Droom komt uit met Better Place

Het eerste boek van Simone Swinkels (22) uit Vierlingsbeek is onlangs gepresenteerd op haar school in Tilburg. Een half jaar lang heeft ze gewerkt aan het boek Better Place. Haar debuutroman is een mix van thriller en sciencefiction. Voor de studente journalistiek is het een droom die nu eindelijk is uitgekomen.

 

Het boek volgt de hoofdpersoon Derek. De zeventienjarige jongen vindt de nieuwe populaire game-app Better Place maar vreemd. Daarnaast speelt er ook een groot mysterie in het dorp: waar zijn alle vermiste mensen? Derek probeert een link te leggen tussen de app en de vermissingen en gaat op onderzoek uit. "Als ik een boek lees, vind ik het leuk als er spannende elementen zijn of als er een draai aan een verhaal wordt gegeven. Dat heb ik nu ook geprobeerd te verwerken in mijn eigen boek", aldus Simone.

 

Simone liet zich inspireren door onder andere de Netflix-serie Black Mirror en het boek De Cirkel van auteur Dave Eggers. "Dit zijn echt ultieme voorbeelden van de negatieve kanten van de technologie. Beide laten zien dat er wel degelijk gevaar zit in de vordering van de huidige technologie. Ik vind het interessant om na te denken over de mogelijkheden die de toekomst kan bieden."

 

Voor haar opleiding heeft Simone de minor Creatief Schrijven gevolgd. Niet alleen Simone, maar ook 35 andere studenten hebben een boek geschreven. Simone: "Toen ik hoorde dat er zo'n project bestond, was ik verkocht. Het stond al jarenlang bij me op de planning om een boek te schrijven, maar nooit kwam het er van. Deze minor gaf me een soort stok achter de deur."

 

"Tijdens de lessen leerde ik hoe ik een verhaal het beste op papier kon zetten. In het begin was mijn idee nog maar vaag. Door er samen met anderen over na te denken, werd het al snel een goed verhaal", legt Simone uit. Nadat ze haar idee had uitgewerkt, ging ze kijken welke personages hier bij zouden passen. "We maakten een personagedossier om onze personages zo te ontwikkelen tot een echt persoon. Zo dachten we na over taalgebruik of bepaalde trekjes die iemand had." Toen ze het idee eenmaal duidelijk in haar hoofd had, kon ze eindelijk beginnen met schrijven. Toch waren er wel wat zenuwen te bekennen. "Zo'n krappe deadline maakt het toch wel spannend, maar des te uitdagender. Soms vroeg ik mezelf af of ik de deadline wel zou halen", aldus de Vierlingsbeekse, die als freelancer ook regelmatig voor Peel en Maas (TV) in Venray werkt.

 

Als het aan de studente ligt, komen er nog veel meer boeken in de toekomst. "Als ik nu terugkijk naar de afgelopen maanden, ben ik enorm blij met het eindresultaat. Ik vond het zo'n leuke en interessante ervaring, maar ik heb er nog geen genoeg van. Dit was het eerste boek van de vele die hopelijk nog zullen komen." Better Place is te koop op www.boekenbestellen.nl.

 

Tekst Henk Lammen (Peel en Maas, Boxmeers Weekblad)