Bevers in (de) Bèèk

 

Sinds enkele jaren hebben bevers via de Maas en de monding van de Molenbeek hun weg gevonden in de omgeving van Vierlingsbeek. Vele knaagsporen aan wilgen, populieren en esdoorns duidden hier al op. Evenals hun typische glijbaantjes vanaf de oever het water in. De bever is een planteneter en voornamelijk in schemer en nacht actief. Vandaar dat je er niet zo vaak eentje ziet. 
Zijn favoriete voedsel is plantenwortels en schors van bomen, waarbij de wilg favoriet is. Om bij het jonge hout te komen velt hij bomen met zijn centimeters lange vlijmscherpe knaagtanden. Veel van de takken sjouwt hij mee naar zijn burcht. Mais staat ook op zijn menu. Heel wat stengels worden het water ingesleept. In de bovenloop van de Molenbeek ook wel Afleidingskanaal genoemd, is een flinke dam verrezen. Deze stuwt het water wel een halve meter op, met als gevolg dat flinke stukken lager gelegen gebied onder water zijn komen te staan.


Tot nu toe wordt de dam getolereerd door waterschap Aa en Maas. De gevolgen zijn nu nog te overzien. Of dat in de toekomst blijft zal nog moeten blijken. Want het gaat zo goed met de bever in ons land sinds zijn herintroductie eind jaren tachtig dat hier en daar al sprake van behoorlijke overlast is. Zelfs dijken en wegen worden ondermijnd!


Hoe dan ook: het blijft een indrukwekkend natuurfenomeen!

Een leuk filmpje is te zien op YouTube: “Wild in Nederland: bedrijvige bever.”