Vierlingsbeek staat weer op de tôffel!

 

Vierlingsbeek staat weer op de tôffel!

 

Op zondag 21 juni is het Vrijthof te Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel. Voor de 23e keer alweer een mooie dag vol fijne popmuziek van vandaag de dag. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

 

Op De Tôffel wordt om 13.30 uur afgetrapt door The Super Soakers, de overtuigende winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Deze vier jonge honden uit Boxmeer spelen pakkende gitaarpop en barsten van het talent. De jaren 60 herleven bij The Black Marble Selection. Sixties psychedelica, rauwe rhythm & blues, fuzzy garagerock en natuurlijk de onvervalste beatmuziek. De zes nozems uit Tilburg deden het al op De Wereld Draait Buiten, Zwarte Cross, Down The Rabbit Hole en heel vaak met The Kik en leverden met Under Her Spell een authentieke sixtiesklassier af.

 

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door stonersensatie Yama. De vier mannen uit Tilburg en Utrecht mixen stoner, doom en grunge tot een heerlijke bak herrie zoals te horen op het debuutalbum Ananta. Niet voor niets speelde Yama in het voorprogramma van geestverwanten als Graveyard, Goatsnake en Orange Goblin en stonden de rockers op het befaamde Roadburn festival. En er wordt vrolijk verder gerockt door Het Universumpje. Nederlandstalige stonerrock maar dan net even anders. Een zware, door gitaren gedomineerde, groovende sound met spitsvondige teksten. Queens Of The Stone Age meets Spinvis. De Grenzen Van Het Toelaatbare, zo heet het album, Groene Bananen de single. Een beetje vreemd maar heel erg lekker.

 

Terug naar Het Ene Podium, naar Orange Skyline. Dit jonge kwartet grossiert in bijzonder catchy indierock. Inspiratie hiervoor halen de Groningers uit de muziek uit de jaren ‘60 en van bands als Oasis, The Libertines en The Strokes. Het gaat goed met Orange Skyline, de band werd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent en maakte grote indruk tijdens de prestigieuze Noorderslag. Voorlopig hoogtepunt: de hit Rapture. Het Overijsselse noiserocktrio Paceshifters tapt uit een heel ander vaatje. Overstuurde gitaren, loeiharde drums, scheurende bas en rauwe vocalen verpakt in gruizige rock in de beste Amerikaanse rocktraditie van de jaren ’90. Afgelopen najaar verscheen het derde album Breach waarmee Paceshifters zijn status meer dan waarmaakt. Een status die het energieke drietal al jarenlang hoog houdt met dampende shows in binnen- en buitenland en op festivals als Paaspop, Groezrock, Dauwpop en Pinkpop.

 

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom hét podium voor mooie ‘kleine’ akoestische optredens. Gastheer BJ Baartmans ontvangt de singer-songwriters Kelvin Klaassen (winnaar Songwedstrijd Land van Cuijk), Royal Parks (alter ego van Diederik Nomden bekend van Alamo Race Track, Johan en Daryll-Ann, dat teruggrijpt op vroeg jaren ’70 singer-songwriters en Westcoastpop), Spanjers, Dijsseldonk & Planteijdt (supertrio met prachtige samenzang en een voorliefde voor The Band), Ton Engels (rootsy singersongwriterpop in het Midden-Limburgs dialect), Man From The South (duistere folk en melancholische americana uit Eindhoven) en Emil Landman (3FM Serious Talent vol kleurrijke verhalen verpakt in liedjes die doen denken aan Thomas Dybdahl, Ben Howard en Ray LaMontagne).

