Stellage voor etagelinde in Groeningen

Op vraag van de gemeente aan de Dorpsraad van Groeningen is er door inwoners een stellage gebouwd die de etagelinde in Groeningen de aankomende jaren gaat ondersteunen.

 

De etagelinde staat sinds 2005 in Groeningen en is destijds geplaatst als vervanging van de gerooide etagelinde, die daarvoor decennialang op de hoek van de Groeningsestraat en de Molenweg als markante boom gestaan had. Van de huidige boom werden de zijtakken, die de etages vormen, te zwaar en was het volgens de kenners nodig de takken middels een constructie te ondersteunen.

 

Op initiatief van de gemeente werd er een tekening gemaakt en door de Dorpsraad werden inwoners gevraagd die mee wilde denken en die de uitdaging aan wilde gaan de constructie te vervaardigen. De gemeente leverde dikke houten balken. De balken zijn geschaafd uit de eiken bomen die gerooid zijn aan de Rondweg in Overloon. Mooi dat er hout dat in deze gemeente gegroeid is, gebruikt kan worden! De tekening werd aangepast, zaag, beitel, machine en de boor gingen het hout in, de juiste schroeven werden besteld en na het zorgvuldig uitmeten bij de boom werden de funderingen gestort.

 

Zaterdag 7 april was de dag dat de stellage (gedeeltelijk) geplaatst werd: spannend of alles zou passen! Ook hier weer hulpvaardige, enthousiaste inwoners uit Groeningen én uit Vierlingsbeek! Het CDA hield woord aan haar verkiezingsprogramma: Jan Stoffelen was er, gewapend met hand- en werkschoenen, om te helpen bij het plaatsen. Het liep zeer gesmeerd; iedereen zag wat er moest gebeuren en door de goede samenwerking stond de onderste constructie van vele houten balken, waarvan een aantal een kleine 100 kilo wegen, net na de middag al in een zeshoekige cirkel om de etagelinde bij de kapel in Groeningen heen.

 

Onder het genot van een heerlijke kop verse soep en een broodje, keken de bouwers vanaf de bankjes bij het monumentje tevreden uit op de ietwat lompe constructie.

 

Een week later, op 14 april, werd voor het plaatsen van de tweede laag groter geschut ingezet: met een verreiker werden de balken op de eerste etage getild. Er werd weer goed samengewerkt en de klus was in een halve dag geklaard. Nu rest nog de afwerking van de bodem rondom de etagelinde.

 

Voor sommige mensen zal het even wennen zijn en er zullen mensen zijn die zich afvragen of het echt nodig is, maar met het plaatsen van de stellage stelt de Dorpsraad, op initiatief van de gemeente en door inzet van burgerparticipatie, het voortbestaan van de etagelinde in Groeningen weer voor de aankomende decennia veilig.

 

Wees welkom om gebruik te maken van de bankjes onder de boom! Geniet van het uitzicht op de kapel, het pleintje of van de bedrijvigheid op straat! Geniet van een meegebracht kopje koffie of thee, een appel of koek of misschien wel van een lekkere Bèkse borrel!

 

Dorpsraad Groeningen