Senna mooiste hond van Nederland?

Voor iedere hondenbezitter is zijn of haar hond de mooiste van de wereld. De liefde voor een huisdier is meestal onvoorwaardelijk. Ook voor Kimberly Kretzer (22) uit Vierlingsbeek. Zij neemt met haar hond Senna deel aan de verkiezing Mooiste hond van Nederland 2019.

 

Senna is een Russische poolhond, een samojeed. Een hoogbenig en langharig hondenras, behorend tot de pool- en keeshonden. Ze heeft haar naam te danken aan het volk waarbij ze is ontdekt, de Samojeden. Op zoek naar een meer aparte hond viel Kimberly als een blok voor deze rashond. "We zochten een niet te bekend ras. Geen hond die je overal ziet en tegenkomt. Toevallig kwamen we uit bij een nest en waren meteen verkocht."

 

De samojeed is een echte werkhond. "Senna moet echt haar energie kwijt kunnen. Steppen in het bos, samen fietsen. Aqility (behendigheidssport, red.) vind ze enorm leuk. Ze houdt ons wel bezig, ja."

Voor sommige mensen is hun hond zelfs het belangrijkste in hun leven. Een hond is niet altijd zomaar een hond, het is ook een deel van het gezin, een goede vriend of zelfs een hulpverlener die altijd voor je klaarstaat. Meer nog dan haar uiterlijk en energieke uitstraling is het vooral haar karakter dat Kimberly waardeert.

 

"Senna is een echte mensenvriend. Ze wil ook altijd bij je zijn. Is echt een lief knuffelbeertje." Senna is een drukke, maar vooral lieve hond. Ze kan uren in de weer zijn met speeltjes. En het baasje is vooral haar grote maatje. "Het is mijn beste vriendinnetje. Ik kan alles tegen haar vertellen. Ze vertelt nooit iets door", lacht ze. "Als ik thuis ben, is ze voor mij vooral ook een stukje ontspanning. Haar liefde en aanhankelijkheid zijn onbetaalbaar."

 

Sinds vorig jaar is de verkiezing uitgebreid en met succes: er werden in 2018 ruim 3500 honden aangemeld. De mooiste honden maken kans op de gemeente- of provincietitel op basis van de meeste stemmen. Er zijn minimaal 30 stemmen nodig om een titel te kunnen winnen. De landelijke winnaar wordt gekozen door een deskundige jury. De stemronde van de verkiezing voor de Mooiste Hond 2019 is begin februari van start gegaan. Op 19 februari is er een voorlopige tussenstand.

 

Volgens de olympische gedachte is meedoen belangrijker dan winnen voor Kimberly. "Vorig jaar werd ik tweede van de gemeente Boxmeer. Het zou leuk zijn om nu eerste te worden en ook provinciaal hoge ogen te gooien. Maar winnen, dat vind ik echt niet belangrijk. Ik vind het enorm leuk om mee te doen, om Senna aan de mensen te laten zien. Al zou een finaleplaats prachtig zijn", glundert Kimberly. Wie zijn stem wil uitbrengen op Senna kan naar de website www.mooistehond.nl.

 

Stemmen kan tot 12 maart, daarna worden de stemmen geteld en de deelnemers aan de landelijke finale bekendgemaakt. De winnaar wordt op zondag 5 mei tijdens Animal Event in de Beekse Bergen uitgeroepen.

 

Foto: Kimberly strijdt met Senna voor de titel mooiste hond van Nederland. (foto Pauline van Hoorn).

Bron: Boxmeers Weekblad.