Altijd in voor een feestje

De Venrayse coverband FEZZ bestaat dit jaar vijftien jaar. Zangeres Helen Nillesen is er pas zo’n twee jaar bij, maar zorgde wel meteen al voor een andere muzikale koers. “We maken nu vooral feestmuziek met een flinke dot soul, en af en toe pop of een Nederlandstalig nummer.”

 

Door Sven Poels

 

In 2004 begon FEZZ als begeleidersband voor zangers en zangeressen. “Ook werden er biercantussen en Hollandse avonden georganiseerd”, weet de 35-jarige Helen Nillesen van horen zeggen. De huidige zangeres is er zelf namelijk pas relatief kort bij. “Eind 2016 ben ik mee gaan repeteren. Auke Classens, de toenmalige zangeres en een kennis van me, stopte ermee en vroeg of ik over wilde komen.” Ze hoefde er niet lang over na te denken. “Het beviel meteen goed. In februari 2017 had ik al mijn eerste optreden met FEZZ.”

 

De in Boxmeer geboren en sinds een aantal jaar in Oostrum woonachtige Nillesen zorgde er al gauw voor dat er een andere muzikale wind ging waaien. “Ik vond het wel leuk, maar ik ben zelf niet zo van de Nederlandse feestmuziek. Ik houd meer van soul en jazz, waar je heerlijk op kunt swingen.” Haar suggestie om het over een andere boeg te gooien, vond weerklank. “De andere bandleden stonden er gelukkig hartstikke voor open om iets anders te gaan doen. We maken nu vooral feestmuziek met een flinke dot soul, en af en toe pop of een Nederlandstalig nummer.” De coverband speelt nummers van onder meer Stevie Wonder, Tina Turner, Seal, Joss Stone en Bruno Mars. “Maar we maken ook weleens carnavalsmuziek, hoor”, lacht zangeres Nillesen, die in principe van alle markten thuis is.

 

Behalve Nillesen bestaat het Venrayse muziekgezelschap uit negen anderen: zanger Ben Ruhl, saxofonist Mark Lucassen, trombonist Frank Peeters, trompettisten Olaf Pijpers en Alex van Rattingen, gitarist Ad Welten, drummer Ron Wilmsen, (tijdelijk) toetsenist Ruud Jacobs en basgitarist Monique Verhoeven. “Acht mannen en twee vrouwen”, telt Nillesen met ons mee. “Maar da’s alleen maar leuk. We zijn een gezellig clubje en willen er altijd een feestje van maken.”

 

Waar die feestjes plaatsvinden, is heel uiteenlopend. “We passen ons aan. Afgelopen jaar stonden we onder andere op besloten feesten, in de Venrayse schouwburg en op de kermis in Stevensbeek. Erg bijzonder was weer het optreden op Funpop in Horst, een festival voor mensen met een verstandelijke beperking.”

 

Zo’n acht tot tien keer per jaar geeft Nillesen acte de présence met FEZZ, maar daar blijft het voor haar niet bij. Ze volgde zanglessen bij zanger en componist Gé Titulaer in Venlo en maakt nog altijd deel uit van diens Close Harmony-project, genaamd Herupebagé. Bovendien treedt ze met pianist Ruud Jacobs op in duo en zingt ze ook regelmatig solo. “Ik heb op jaarbasis zo’n 25 optredens. Dit doe ik naast mijn werk bij de gemeente Venlo.”

 

Op zaterdagavond 2 februari is haar volgende performance, met FEZZ. “We zijn dan in Zalencentrum Concordia in Vierlingsbeek, bij de prinsenreceptie van carnavalsvereniging de Keieschieters. Mijn schoonbroer (Jan Verbeeten, red.) is adjudant en vroeg of wij er een feestavond van wilden maken.” De plek is bekend terrein voor Nillesen, die tot een paar jaar terug nog in Vierlingsbeek woonde. “Het café was van mijn opa en is nu van mijn oom. Ik heb er al heel wat uren rondgerend; het wordt in die zin wel een eerste thuiswedstrijd. We gaan met z’n allen heerlijk knallen.” Voor de toekomst hoopt Nillesen vooral op nog meer optredens. “Er zijn altijd verbeterpunten. Ons doel is om mee te doen aan nog meer mooie projecten.”

 

Voor meer informatie over FEZZ, ga naar www.fezzband.nl.

 

(Bron tekst: Peel en Maas Venray/ Boxmeers Weekblad). Foto: Marco Thijssen Fotografie.