Levenslied centraal in Vierlingsbeek

Liefhebbers van het levenslied kunnen op zondag 10 september hun hart ophalen in  Vierlingsbeek. Tijdens het smartlappen- en kapellenfestival dat door Van Heure Zinge op touw wordt gezet, treden maar liefst veertien koren en zeven joekskapellen uit het hele land op. “Het wordt een groot muziekfestijn”, zegt werkgroepvoorzitter Piet Verbeeten van het smartlappenkoor. “Of smartlappenmuziek nog wel populair is? Ja, natuurlijk. Waar het levenslied klinkt, is het bomvol.”

 

Het Vierlingsbeeks-Groeningse koor geeft met het festival vervolg aan de succesvolle editie in 2014. “Dat was in het jubileumweekend van het 100-jarige Volharding”, blikt Verbeeten terug. “Eigenlijk zit er geen ritme in de organisatie van ons smartlappenfestival. Dit keer maken we graag gebruik van het podium dat in het dorp staat vanwege Vierlingsbeek Open Air en bundelen we de krachten met Beek Beweegt en de Stichting Doejemee, die een beweegmiddag voor kinderen hebben opgezet. Samen willen we op de tweede zondag in september zo veel mogelijk mensen naar het centrum van ons dorp trekken.”

 

Tijdens het smartlappenfestival treden op acht verschillende podia in en rond de dorpskern de koren Leedvermaak uit Oeffelt, Fruitig Geflipt uit Tiel, De Sjannellekes uit Venray, De Gezellige Noten uit Herpen, 3 Veur Aff uit Afferden, Huûr Ôs uit Grubbenvorst, Die Schlagerfreunde uit Groesbeek, Amor uit Den Bosch, Now Weej uit Venray, De Waalzangers uit Nijmegen, De Straetlappen uit Mill, De Noorderdiva’s uit Den Bosch, de Tissues uit Utrecht en ‘t Koor uit Beuningen en de joekskapellen zijn Vur de Joeks/ Hoe Zit Dè Naw uit Overloon-Bakel, Zuutjes An uit Venray, Falso Però Forte uit Malden, Femmes Kabaal uit Boxmeer, De Fluttetutters uit Haarlem, De Stûtter Nie uit Vierlingsbeek en Naovenant uit Leunen op.

 

“Een gevarieerd gezelschap”, weet Verbeeten. “Alle kapellen en koren treden drie keer op, op drie verschillende locaties. Ze blijven dus rouleren.” Het publiek kan niet alleen genieten van hun muziek, op de verschillende locaties wordt tevens gezorgd voor een hapje en een drankje. “Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat de toeschouwers met ludieke transportmiddelen gratis vervoerd kunnen worden tussen de locaties, zodat ook de kleintjes of bezoekers die minder goed ter been zijn niets hoeven te missen van wat er op de verschillende podia aan moois wordt gepresenteerd.”

 

Op zondag 10 september staat Vierlingsbeek niet alleen in het teken van de smartlap. De werkgroep Bèkse Bruggenloop in samenwerking met basisschool Laurentiushof en Stichting Doejemee met Sjors houden die dag vanwege de vijfde editie van de Bèkse Bruggenloop onder de noemer Expeditie Beek tussen 11.15 uur en 16.00 uur tevens allerlei beweegactiviteiten voor kinderen. De aftrap voor de beweegactiviteiten wordt om 11.15 uur door burgemeester Van Soest gegeven op het Vrijthofplein met een Bambinoloop voor kinderen tot en met 6 jaar. Later die middag staat ook nog de Kidsloop voor kinderen van  6 t/m 12 jaar op het programma.  Het smartlappenfestival begint om 11.30 uur. Het muziekfestijn eindigt met een samenzang van alle koren op het Vrijthofplein om 18.00 uur, waarna zanger Hans Coolen en diskjockey Mark van Berlo, beiden uit Vierlingsbeek, het publiek tot 21.00 uur muzikaal vermaken. Stempelkaarten voor Expeditie Bèèk zijn in de maand augustus met korting verkrijgbaar bij Plus Verbeeten in Vierlingsbeek.

 

 Foto:  Paul Stiphout.