De Schutkooi genomineerd voor Noord-Brabantse ID-Award!

 

Bajk (Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt) beloont op 14 mei het meest duurzame, innovatieve idee in de landbouw. De Schutkooi, boerderij gelegen in de Maasheggen bij Vortum-Mullem, “op het mooiste plekje van Boxmeer”, behoort met haar plannen tot de zes finalisten! 

 

Oude cultuurhistorie herstellen
Eeuwenlang lieten boeren hun vee in de Maasheggen grazen. De stekelige meidoorn- en sleedoornheggen deden dienst als natuurlijk prikkeldraad. Ze werden compact gehouden door staande stammen in te kappen, om te buigen en door de heggen te vlechten.
Eric Lamers, eigenaar van De Schutkooi, heeft het plan opgevat om weer koeien van het oude MRIJ (Maas Rijn IJssel)-ras op kleinschalige, natuurlijke wijze te laten grazen in het Maasheggengebied. Op die manier zou een stuk oude cultuurhistorie worden hersteld en zou, o.a. door medewerking van dagactiviteitencentrum De Lindenhof, een duur natuurgebied op relatief goedkope en authentieke wijze kunnen worden onderhouden.

 

Melk van A tot Z
Partners in het plan zijn de plaatselijke melkfabriek Globemilk en creatief bedrijf De Wereldboom, gehuisvest op het terrein van De Schutkooi. Globemilk wil van de melk het product ‘Maasheggenmelk’ maken. De Wereldboom wordt betrokken bij het ontwikkelen van educatieve en recreatieve activiteiten. Jong en oud kan op bijzondere manieren een doodgewoon levensmiddel als melk van A tot Z beleven. Bijvoorbeeld door pannenkoeken te bakken op een houtvuur, door een rondleiding op de boerderij of in de melkfabriek, of door kleuren te toveren in het ‘melklab’. Ook kunnen kinderen in de toekomst meedoen met het bedenken, maken en uitproberen van nieuwe smaken voor kinderfruitmelk Melky.

 

Juryprijs en publieksprijs
Een deskundige jury zal alle plannen beoordelen. Maar ook het publiek mag zich uitspreken op de website van Bajk. Op 14 mei worden de winnaars bekend gemaakt.