Eerste lustrumeditie Kunst van het Geloven in Boxmeer

 

Voor de vijfde keer openen enkele kapellen in de gemeente Boxmeer hun deuren  voor kunst en publiek. In de Mariakapel in Holthees, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek, de Nepomukkapel in Boxmeer en in de biologische tuin van de familie Siebers naast de oude Joodse begraafplaats in Vierlingsbeek is opnieuw een zeer diverse, soms ontroerende en verstillende, soms confronterende verzameling hedendaagse kunstwerken te zien binnen de prachtige ambiance van deze vaak al eeuwenoude gebouwen.

 

Op vrijdag 26 augustus wordt de expositie officieel om 19.30 uur geopend door mevr. W. Hendriks, wethouder Cultuur in de gemeente Boxmeer, op het plein voor de St. Janstoren en in de kloostertuin van het Kloosterhuis in Sambeek. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de Fanfare van de 4e Hoedanigheid, en zal op zijn karakteristieke wijze worden ingeleid door Rinke Nijburg, deelnemend kunstenaar aan deze editie. De expositie is aansluitend in het weekend van 27 en 28 augustus, van 3 en 4 september en van 10 en 11 september te zien, steeds van 11.00 uur tot 17.00 uur. Er is een mooie fietsroute beschikbaar, die het publiek langs landelijke dreven naar de verschillende locaties leidt.

 

De tweejaarlijkse manifestatie 'Kunst van het Geloven' wordt georganiseerd door de kapellencommissie, waarin de exposerende locaties met elkaar samenwerken. Primair doel is het instandhouden van deze fraaie, vaak al eeuwen oude kapellen, die nagenoeg allen niet meer in gebruik zijn als kerkgebouw, maar wel de status hebben van monument, en alleszins de moeite waard om voor het nageslacht te behouden. Met name door het organiseren van culturele activiteiten, die veel bezoekers trekken, wordt de schoonheid van deze monumenten onder de aandacht gebracht. Bij de expositie Kunst van het Geloven gebeurt dit door kunstenaars uit te dagen  om op basis van dit thema ruimte en kunst samen te laten gaan.

 

Voor de inrichting van deze expositie en voor de keuze van de deelnemende kunstenaars heeft de kapellencommissie samenwerking gezocht met curatoren van twee musea uit onze omgeving en met het kunstenaarscollectief Artoll uit Kleef. Marijke Cieraad, curator van het Odapark, Center for contemporary art, in Venray, Wouter Prins, curator van het Religieus Museum in Uden en Dini Thomsen van kunstenaarscollectief Artoll uit Kleef hebben belangeloos mee gewerkt aan de expositie. Iedere curator heeft de zorg op zich genomen voor de inrichting van twee locaties, en daarvoor de kunstenaars benaderd, die ook belangeloos hun werk in die locaties exposeren. Dat heeft geleid tot deelname van acht kunstenaars, met heel verschillend werk, dat past bij de locatie, die aan hen beschikbaar is gesteld. Hoog in de toren van Sambeek, in het naastgelegen Kloosterhuis, buiten in de biologische tuin in Vierlingsbeek, in de intimiteit van kleine kapellen als de Nepomukkapel en de Antonius- en Nicolaaskapel of in de fraai gelegen Mariakapel exposeren Rinke Nijburg, Wout Herfkens, Mayke Verhoeven, Pascalle Mansvelders, Birgitta de Vos, Martje Verhoeven, Dini Thomsen en Mathieu Klomp.

 

Kortom: reden genoeg  om deze bijzondere  manifestatie te bezoeken. Voor meer informatie kan men terecht op de website van Kunst van het Geloven, http://www.kunstvanhetgeloven.nl/  of op de facebookpagina:  www.facebook.com/kunstvanhetgeloven.

 

Voor de vroege vogels onder ons attenderen wij u nog op het inmiddels binnen de expositie traditie geworden Ochtendglorenconcert, dit maal in de kapel van het Kloosterhuis  op 11 september. Om 6 uur ’s-morgens, als het buiten en binnen nog donker is, laat  het trio Alt ons ontwaken, zien we door de ramen geleidelijk het licht naar binnen komen, zien we elkaar en de musici, en wanneer het eenmaal licht geworden is kunnen we aan de nieuwe dag beginnen met een heerlijk ontbijt. Het trio Alt wordt gevormd door Frans van Geffen, Pip van Steen en Remko van der Vegt, die allen de altfluit bespelen. Het trio heeft een aantal partita’s van J.S. Bach bewerkt voor deze bijzondere combinatie van 3 altfluiten. Dat wordt op deze ochtend een prachtige manier van ontwaken. Deelname aan concert en ontbijt zijn gratis, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.