Sponsoractie Ruiters voor Hulphond

 

Te paard van Vaals naar Vierlingsbeek

 

Ruiters voor Hulphond  is een groep mensen die zich ten doel gesteld heeft middels een eenmalige sponsoractie zo veel mogelijk  gelden te genereren voor Hulphond Nederland te Herpen. Daarom worden sponsoren gezocht. Elke donatie wordt gewaardeerd. Het gaat niet om de hoogte van het bedrag, maar om de intentie. Alle beetjes helpen, immers veel kleinen maken één grote!

 

Als tegenprestatie gaan vier ruiters en een begeleider, waarvan 4 inwoners van Vierlingsbeek, een tocht maken van Vaals naar Vierlingsbeek, een afstand van om en nabij 160 km. Alle deelnemers hebben zowel paarden als een of meerdere honden, vandaar dat de keuze voor het goede doel voor de hand lag. Alle reis- en verblijfkosten, zowel voor mens als dier, worden voor 100% door de deelnemers zelf gedragen.

 

De initiatiefneemster is Frederike Domenie. Zij heeft de actie inmiddels ook al gepromoot bij “Uut het kupke van Jeu” en via diverse media, zoals Tvlandvancuijk en Omroep Brabant. Zij zal tijdens de tocht haar zevenjarige Friese ruin Wietse berijden. Angèle Bolder neemt deel met haar KWPN-ruin Urion en Dorothea Craenen uit Beugen heeft er voor gekozen met haar Haflinger Sandra van start te gaan. De jongste van het gezelschap, de bijna 17-jarige Charlotte Kaanen berijdt het oudste paard, de 18-jarige Friese ruin Jasper, ook bekend als het hulppaard van Sinterklaas. Als begeleider en cateraar voor zowel mens als dier gaat Maarten Berbers  mee .

 

De tocht zal plaats vinden in het hemelvaartsweekend, van donderdag 29 mei 2014 t/m zondag 1 juni 2014. Voor paard en ruiter een mooie, maar zware tocht die aanvankelijk door het Limburgse heuvellandschap zal leiden en later veelal door schitterende natuurgebieden. Zo voert de eerste etappe  van Vaals, aanvankelijk een stukje door België over het grondgebied van Gemmenich, naar Wijnandsrade, een moeilijke route waarop  diverse hindernissen overwonnen moeten worden op een voor paarden verantwoorde wijze, zoals de Vaalserberg en de Keuteberg. De tweede etappe gaat via een stukje Duitsland naar Herkenbosch.  De derde dag zal van daaruit vertrokken worden naar Velden, een route die zal leiden door diverse natuurgebieden in zowel Nederland als Duitsland, zoals De Meinweg en het Brachterwald. De vierde dag zullen de paarden de stal gaan ruiken en ook op bekend terrein komen, als vanaf Velden  via De Maasduinen koers gezet wordt naar Bergen, vanwaar via de pont Vierlingsbeek bereikt wordt. De oversteek over de Maas maken de paarden veiligheidshalve in een paardentrailer.

 

Hulphonden worden in Herpen opgeleid voor verschillende doeleinden. Zo zijn er honden voor ernstig lichamelijk gehandicapte mensen, mensen met epilepsie, mensen met een PTS-syndroom etc. In het straatbeeld zijn deze honden regelmatig te zien. Vaak zijn het dan nog puppy’s die gedurende een jaar in een gastgezin ondergebracht worden en dan al de eerste commando’s gaan leren die later essentieel zijn bij het uitvoeren van hun hulptaken. De honden zijn te herkennen aan een dekje, waarop het logo van Hulphond Nederland staat, maar ook het uitdrukkelijke verzoek de hond niet te aaien. Dit, omdat de hond moet leren zich volledig op zijn baas en taken te leren richten. Daarnaast is het ook mogelijk honden tegen te komen die al geplaatst zijn als hulphond. Ook zij zijn te herkennen aan genoemd dekje. Deze honden zijn niet alleen als hulphond belangrijk voor hun baasjes, maar zorgen er ook voor dat zij niet in een sociaal isolement raken. Met de hond moet immers ook gewandeld worden en daarbij ontmoet men ook andere baasjes en honden. Daarnaast zorgen de honden er voor dat hun baas veel minder afhankelijk wordt van hulp van buitenaf, zoals o.a. mantelzorg en thuishulp.

 

Het opleiden van een hulphond vergt veel tijd en energie. Na het eerste jaar in het gastgezin gaat de hond naar het opleidingscentrum in Herpen. De training wordt gedaan door zowel vrijwilligers als professionele krachten. Dit traject duurt een tot twee jaar. Daarna worden de honden geplaatst, maar wordt de hond nog regelmatig voor een opfriscursus terug verwacht in Herpen. De totale kosten van zo’n hond variëren van 20.000 tot 40.000 Euro. Ruiters voor Hulphond hoopt via deze tocht een bijdrage te kunnen leveren aan het opleiden van één van deze hulphonden.

 

Via de website http://www.ruitersvoorhulphond.nl/  en Facebook Ruiters voor Hulphond wordt de actie verduidelijkt. Via NL 46 RABO 0141988312 t.n.v. A. Bolder e/o F. Domenie  kan men donateur worden . Daarnaast is het mogelijk contact op te nemen via ruitersvoorhulphond@gmail.com.