Plezier voert de boventoon

De 36ste liedjesavond van Zanggroep Evergreen Vierlingsbeek is ingeroosterd op 19 januari. Dertien deelnemende groepen gaan dan op ludieke wijze de (zang)strijd met elkaar aan.

 

De winnaar van de vorige editie, Netfix, is deze keer ingeschreven onder de naam Djonny Kechs. “We houden wel van slechte woordgrappen”, vertelt Jens Loenen (20), een van de negen jongeren waaruit het geheel bestaat. “In 2017 deden we voor het eerst mee, destijds onder de naam Non-Verbaal (zie foto, red.). Vorig jaar wonnen we met een lied over vrouwen versieren oftewel ‘fixen’ en dit jaar coveren we met Djohnny Kechs een liedje van Johnny Cash.”

 

‘Kech’ is een verbastering van het Marokkaanse woord ‘kehba’, wat hoer betekent, en slaat op de heisa die begin vorig jaar ontstond toen rapper Boef een stel vrouwen daarvoor uitmaakte. Loenen en co. drijven daar nu de spot mee. “Het belangrijkste is dat we met z’n allen lol hebben op foute carnavalsmuziek. Plezier voert bij ons de boventoon.”

 

Het studentikoze ensemble bestaat uit vier jongemannen uit Vierlingsbeek (Stijn Peeters, Daan Thijs, Teun Egelmeers en Jens Achten) en vijf uit Groeningen (Loenen, Jelle Arts, Teun Jacobs, Luca Smits en Cas Winkelmolen). “Een combinatie van oorspronkelijk twee aparte vriendengroepen”, aldus Loenen. “We zijn bij elkaar gekomen toen iemand van de organisatie van de Liedjesavond een nieuwe jeugdgroep bij elkaar wilde krijgen. Ervaring met muziek maken hadden we nauwelijks. Alleen twee van ons hebben ooit op een blauwe maandag een trommel of een gitaar aangeraakt.”

 

In de opstartfase kreeg het gemêleerde gezelschap hulp van Joop Verbeeten en Peter Smits, bekende namen in de Vierlingsbeekse carnavalswereld. “De eerste keren dat we bij elkaar zaten kwamen ze langs om ons op gang te helpen. Peter heeft ook de humoristische tekst van ons vorige nummer geschreven. Met een pakkend deuntje en een verschrikkelijk slecht dansje hebben we dat gezongen.” Ook dit jaar wordt het weer een optreden met een vette knipoog. “Ik kan er nog niet veel over zeggen, behalve dat we het zelf hebben geschreven en het slaat op de afgelopen en de komende jaren. Jens en Stijn zingen ditmaal de coupletten, de andere zeven staan op de achtergrond en doen mee met de refreinen.”

 

De kans dat hun act dit jaar nogmaals goed is voor de wisselbokaal, acht Loenen klein. “De titel verdedigen is altijd lastig. Het is zelden gebeurd dat één groep twee keer achter elkaar wint, maar we gaan er natuurlijk wel voor. We zijn vol verwachting.” Hoe het ook loopt, een drukke periode zoals in 2018 ligt er niet in het verschiet. “De receptie van prins carnaval, zittingsavonden, hier en daar wat carnavaleske thema-avonden… We hebben het afgelopen jaar zeker tien keer op de bühne gestaan. Daar hebben we nu geen zin meer in. We gaan vooral zelf genieten van de vastelaovend.”

 

De liedjesavond vindt op zaterdag 19 januari vanaf 20.00 uur plaats in Zalencentrum Concordia te Vierlingsbeek (Vrijthof 1). De entree is 5 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen.

 

Eigen foto – V.l.n.r.: Stijn Peeters, Daan Thijs, Teun Jacobs, Teun Egelmeers, Jelle Arts, Jens Loenen, Luca Smits en Cas Winkelmolen. Jens Achten ontbreekt.

 

Bron tekst (Sven Poels, Peel en Maas Venray, Boxmeers Weekblad).