Oproep aan hondenbezitters!

 

Het platteland nodigt met zijn uitgestrekte groene velden en bossen uit tot een mooie wandeling. De wegen tussen de landerijen, de wandelpaden langs maïsvelden, akkers en weiden met grazend vee vormen een uitgelezen gebied om een frisse neus te halen voor wandelaars en hun trouwe viervoeter.

 

Voor uw trouwe viervoeter is het natuurlijk het mooist als hij vrij rond kan rennen, maar helaas kan dat niet overal. Honden spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van

Neospora-infecties onder runderen. De parasiet Neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van abortus onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond fungeert als gastheer van deze parasiet. De hond wordt er niet ziek van, maar hij brengt het wel via zijn ontlasting over op runderen en koeien. Door het eten van gras of kuilvoer, dat vervuild is met ontlasting van honden, nestelt de parasiet zich in de koe en veroorzaakt daardoor het verwerpen van het ongeboren kalfje. Deze wetenschap leidt tot toenemende bezorgdheid en schade bij rundveehouders.

 

De agrarische sector in Brabant staat buitengewoon positief tegenover recreatie en toerisme in het buitengebied, maar vraagt wel uw medewerking om het besmettings-gevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door uw hond aan te lijnen en er zo voor te zorgen dat uw hond geen ontlasting achterlaat in de weilanden en op het maïsland en de hond zijn behoefte te laten doen in de wegberm of op andere plaatsen waar rundvee er niet mee in aanraking kan komen.

 

De agrariërs danken u alvast voor uw medewerking!

 

 

Wat kunt u doen?

  • Honden ook in het buitengebied aanlijnen
  • Uitwerpselen die in weilanden terecht komen opruimen, ook als er op dat moment geen koeien lopen (dit gras wordt namelijk gemaaid en als voer gebruikt in de winter)
  • De hond zijn behoefte laten doen in de wegberm of op andere plaatsen waar koeien er niet mee in aanraking kunnen komen