Iedereen in het Land van Cuijk krijgt glasvezel

 

De overeenkomsten met E‑Fiber zijn deze week door zowel LVCNET als de gemeenten ondertekend. De aanleg van een 100% dekkend glasvezelnetwerk is nu écht dichtbij. Zodra E-Fiber de financiering rond heeft, wordt met de aanleg gestart. Naar verwachting gaat in het eerste kwartaal van 2018 de schop in de grond. 

 

Lange aanloop

“Het blijkt een traject waarvoor een lange adem nodig was” aldus wethouder Jilisen. “Al in 2013 zijn de eerste activiteiten opgepakt om na geruime tijd – waarin door heel veel mensen heel hard is gewerkt – te komen waar we nu staan. De samenwerking van de gemeenten én gemeenschappen in het Land van Cuijk in dit traject was bijzonder en kent nu écht een verdiend resultaat!”
 
In februari van 2016 begonnen circa 400 vrijwilligers met de zogenaamde vraagbundeling. Het doel was om zoveel mogelijk abonnementen op te halen. Zodat een glasvezelnetwerk aangelegd kon worden. Ondanks de inspanningen van alle betrokken vrijwilligers bleek de opbrengst onvoldoende. Daardoor kon LVCNET het netwerk zelf niet aanleggen. Hugo Bens, voorzitter van LVCNET, vertelt met gepaste trots: “Maar LVCNET en de gemeenten wisten met dit resultaat wél een commerciële partij tot de aanleg te verleiden en daarmee is onze hoofddoelstelling bereikt”.

Overeenkomsten 
Nadat alle details de afgelopen maanden tussen partijen zijn besproken en afgestemd, tekenden de gemeenten deze week de overeenkomst met E‑Fiber en werd ook een handtekening gezet op het document waarin de afspraken zijn vastgelegd die LVCNET met E‑Fiber maakte.
 
E-Fiber
E-Fiber is een jong bedrijf dat is gespecialiseerd in de aanleg van glasvezel. Ook voor directeur Eric Vos is dit een memorabel moment. “Na de aanleg van het glasvezelnetwerk in Boekel, Landerd en Bernheze, gaan we heel graag snel aan de slag in de regio Land van Cuijk. Wij zijn van mening dat iedereen, waar je ook woont, recht heeft op glasvezel. Samen met de providers gaan wij ervoor zorgen dat je niet alleen supersnel internet krijgt, maar ook televisie in de aller hoogste kwaliteit en dat tegen zeer concurrerende prijzen.”
 
In 2019 gereed
E-Fiber wil met twee aannemers gaan werken. Het netwerk moet medio 2019 klaar zijn. In de tussentijd kan iedereen alsnog een abonnement afsluiten bij een van de providers. “Dat zijn in elk geval de providers die ook betrokken waren bij de vraagbundeling. Mogelijk komt er nog breder aanbod voor de inwoners van het Land van Cuijk”, aldus Eric Vos. Voorafgaand aan en tijdens de aanleg worden burgers zorgvuldig geïnformeerd over de aanleg van het netwerk. “Als eerste wordt de wijkcentrale in het dorp geplaatst en vervolgens de woningen aangesloten. Die woningen kunnen dan al direct gebruikmaken van het glasvezelnetwerk en hoeven niet te wachten totdat alles klaar is”, ligt Vos toe. Wanneer exact gestart wordt met de eerste werkzaamheden, is afhankelijk van het moment dat E-Fiber de financiering definitief rond heeft. Op dat moment krijgen aannemers formeel opdracht en kunnen alle werkzaamheden – die inmiddels achter de schermen deels al in voorbereiding zijn – ook werkelijk worden gestart.

 

Geen prijswijzigingen
LVCNET heeft bedongen dat alle contracten die in 2016 afgesloten zijn bij de providers, geldig blijven. Ook de prijzen en de samenstelling van de pakketten veranderen niet. Hugo Bens licht toe dat LVCNET zich gedurende de aanleg blijft inspannen om zoveel mogelijk inwoners te overtuigen van het nut en de noodzaak van glasvezel. “Daarnaast gaan wij nieuwe diensten en producten promoten. Bijvoorbeeld digitale mantelzorg of diensten die veilig wonen bereikbaar maken. Voor bedrijven komen speciale pakketten zodat zij cloud-diensten betrouwbaar kunnen inzetten in hun bedrijfsvoering”, vertelt Bens enthousiast. Iedereen die nog wil overstappen naar glasvezel kan zich via www.lvcnet.nl inschrijven. Ook worden er weer in elke plaats inschrijfavonden gehouden.
 
Eigen bijdrage vervalt
Voor bewoners en bedrijven in het buitengebied was eerst sprake van een éénmalige eigen bijdrage van € 495. Dit is bij E‑Fiber niet meer aan de orde. Iedereen krijgt gratis een aansluiting in de meterkast.
Wanneer gedurende de aanleg géén abonnement wordt afgesloten, dan moet voor het activeren van een abonnement na de aanleg wél eenmalige activatiekosten worden betaald.