Vierlingsbeek winnaar van de Brabantse Dorpen Derby 2014

 

Vierlingsbeek is de winnaar van de Brabantse Dorpen Derby 2014. Zowel de jury als het publiek vond het project Symphonica in Sporto het initiatief dat het meest bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp. In een spannende eindstrijd op 7 juni jongstleden met Boekel (tweede plaats) en Son (derde) kwam Vierlingsbeek uiteindelijk tijdens de live-uitzending van de spannende finale als winnaar uit de bus.

 

De Brabantse Dorpen Derby is een leefbaarheidswedstrijd van de provincie Noord-Brabant, met dit jaar als thema Sport en Beweging.
In Vierlingsbeek werd door jongeren (namens Dorpsraad Vierlingsbeek, Stichting Doejemee en Beek Beweegt) een Symphonica in Sporto georganiseerd. In 2014 en 2015 worden er twaalf beweegactiviteiten georganiseerd door twee of drie aan elkaar gekoppelde verenigingen. Alle sport- en cultuurverenigingen uit Vierlingsbeek en Groeningen zijn uitgenodigd om mee te doen. Ze gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk inwoners in beweging te krijgen. Het project wordt afgesloten met een grande finale waarbij geprobeerd wordt een Brabants record te vestigen om zoveel mogelijk dorpsbewoners tegelijkertijd te laten bewegen.

 

Verbindende kracht
De jury bestond uit voorzitter Brigite van Haaften (gedeputeerde Provincie Brabant), Moniek Bens (voorzitter dorpsraad Wilbertoord die de vorige Derby won), Mijntje Nierman-Donners (voormalig hockey-international), Henrie Bouwmans (organisator gezondheidsrace Laarbeek), Henk Jans (werkte dertig jaar voor Brabantse en Zeeuwse GGD) en Lout Donders (directeur Varia bij Omroep Brabant).
Zij waren unaniem enthousiast over het winnende project. “Een bijzonder origineel project met een grote verbindende kracht! De energie is enorm bij alle leeftijdscategorieën. Bovendien is het idee makkelijk te kopiëren voor andere dorpen. De jury vindt dan ook dat Symphonica in Sporto hét voorbeeldproject voor Brabant is”, aldus de juryleden.

In beweging
“De Brabantse Dorpen Derby is een mooie manier om mensen zelf te betrekken bij hun leefomgeving. Als je ruimte geeft aan de kracht van mensen, aan hun eigen ideeën, krijg je de mooiste resultaten. Brabanders weten zelf het beste wat goed is voor hun dorp, en van die kennis maken we graag gebruik”, aldus Brigite van Haaften. “We wilden heel Brabant in beweging brengen.”
In Vierlingsbeek en Groeningen lukt dit zeker. Na vier activiteiten zijn er inmiddels al 2545 mensen in beweging gekomen.

 

Vierlingsbeek en Groeningen
Vierlingsbeek/Groeningen heeft met 52% procent van de stemmen de finale van de Brabantse Dorpen Derby gewonnen. Vanuit De Lind in Oisterwijk was de eindstrijd live te volgen op Omroep Brabant TV. De spanning was om te snijden.
Bij Herberg Thijssen was de uitzending live te volgen en ook daar werd volop ge-sms’t toen bleek dat Symphonica in Sporto bij de laatste drie finalisten zat. De meeste van de 33.000 stemmen waren voor Vierlingsbeek. Bij terugkomst in Vierlingsbeek werden de winnaars door een grote enthousiaste groep dorpsbewoners ontvangen met een erehaag en vuurwerk.
Het feest is tot in de kleine uurtjes doorgegaan in Vierlingsbeek.

 

Zie ook bijgevoegde video's.