 

Op Het Andere Podium lijkt het inmiddels alsof Arctic Monkeys aan een tweede jeugd zijn begonnen. Alleen komen de vier jonkies op het podium niet uit Sheffield maar gewoon uit Amsterdam en noemen ze zich Palio SuperSpeed Donkey. Een jaar of vier geleden begonnen met een gemiddelde leeftijd van nog geen vijtien jaar en behalve door de britpop ook geinspireerd door klassieke helden als Pixies en Pavement. Vier jaar, vele optredens, lovende kritieken, de ziekte van Pfeiffer en het eindexamen op het Barlaeus Gymnasium verder is er dan het debuutalbum A Funny Sunrise en staan de Donkeys Op De Tôffel. Eindelijk! Casa De La Muerte speelt licht ontvlambare HellbillyMexicanBalkanNederbeatrock! Ga d’r maar aan staan. Het Noord-Hollandse collectief draait er zijn hand niet voor om en laat iedereen stampen en zweten. Dit wordt feest!

 

Op Het Ene Podium gaat het verder met Rondé. Amper een jaar geleden begonnen als schoolproject op de Herman Brood Academie. En in die korte tijd hebben de vier jongens en het ene meisje al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd: de debuutsingle Run werd een grote hit, Rondé nam met veel succes deel aan de Popronde, werd uitgeroepen tot OOR-Talent, speelde bij DWDD, stond op de Noorderslag en won de Serious Talent Award. Na een verplicht herstel van zangeres Rikki Borgelt wegens een stemoperatie is het vijftal helemaal terug met de Megahit We Are One. Lekkere indiepop waar je op kunt dansen. Rondé is dé grote belofte voor 2015! The Deaf staat garant voor een opwindende portie rock ‘n’ roll van de bovenste plank. Het Haagse kwartet rond Spike, natuurlijk ook bekend als gitarist van Di-Rect, laat zich graag inspireren door de beat en garagerock uit de 60’s. Drie jaar na het debuut Toot, Whistle, Plunk, Boom! verscheen eind vorig jaar de goed ontvangen tweede plaat, simpelweg The Deaf genaamd. Prachtplaat. Rock ‘n’ roll zoals rock ‘n’ roll hoort te zijn: schurend en smerig maar o zo lekkah. Volkomen terecht  staat The Deaf dit jaar op Pinkpop. Kunnen ze goed warmdraaien voor Op De Tôffel.

 

Weer terug naar Het Andere Podium. Daar staan Stepherd & Skinto. Illustere rappers uit de Nouveau Riche-stal waar ook Mr. Polska, Boaz van de Beatz en Jebroer toe behoren. Een duo met een bijzondere chemie en aanstekelijk plezier. En met de gave om nummers te schrijven die niet meer uit je hoofd willen. Samen met Jebroer scoorden Stepherd & Skinto een hit in België met Banaan en in Nederland was daar ineens het geweldige Brak Obama. ‘Thunderdome in mijn hoofd, ik ben een misselijk kind. Wasmachine in mijn maag. Ik ben een misselijk kind.’ Helemaal niet zo misselijk is het gesteld met de horrorrappers van Dope D.O.D. Met hun grimmige mix van hiphop en dubstep gooien ze hoge ogen in binnen- en buitenland en hebben ze fans over de hele wereld. Hun video’s hebben miljoenen views en collega’s als Limp Bizkit, Korn, Wu-Tang Clan en Snoop Dogg nodigden de Groningers uit als hun voorprogramma. Midden in een Europese tour houdt Dope D.O.D. even halt in Vierlingsbeek. Voor één dag ook even een Europese stad.

 

Op De Tôffel 2015 wordt afgesloten door TenTemPiés. Dit internationale collectief uit Amsterdam serveert een exotische cocktail van ska, latin, mestizo, rock, reggae. Denk aan Manu Chao, denk aan La Pegatina, denk aan Gogol Bordello. Geloof ons: TenTemPiés staat garant voor één groot bruisend fiesta!

 

Naast alle muziek is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse etenswaren en snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Marco Roelofs, theatermaker en voormalig frontman van Heideroosjes.

 

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

 

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

 

Alle informatie over Op De Tôffel 2015 is te vinden op www.opdetoffel.nl.