Komende activiteiten IVN De Maasvallei

 

Wandeling vanaf De Buitenboel

Op 7 augustus organiseert IVN De Maasvallei i.s.m. De Buitenboel een wandelarrangement. Het arrangement begint om 13.30 uur met een kop koffie/thee en vanaf 14.00 uur start de wandeling van ± 7 km. De excursie wordt afgesloten met een kop soep.

De route gaat door het stroomgebied van de Molenbeek en langs de Maas. De Maas en de beek hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorming van het landschap rondom Holthees en Vierlingsbeek. In het landschap is dat nog te zien. Bij de Maas zijn er nog restanten van kasteel ‘t Oirtje. Via de Staayweg gaat de tocht naar de watermolen waarvan de eerste gegevens rond 1466 dateren. In de loop van de eeuwen heeft de molen diverse veranderingen ondergaan, de meest recente is van dit voorjaar. Verder gaat het langs de Molenbeek; een snelstromende laaglandbeek die door de Ezelshemel loopt waarin volgens de legende de ezels van kasteel Makken werden begraven. Dit kasteel dateert van rond 1500 en kende vele bewoners. Nu rest alleen nog een bouwvallige wagenschuur waar nog spekstenen te zien zijn.

 

Kosten: 6,50 euro, te voldoen voor aanvang van de excursie. Het adres van De Buitenboel is Sleijbergweg 1 in Holthees. Aanmelden is niet nodig en voor info kunt u terecht bij Dorette van Loon, tel. 0478-636463.

……………………..

Vleermuizen spotten!

De nacht van vrijdag 23 augustus is de Nacht van de vleermuizen. Met de vleermuizenwerkgroep van IVN De Maasvallei kunt u deze avond vleermuizen spotten onder leiding van Sjef Demaret en Martien Bongers. Deze begint om 20.00 uur bij de Protestantse kerk, Veerstraat 24 te Boxmeer. Je krijgt te horen hoe en waar vleermuizen leven, dat ze iedere nacht de helft van hun eigen lichaamsgewicht aan insecten eten en daarom heel nuttig zijn. Ook doen zij mensen geen kwaad: vleermuizen vliegen niet in je haar en zuigen ook geen bloed!

Soorten zoals dwergvleermuis en de iets grotere laatvlieger zijn altijd wel te vinden, de overige soorten zijn wat zeldzamer. Iedere soort heeft zijn eigen leefgebied, bijvoorbeeld in tuinen en bossen, langs lanen, of boven meren. Opsporen van deze zoogdieren gebeurt met een batdetector. Tijdens de wandeling gaat u samen met de gidsen op zoek naar de vleermuissoorten die bij het kasteel voorkomen.

NB. Bij slecht weer, regen of storm, gaat de vleermuizennacht helaas niet door. Als het regent of flink stormt vliegen vleermuizen niet of veel korter. De kans om onder die omstandigheden een vleermuis te zien of te horen wordt dan heel erg klein. Bij twijfel kunt u bellen 0485-576558, of 06-23827733.