Bevrijdingsvuur in Vierlingsbeek

 

Dinsdag 5 mei (Dag van de Vrijheid Nationale vrije dag) gaat u vast een speciale plaats in uw agenda geven. ’t Vrijheidsvuur dat permanent in Wageningen brandt heeft zijn oorsprong gevonden in het eveneens permanent brandende vuur (24 uur per dag – 7 dagen in de week) vanuit het Oorlogsmuseum te Overloon.

 

Dit vuur wordt net zoals 5 jaar geleden in de nacht van 4 op 5 mei ‘afgetapt’ en als een brandende fakkel door ‘Olympus Land van Cuijk’ naar de gemeente Boxmeer gerend.

We verwachten het vuur ’s morgens in onze gemeente via de Maasbrug Gennep- Oeffelt. Dan begint het vuur een ware zegetocht via alle kerkdorpen naar Overloon; waar het ’s avonds weer samengevoegd wordt met het in het museum daar brandende vuur.

 

Lopers van AV Sporting rennen in de gemeente Boxmeer van dorp naar dorp; en pauzeren steeds 10 minuten in elk dorp. Tijdens deze pauze wordt een Zweedse fakkel aangestoken met het vuur dat de lopers met zich meedragen. Bij deze stops zijn ook Burgemeester Van Soest en een van de wethouders aanwezig. Tussen 12.15 en 12.45 verwachten wij het vuur bij de vrijheidsboom in het park bij de dierenweide.

 

Daar zal de Zweedse fakkel ontstoken worden en enkele verhalen vertelt worden.

Van daaruit gaat het vuur (gedragen door lopers van AV Sporting Boxmeer) naar het oorlogsmonument bij de kerk.

 

Daar zal een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de gevallenen. Het vuur gaat van daaruit door naar Maashees. Het lijkt ons als dorpsraad geweldig als er veel kinderen aanwezig zijn om dit “lopende” bevrijdingsvuur te verwelkomen.

 

Om de lopers van AV Sporting te ondersteunen zou het prachtig zijn als de kinderen meelopen/rennen van de vrijheidsboom naar het oorlogsmonument. Na afloop van de minuut stilte is er voor de kinderen een versnapering bij Bibliobeek.

 

Namens de Dorpsraad:

Peter Rijnen,

Huub Geurts,

Jan Roseboom