Pinkmama: krachtige vrouwen met een missie

Nee, ze kenden elkaar voor hun ziekte niet. Ja, van zien. Maar meer ook niet. Hoe anders is dat nu. Sinds bij zowel Marlies Verstappen-Muijsers (35) als Marion Reefs-Fransen (55) uit Vierlingsbeek borstkanker werd ontdekt, hebben de twee dorpsgenoten bijna dagelijks contact. Zeker nu ze samen de stichting Pinkmama hebben opgericht. In hotel-restaurant Riche in Boxmeer vindt op woensdagavond  13 september de officiële aftrap van Pinkmama plaats.

 

“Pinkmama is een stichting voor lotgenoten die in dezelfde achtbaan als wij terecht zijn gekomen”, begint Marion. “Tijdens deze avond willen wij de aanwezigen meenemen in onze plannen en missie. De avond staat geheel in het teken van borstkanker, met standjes, presentaties en allerlei activiteiten, maar er zullen ook veel raakvlakken zijn met andere vormen van kanker.” Marlies vervolgt: “Natuurlijk wordt er veel informatie gegeven over de ziekte kanker, maar het wordt op de eerste plaats een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, in een gezellige ambiance. Een avond met lotgenoten, voor lotgenoten en hun naasten en iedereen die geïnteresseerd is. Acteur Mike Weerts, een oud-klasgenoot van mij,  zal als ambassadeur van Pinkmama de officiële opening verrichten.”

 

Bij Pinkmama kunnen lotgenoten en hun naasten terecht voor allerlei vragen. “Maar we gaan écht niet op de stoel van de arts zitten”, zegt Marion.  “Als je te maken krijgt met kanker, stort in eerste instantie je wereld in. En vervolgens gaat het leven door en moet je je buigen over praktische vragen als ‘Waar vind ik een mooie pruik?’, ‘Wil ik wel een pruik?’, ‘Welke boeken zijn geschikt om mijn kinderen te laten lezen?’ en ‘Krijg ik een reisvergoeding?’.” Marlies “Maar aan de andere kant is er ook de emotionele kant.  ‘Ik ben ongeneeslijk ziek, wat nu?’, of ‘Wat kan ik doen voor mijn  vriendin die borstkanker heeft?’. Wat wij onze lotgenoten uit eigen ervaring vooral meegeven is: ‘Luister naar je hart en volg je gevoel. Houd je eigen regie in handen. Probeer dat stuur en die rem van dat karretje in de achtbaan te bemachtigen. En vooral: maak herinneringen, veel mooie herinneringen.”

 

Marlies weet waar ze het over heeft. Onlangs maakte ze samen met haar gezin en haar ouders een  reis naar Barcelona. “Daarmee kwam een droom van mij uit. Ik wilde heel graag voor het eerst vliegen met mijn jongens, hen de camping in Calella laten zien waar ik zoveel jeugdvakanties heb doorgebracht en veel mooie herinneringen aan heb, en samen met mijn man en twee zonen naar Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona.  Dat is dankzij de steun van familie, vrienden en bekenden en de stichting Dreams4You gelukt. Het was een  in alle opzichten een reis met een lach en een traan. Ik ben ongeneeslijk ziek, maar ben weer vele mooie herinneringen rijker. Die neemt niemand mij meer af.”

 

Marlies en Marion zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een handzaam, vrouwelijk notebook. “Een boekje dat in je handtas past”,  legt Marion uit. “Hierin kan alle informatie die je krijgt van  ziekenhuizen en andere behandelaars, maar er is ook ruimte in gemaakt voor tips en, erg belangrijk, het opschrijven van je eigen verhaal. Ik heb met mijn blog www.marionreefs.nl/blog gemerkt dat er enorm behoefte is om je ervaringen te vertellen en te delen. En via onze website kunnen vragen gesteld worden. We willen vrouwen die in hetzelfde schuitje belanden als wij,  en hun naasten, met raad en daad bijstaan. Zo goed en zo kwaad en net zo lang als we kunnen…”

 

Graag willen Marlies en Marion hun ervaringen delen tijdens de officiële vuurdoop van Pinkmama. De bijeenkomst begint op woensdag 13 september om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.  Pinkmama is een nonprofitorganisatie die afhankelijk is van giften en diensten. Kijk voor meer informatie op de nieuwe website www.pink-mama.nl of www.facebook.com.pinkmamasmissie.

 

Foto: Memories.