HANDEN AF VAN HET JOC! Deel 3

Ingezonden brief

 

Geacht bestuur van het JOC,

 

Jullie zitten wel op te scheppen over dat gebouw van jullie, maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in dat gebouw?

 

Groeten,

Mien Onderwater-Steek

 

=======================================

 

Beste Mevrouw Onderwater-Steek,

 

Dank voor uw vraag en uw interesse in het JOC. Met plezier leggen we aan u uit wat er allemaal in ons prachtige gebouw gebeurt. 

 

Om te beginnen zijn er elke donderdag en vrijdag clubavonden van Wammes Waggel, Toffe Totems en Catootjes. Daar gebeurt zoveel dat we met gemak een heel alfabet aan activiteiten kunnen opnoemen. En nee, dat is geen grootspraak:

 

A: De A is van Actie. Elke week opnieuw is er actie bij de clubs. De vrijwilligers van de leiding verzinnen elke week iets nieuws om de ruim 40 kinderen per club te vermaken. Nieuwe creatieve ideeën en natuurlijk ook succesnummers die elk jaar terugkomen.

B: De B is van Bowlen. Probeer maar eens 40 paar schoenen uit elkaar te houden, complete chaos in Oostrum. Dit komt bij alle drie de clubs elk seizoen weer terug.

C: De C is van Carnaval. De Carnaval voor de jeugd begint vrijdag op school, maar daarna wordt bij ons het feestje verder gevierd. Zelf je eigen centjes meegekregen van papa en mama, de ene heeft het in 5 minuten uitgegeven aan snoep en drinken en de ander heeft het aan het einde van de avond nog over, omdat ze te druk waren met hossen met de jeugdraad. O ja, en iedereen heeft extra zijn best gedaan op het kostuum, want er zijn natuurlijk prijzen te winnen.

D: De D is van Disco. In de soosruimte kunnen we met de professionele verlichting en muziekcomputer verschillende feestjes vieren, van nieuwjaarsfeest tot lente-disco. De voetjes gaan van de vloer.

E: De E is van Estafette. Er zijn zoveel verschillende estafettes te verzinnen, foto-estafette, kleding-estafette, estafettes met bekertjes water of ballen die je door moet geven. Het gaat allemaal om samenwerken.

F: De F is van Filmmiddag. Een traditie in de kerstvakantie, net wanneer de kinderen het zat zijn om thuis te zijn en binnen te zitten, organiseren wij een middag vol film. Twee zalen waar 4 films vertoond worden, dus de kinderen mogen zelf kiezen waar ze naartoe gaan.

G: De G is van Geen-droog-plekje-meer-te-vinden. Wordt het warm, dan staan er steevast waterspellen op de planning. Wat begint met goed georganiseerde spellen, eindigt altijd met een watergevecht met kinderen en leiding. Tot het punt waarop je letterlijk geen droog plekje meer vindt op het hele terrein of op wie dan ook van de leiding en de kids.

H: De H is van Halloween. Er zijn zoveel spannende dingen die je kunt doen met Halloween… Geblinddoekte parcoursen, graaien in heksensnot of zelf de meest enge spinnen en pompoenen knutselen.  

I: De I is van Illegale Smokkeltocht. De kinderen gaan smokkelwaar ruilen bij douaneposten, maar onderweg kunnen ze gepakt worden door politieagenten. Dus dat betekent: sluipen, wegkruipen en onderhandelen. Allemaal om zoveel mogelijk geld te verdienen.

J: De J is van JOC Kamp. Al jaren begint de zomervakantie met het JOC-kamp. Alle spullen die we daarvoor nodig hebben staan opgeslagen in het clubgebouw. Dus dat betekent spullen pakken, activiteiten plannen en op pad met zijn allen.

K: De K is van Koningspelen. Die doen we natuurlijk op school, maar ook wij hebben speciale spellen gelinkt aan Oranje of het Koningshuis.

L: De L is van Levend Stratego, Kwartet, Memory of Cluedo. Deze bordspellen kunnen ook tot leven gebracht worden. Dan speel je ze dus levensgroot op het plein van het JOC, in het dorp of in het bos.

