkering. Riet werkte in die jaren als ambtenaar bij de gemeente Vierlingsbeek. "De eerste vrouwelijke", zegt ze trots.

 

Leo zat in die jaren bij de commandotroepen in het leger. Hij was vaak van huis, maar ondanks de afstand hield de liefde tussen de twee stand. In 1968 trouwden ze en namen ze de café-zaal De Wildeman over van de ouders van Riet. De Wildeman was een bekende uitgaansgelegenheid in die jaren. "Met bands als Shocking Blue, maar we hadden ook veel bruiloften en partijen. Het was hard werken, maar wel een prachtige tijd", vertelt Leo. Een paar jaar na de geboorte van hun zoon Léon (1972) en dochter Nicole (1975), besloten de twee te stoppen met hun horecaleven.

 

Het was na tien jaar tijd voor wat anders. Leo werd conciërge bij Scholengemeenschap Stevensbeek en later bode bij de gemeente Vierlingsbeek en (na de herindeling) Boxmeer. In 1997 werd hij zelfs gekroond tot Bode van het jaar van de provincie Brabant. Toen de kinderen naar de middelbare school gingen, werkte Riet 15 jaar parttime bij broer Frans in de tennishal. Naast het werk waren en zijn beiden ook erg actief in het plaatselijke verenigingsleven. Leo was prins van De Keieschieters in 1966 en trekt er nog altijd graag op uit met de oud-prinsen. Ook stond hij jarenlang op de planken als troubadour en buuttereedner.

 

Daarnaast gaan ze al jaren en jaren naar zoveel mogelijk wedstrijden van 'hun' Volharding, waarvan Leo niet alleen jeugdleider was, maar ook twintig jaar secretaris. Riet vervulde diezelfde taak jaar in, jaar uit bij zowel gemengde zangvereniging Vondel als korfbalclub DES. "In totaal meer dan veertig jaar", weet ze. "En ik ben dit jaar precies 60 jaar lid van Vondel." Vanwege alle verdiensten werd Leo benoemd tot erelid van Volharding en Riet van zowel Vondel als DES. Ze hebben dus een druk sociaal leven, maar hun gezin is hun alles. "Binnenkort gaan we samen met ze op vakantie. Léon en Lotte en hun kinderen Fleur en Jesse, en Nicole met haar man Ron en hun kinderen Janneke, Tom en Lisanne. We hopen nog lang in goede gezondheid van elkaar te kunnen blijven genieten."

 

Eigen foto