‘Kroegentocht’ APK in teken 3x11-jarig jubileum

De Ald Prinse Kompanjie (APK)  van carnavalsvereniging De Keieschieters Vierlingsbeek-Groeningen zet de viering van haar 3x11-jarig jubileum extra luister bij. Het prinselijk gezelschap houdt op zaterdag 30 september niet alleen een reünie, maar brengt die dag ook een bezoek aan vier voormalige en drie huidige kroegen in de twee dorpen.

 

De kroegen van toen die op het ‘to-do’-lijstje van de APK staan, zijn de cafés Van Veghel, De Zwaan, Jäger Im Grünewald en café Bardoel. “Die locaties bezoeken we met een soort van pop-upcafé”, zegt Piet Verbeeten, oud-prins (1974) van De Keieschieters. “Natuurlijk telden Vierlingsbeek en Groeningen in het verleden nog veel meer kroegen, maar we hebben een keuze moeten maken. Zeven kroeglocaties in een dag afwerken, is al ontiegelijk veel. We beginnen met koffie en Limburgse BCL-vlaai in de residentie van De Keieschieters, zalencentrum Concordia, maar het officiële startschot wordt om 11.11 uur gegeven bij De Zwaan, de oude kroeg van onze enige twee ereleden, Peter en Wilma Janssen. Daarna trekken we in optocht door de twee dorpen en trekken we voor elke locatie 1,5 uur uit. Overal waar we stoppen, vinden ook verrassingsoptredens plaats. Overal worden anekdotes verteld door oud-prins en oud-vorst Jan Nabuurs. Ja, natuurlijk wordt er ook voor een hapje en een drankje gezorgd. Want als we als APK iets organiseren, dan doen we het ook goed. Op z’n APK’s.”

 

Het programma wordt ’s avonds afgesloten bij De Wildeman. “Onze uitvalsbasis. Alle nog in leven zijnde prinsen en adjudanten en hun partners zijn uitgenodigd voor de reünie”, legt Verbeeten uit. De APK is erg actief in het dorp. Nog altijd doet een kern van oud-prinsen en oud-adjudanten, sinds de prinsen hun eigen adjudanten mogen kiezen horen die ook bij het gezelschap, jaarlijks mee aan de liedjesavond en de zittingsavonden van De Keieschieters. Ook organiseert de APK al enkele jaren op carnavalszondag het succesvolle Groot Prinselijk Ontbijt. “Vanwege ons jubileum pakken we daarvoor in 2018 natuurlijk extra uit”, verklapt Verbeeten alvast. “Wij vinden het als APK gewoon erg belangrijk om carnaval in de lucht te houden. Als we een feestje kunnen bouwen, dan doen we dat. Zeker als we zelf ons eigen jubileum vieren.”

 

Foto: archief APK.