Oorlogsverhalen van verzetsheld uit Vierlingsbeek

Tonnie Ebben herinnert het zich nog goed: 15 september 2018 leek het een gewone rondleiding van een familie in zijn museum Van Postzegel tot Tank in Groeningen. Die familie bleek echter familie Thijssen te zijn die vroeger in Vierlingsbeek woonde. Ze hadden gehoord van het museum in Groeningen en wilden de collectie bekijken en de verhalen horen van hier uit de omgeving.

Tonnie: "Chris Thijssen, zoon van uitbaters Lei en Stien, had spullen in de auto liggen en na eerst mij en het museum gezien te hebben, vond hij dat de spullen op de juiste plek zou zijn in het Groeningse museum. Het bleek zeer interessant spul van het verzet te zijn! Veel rapporten en foto's, maar ook andere spullen."

Het was zo interessant dat Tonnie aan Chris vroeg het eens allemaal op te schrijven. Dat boekwerk is nu, na veel zoek- en speurwerk, eindelijk klaar.

Tonnie: “Lei Thijssen, alias Krijn Ars, verzetsman uit Vierlingsbeek, heeft veel betekend en gedaan met meer verzetsmensen hier uit de buurt. Het is uitzonderlijk dat er zoveel van deze groep / persoon bewaard is gebleven en nu voor altijd bewaard zal blijven in de vorm van een boek & de spullen in het museum.”

Titel van het boek is ‘Dur zitte doeve op ’t dak’. Dat was het codewoord van de verzetsmensen als er onraad was of als er andere personen waren die het niet mochten horen wat er verteld werd. 

 

__________
Chris wil mensen uitnodigen die mee willen denken over uit welke mensen dat verzet in Vierlingsbeek én omgeving bestond. Zijn email adres: cete36@outlook.com.

Heeft u spullen of feiten die met de Tweede wereldoorlog in onze regio te maken hebben? Neem contact op met Tonnie Ebben: www.vanpostzegeltottank.nl.