M: De M is van Masterchef. Zelf koken blijft het leukste en het opeten is natuurlijk de kroon op je werk.

N: De N is van Niet-Slapen-in-je-Pyjama. Dan gaan we samen film kijken en mag iedereen in zijn pyjama naar de club. We nemen kussens en dekens mee en krijgen we natuurlijk popcorn. Een waar Pyjama feest! Deze is overigens ook van toepassing op elke nacht op kamp.

O: De O is van Oliebollenactie. Een traditie in Vierlingsbeek en Groeningen die geen extra uitleg nodig heeft. Duizenden oliebollen gaan er op 31 december door het vet. Allemaal gedraaid, ingepakt en bezorgd door onze eigen vrijwilligers.

P: De P is van Playbackshow. In de prachtige zaal met professioneel licht en geluid met de ouders als publiek, zetten onze kinderen een mooie show neer.  

Q: De Q is van Quiz. Ook quizzen komen regelmatig terug in ons programma, met thema’s zoals Disney, Dieren, Sport en de Wereld.

R: De R is van Ren je rot. Dat spel is nog ouder dan ons gebouw, maar wat goed is hoef je niet te veranderen. Vragen over de leiding en de club zijn altijd populair bij dit spel.

S: De S is van Sinterklaas. Elk jaar blijft het spannend of de Pieten tijd hebben om ons met een bezoekje te eren. Tot nu toe hebben ze ons nog niet overgeslagen, dus dan zullen we ons wel goed gedragen hebben.  

T: De T is van Teamsport. Het is altijd leuk om het tegen elkaar op te nemen. Met Trefbal, Hockey, Frisbee of Slagbal. Soms jongens tegen de meisjes of leiding tegen de kinderen. We weten niet zeker wie het meest fanatiek is, de leiding of de kinderen??

U: De U is van Uitstapjes. Er is veel te doen en te beleven op ons eigen terrein, maar soms is het ook leuk om ergens naartoe te gaan. Zoals de binnenspeeltuin, brandweer in Vierlingsbeek, een bezoekje aan de Groeningse bergen voor een bosspel, glowgolf of boerengolf.

V: De V is van Vossenjacht. Een jaarlijkse activiteit die we organiseren met alle drie de clubs tegelijk. Waarvoor we regelmatig ouders weten te strikken om verkleed rond te lopen in het Centrum van Venray. Hilarisch!

W: De W is van Wandel4daagse. Elk jaar organiseren we met veel plezier de Wandel4daagse in Vierlingsbeek. Wij zijn verantwoordelijk voor het uitzetten van de routes, ontvangst bij de start, bemanning van de posten en het eindfeest op de laatste dag. Wederom alleen mogelijk vanwege onze fantastische vrijwilligers.

X: De X is van Xtravagante-Mega-Finale-dag. Elk jaar, net voor we op kamp gaan, sluiten we het clubseizoen af met een groot feest. Springkussens, lasergames en soms een mobiele klimwand zijn voorbeelden van onze xtravagante jaarafsluitingen.

Y: De Y is van Yverig. Regelmatig gaan we ook creatief aan de gang, dan knutselen we de meest mooie dingen. Van lampionnen met Halloween tot kuikens in de lente of van liefdeskaarten met Valentijnsdag tot timmerwerkjes.

Z: De Z is van Zeskamp. De hele avond van het ene spel naar het andere, zoveel variatie zorgt voor afwisseling en dan wordt het nooit saai. Een beetje zoals het hele programma van de clubs.

 

Kortom, ja er gebeurt een hele boel in ons gebouw. Het geeft ons ruimte om creatief te zijn in de activiteiten die we organiseren. Ons eigen clublokaal, de zaal van Gryphus en vooral het buitenterrein zorgen ervoor dat de mogelijke activiteiten oneindig zijn. Tel daarbij op dat we de vrijheid hebben om onze spullen op te slaan en activiteiten een dag of meerdere dagen van tevoren voor te bereiden en klaar te zetten. Dan is het vast voor te stellen waarom wij zo gek zijn op ons eigen plekje.

 

Met vriendelijke groet,

Bestuur Jeugd Onstpannings Clubs