Vierlingsbeek staat weer Op De Tôffel!

Vierlingsbeek staat weer Op De Tôffel!

Op zaterdag 10 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de 29e keer alweer een mooie dag vol fijne popmuziek van vandaag de dag, straattheater en gezelligheid. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

Op De Tôffel 2023 wordt om 14.30 uur afgetrapt door Sonic Whip. Hard rockend trio uit Nijmegen vol dansbare gitaarriffs, snoeiharde grooves en meerstemmige zanglijnen. De Waalstadbroeders laten zich inspireren door Alice In Chains, Queens Of The Stone Age, Foo Fighters en Soundgarden maar hebben ontegenzeggelijk een eigen smoel. FIEP maakt energieke, positieve popsongs met een bite. De band maakt haar debuut tijdens de Amsterdamse Popprijs 2021 waar ze de finale bereikt. Daarna gaat het hard. FIEP speelt voorprogramma’s van Wet Leg en Ratboys, doet livesessies op KINK en 3voor12, neemt als OOR-talent deel aan Popronde 2022, staat op Noorderslag en Paaspop en heeft inmiddels drie singles en de EP 77 Stokes Croft uit. Als kers op de heerlijke taart.

Over naar Het Ene Podium. Daar wordt het bal geopend door Cloud Cafe. Afgelopen najaar is Cloud Cafe een van de revelaties van de Popronde, in november wint het viertal in een volle Melkweg de Amsterdamse Popprijs, in januari 2023 speelt de band op het prestigieuze Noorderslag en eind maart verschijnt de eerste, titelloze EP, op Excelsior Recordings. Bezielde indierock met folky roots voorzien van een grungy 90’s geluid die doet denken aan het beste werk van acts als Mazzy Star, Angel Olsen en Big Thief. Solomon is een band van grote gebaren en verfijnde details. Het Maastrichtse vijftal brengt je in vervoering met meeslepende vocalen en een dromerige, hoopvolle sound, sfeervol en melancholisch. Debuutalbum It's All Downhill From Here staat vol alternatieve en indringende indierock die bij vlagen dicht in de buurt komt van Editors, The National en Madrugada. Volgens de Volkskrant was Solomon een van de absolute toppers van de Noorderslag 2023.

Terug naar Het Andere Podium, naar Babs. Babs is een geëngageerd pop-rapper, producer en songwriter met een missie: aan de hand van haar muziek kleur brengen in het zwart-witdenken van de samenleving. Die missie geeft ze geluid door middel van dansbare rap met een funky en vrolijk popsmaakje. Babs brengt diepgang op de dansvloer! Fleur neemt je met haar onweerstaanbare Franstalige Yé-Yé muziek mee terug naar de jaren ’60 van de vorige eeuw. Yé-Yé is een aangename mix van beat, surf, jazz en chansons. Swingend, sexy en zwoel. De Eindhovense diva heeft inmiddels twee succesvolle albums uitgebracht. Je waant je in Frankrijk, viert de zomer en kunt niet stil blijven zitten bij de opwindende sixtiespop. Een heerlijk nostalgische trip met een frisse hedendaagse twist. Formidable!

Voor de zeventiende keer is het Koningskerkje het magnifieke decor voor het akoestische podium van Op De Tôffel. De intieme en sfeervolle ambiance en de prachtige akoestiek van het voormalige godshuis zijn bijzonder geschikt voor een aantal mooie ‘kleine’ optredens. Gastheer BJ Baartmans ontvangt en introduceert de singer-songwriters Dirk-Wim in ’t Hof (gitarist, zanger, liedjesschrijver en verhalenverteller vol melodieuze luisterliedjes met Nederlandse teksten die sfeervol fonkelen in het schemerduister van alternatieve pop en kleinkunst), Gildor (warme, harmonieuze americana en melancholische folk in een ontspannen sfeer), Lotte Walda (Limburgse globetrotter met warme en soulvolle liedjes vol echo’s uit de jaren ’60 en ’70), Etan Huijs (Venrayse singer-songwriter vol intrigerende, subtiele songs, recht uit het hart en op het snijvlak van folk en country, vandaag bijgestaan door gitarist Koen Ruijs) en de band The Super Soakers (energiek rammelbandje uit het Land van Cuijk komt zijn door Lou Reed, Robin Peckmold en Tom Yorke geïnspireerde liedjes spelen zoals ze geschreven worden: in een klein kamertje, met een gitaar op schoot en zacht gezongen zodat de buren niet klagen).

Op Het Ene Podium klinkt inmiddels de bijzondere gypsy soul van Tigre Blanco. Cajon, bas, gitaar en de mix van de jazzy vocalen van miss Kitty Kat met de warme, Tom Waits-achtige stem van frontman Quintijn Lohman, zorgen voor een niet te categoriseren mix van blues, rock en soul. Donker als de nacht en warm als smeulend vuur. Fire Horse is een Nederlands heavy rocktrio bestaande uit Kevin Stunnenberg (Birth Of Joy), Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) en Guy Pek (Grenadeers). Een soort all-star rockband dus. Fire Horse grijpt muzikaal terug naar zowel de ‘70’s als de ‘90’s en laveert naar eigen zeggen tussen stevige powerrock en post-grunge: van desertrock à la Masters Of Reality en Queens Of The Stone Age tot Stone Temple Pilots, Foo Fighters, Royal Blood of Wolfmother. Het luide bewijs hiervan: het knetterende debuutalbum Out Of The Ashes. Verplichte kost!

