Fysiotherapeut met passie voor pijn

Mensen met langdurige pijnklachten een beter toekomstperspectief bieden. Dat is elke keer weer dé uitdaging voor Wouter van Dongen. Hij noemt zichzelf ‘een fysiotherapeut met passie voor pijn’. “Het geeft me iedere keer ontzettend veel voldoening om een lastige medische puzzel op te lossen en te zien hoe je iemand met chronische pijnklachten écht kan helpen.”

 

Hij pakt de weegschaal die op tafel staat erbij. En het breinmodel. “Vroeger had ik een skelet op tafel staan”, zegt hij lachend. “Maar tegenwoordig kijk ik als iemand met pijnklachten bij mij komt niet alleen naar de biologische kant van zijn of haar verhaal, maar ook naar andere oorzaken. Bij bijvoorbeeld een gescheurde enkelband of een gebroken arm is de herkomst  van de acute pijn duidelijk, maar als pijnklachten blijven bestaan, chronisch blijken te zijn, dan betekent dit dat de balans van je systeem nog niet hersteld is. Het is  voor het herstellen van die balans cruciaal om de juiste inzichten te hebben in hoe het brein werkt en hoe je lichaam hierop reageert.”

 

Pijn is in eerste instantie een functioneel waarschuwingsmechanisme van het brein om je te beschermen, vervolgt de Vierlingsbekenaar. “Pijn is een tijdelijke verstoring van de balans van je systeem, met als doel voorwaarden te creëren om het lichaam te laten herstellen.   Het lichaam zit zo fantastisch in elkaar dat verreweg de meeste van dit soort blessures door het lijf zelf verholpen kunnen worden. Soms met een beetje hulp van bijvoorbeeld een fysiotherapeut of een arts. Maar uit onderzoek blijkt dat één op de vijf Nederlanders te maken heeft met aanhoudende, chronische pijnklachten. Met als gevolg dat mensen uiteindelijk niet meer de dingen kunnen doen die ze graag willen doen. Bovendien lopen ze regelmatig vast in het medische circuit en krijgen ze te horen: ‘U moet er maar mee leren leven’, of er wordt gezegd of gedacht dat het bij hen ‘tussen  de oren zit’. Zo onterecht vaak. Dat is waar mijn passie voor pijn begint.”

 

Wouter van Dongen, die ontwikkelaar is van de website www.pijnontmaskerd.nl onder het motto  ‘Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf één’, ziet het als zijn missie: zoveel mogelijk mensen met chronische pijn helpen. “Het is voor mij iedere keer weer een uitdaging om samen met een cliënt te kijken hoe je de balans kunt herstellen.  Aanhoudende pijn heeft heel vaak niet te maken met een ‘aandoening’  aan een onderdeel van je lichaam, maar met een verstoring van de balans in het centrale zenuwstelsel.  Deze inzichten geven een nieuw perspectief om de plusjes en minnetjes in balans te krijgen. Zelfs als de pijn al jaren aanwezig is,  zelfs bij aandoeningen als fibromyalgie, CVS, chronische rug- en bekkenklachten of een whiplash. Pijn is weliswaar complex van aard, maar ook terug te voeren op enkele simpele principes. Het is voor iedereen mogelijk om hier meer inzicht in te krijgen.” Wat zijn belangrijkste advies is voor mensen met chronische pijn? “Ga op zoek naar iemand met passie voor pijn die jou echt wil en kan helpen! Lees op de website www.pijnontmaskerd.nl de aanbevelingen die ik heb mogen ontvangen en neem vrijblijvend contact op om met elkaar in gesprek te gaan.”

 

Voor meer informatie:

Wouter van Dongen, Fysiotherapie en fitnesscentrum van Dongen, Merletgaarde 32C, 5821 BW Vierlingsbeek, telefoon 0478631830, website www.vandongenvierlingsbeek.nl en www.pijnontmaskerd.nl.

 

Foto: Yvonne Fotografie.