Even bijkomen van de stortvloed aan muziek? Ook dit jaar is er tijdens Op De Tôffel weer straattheater. De theatermaker Mit De Kiek Op! (Met De Kijk Op!) komt het Vrijthof onveilig maken en zorgt ervoor dat er tijdens ODT23 ook nog gelachen kan worden. Koekeloeren dus! Zoek hem op of kom ‘m tegen. Laat je verrassen, maak het mee en geniet ervan!

Op Het Andere Podium gaat het los met Gotu Jim. De sympathieke zingrapper heeft het land veroverd sinds de release van zijn debuut EP Tweede Klas in 2018. De track Stiekem Wil Ik DJ Zijn raakte de gevoelige snaar bij velen en zijn show in een veel te kleine X-Ray op Lowlands 2022 was iconisch. Begin dit jaar verscheen Niet Geslapen Wel Gedoucht. Een album vol nummers over uitgaan, afterparty’s, fout gaan en vooral ook goed gaan. Fraai geproduceerde dance die stuitert tussen house en pop en het rappen is Jim nog altijd niet verleerd. Niet Geslapen Wel Gedoucht is misschien wel dé partyplaat van 2023.

Op Het Ene Podium staan The Vices klaar om een dampende en opzwepende show te geven. De energieke Groningers brengen een verfrissende mix van britpop en surfrock. Strak, explosief, speels en dansbaar. Sinds het uitkomen van debuutalbum Looking For Faces in maart 2021 lijkt alles goed te vallen voor The Vices. De eerste clubtour verkoopt meteen uit, Nothing But Thieves vraagt ze mee op tour langs Europa’s grote zalen, ze openden 3 keer voor Kensington in de Ziggo Dome, en grote festivals als Best Kept Secret en Sziget kunnen worden afgestreept. Ook 2023 belooft een bijzonder jaar te worden voor The Vices. Met het nieuwe, goed ontvangen, album Unknown Affairs op zak speelt de band hun grootste Nederlandse clubshows tot nu toe, om vervolgens heel Europa door te trekken. In maart reizen ze af naar de Verenigde Staten voor het grote showcasefestival SXSW in Austin, TX en shows in New York City. Op 10 juni wacht The Vices een andere metropool: Vierlingsbeek!

Weer terug naar Het Andere Podium. Daar barst de bom met Gladde Paling, de ongekroonde koning van de memecore ofwel de troll ‘n bass. Een smeltpot van allerlei electro genres, knotsgekke ritmiek en doldwaze soundbites die zo stimulerend zijn dat je de ritalin in de prullenbak kunt gooien. De ultrakorte en verknipte tracks die Gladde Paling aan de lopende band uitbrengt hebben titels als Ratata, ADHD en Linksrechts en staan stijf van de beukende beats en hilarische TikTok-samples. Soepeltjes dansen wordt lastig, hard stuiteren, lekker lachen en helemaal uit je plaat gaan niet.

Op De Tôffel 2023 wordt afgesloten door The Upsessions. Een zevenkoppig collectief dat de Jamaicaanse muziek uit de jaren ‘60 en ‘70 opnieuw tot leven brengt. Een strakke en swingende ritmesectie met vuige orgelthema’s, blazerssectie, mooie meerstemmige zang en catchy melodieën maken The Upsessions tot een bijzondere band met een unieke en zeer herkenbare sound. Denk daarbij aan The Skatalites, The Meters, The Upsetters, Desmond Dekker en Toots & The Maytals. Deze feestelijke club verspreidt zijn liefde voor early reggae en ska met een ongekend enthousiasme door heel Europa en hun spetterende shows zijn onweerstaanbaar. Kortom: uit welke hoek de wind vandaag ook waait, de tijdloos hete early reggae, ska, funk, calypso en soul van The Upsessions blaast Op De Tôffel helemaal omver!

Naast alle muziek en theater is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse etenswaren en snuisterijen. En voor de liefhebber is er een terras waar een aantal speciaalbieren wordt aangeboden waaronder de speciaal voor het festival gebrouwen lentebock Onder De Tôffel.

 

De presentatie van Op De Tôffel is in handen van Marlon Kicken, comedian en liefhebber van lekkere muziek.

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar.

Vierlingsbeek is bereikbaar per trein. Het station ligt op vijftien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 0.30 uur tot 01.30 uur.

Alle informatie over Op De Tôffel 2023 is te vinden op www.opdetoffel.nl en in de Op De Tôffel-app. Deze app is beschikbaar voor Android en iOS en gratis te downloaden in de appwinkel.

OP DE TÔFFEL OP EEN RIJTJE

naam festival: Op De Tôffel 2023 (s.v.p. met een kapitale O, D en T) | editie #29
datum: zaterdag 10 juni 2023
locatie: Vrijthof
plaats: Vierlingsbeek
aanvang: 14.30 uur
entree: gratis

programma:

 • The Vices
 • Gotu Jim
 • Gladde Paling
 • Fleur
 • Fire Horse
 • The Upsessions
 • Tigre Blanco
 • Babs
 • Solomon
 • Cloud Cafe
 • FIEP
 • Sonic Whip
 • Gildor
 • Etan Huijs
 • Lotte Walda
 • Dirk-Wim in ’t Hof
 • The Super Soakers
 • BJ Baartmans
 • theater: Mit De Kiek Op! (Met De Kijk Op!)
 • presentatie: Marlon Kicken

internet | socials:

 • www.opdetoffel.nl
 • www.facebook.com/Op-De-Tôffel-199711926712873/
 • www.instagram.com/op_de_toffel/

Op De Tôffel heeft een eigen app die gratis beschikbaar is voor Android en iOS.