Geertjan van Groenland, een Vierlingsbekenaar rijker

 

Geertjan van Groenland is zaterdagmorgen 19 april na een lange weg en een onverwacht fijne, intense periode in het Hospice Bethlehem in Nijmegen van ons heengegaan. Geertjan komt van oorsprong uit Oudenbosch. Eind jaren ’70 landden Geertjan en zijn vrouw Adrienne na hun studie in Vierlingsbeek. Van professie was Geertjan dierenarts met passie voor varkens. Daarnaast heeft Geertjan gedurende de jaren tot aan de laatste minuut zich thuis gemaakt in het Vierlingsbeekse en was actief op tal van terreinen.

 

In 1979 werd hij lid van Zanggroep Evergreen toen nog opererend als Jongerenkoor. Met zijn diepe bronstige stem was hij te vinden bij de bassen. Maar al gauw was Geertjan ook in voor diverse projecten rondom en met het koor. Zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen – maken en aan de man brengen van het Vierlingsbeeks Volkslied ingelijst in een mooi houten kader. Snel daarna startte ook de eerste Liedjesaovend waarin Geertjan een ‘goeje’ was achter de schermen die de handen uit de mouwen stak. Inmiddels heeft Vierlingsbeek 31 liedjesaovenden achter de rug waarbij de laatste 10 jaar Geertjan een van de hoofdkarretrekkers was. Binnen Zanggroep Evergreen was Geertjan geheid betrokken bij het organiseren van tal van reisjes met het koor. En natuurlijk de 4 revues die Evergreen op haar naam heeft staan waren voor Geertjan DE uitlaatklep om organiserend en creërend bezig te kunnen zijn. Daarbij kwam dan ook nog Muziek op de Maas. Ook weer een uitgelezen evenement om het onmogelijke te bedenken en uiteraard toch weer mogelijk te maken. Als een tempel diverse pilaren kent waarop het dak rust, dan mag gesteld worden dat Geertjan samen met zijn vrouw Adrienne een der pilaren vormden waarop de vereniging kon bogen. Zonder Geertjan had deze vereniging er anders uitgezien! Zanggroep Evergreen mist een bijzonder betrokken lid.

Naast zijn intensieve werk (met veel reizen) en ‘zijn’ vereniging Evergreen kwam Geertjan ook bij de Dorpsraad terecht. Hierbij noteren wij de herinneringen van dorpsraadleden aan Geertjan. In willekeurige volgorde, met de thema’s waar hij zich in woord (meestal veel) en daad (idem) voor inzette: Op de eerste plaats was hij vooral trots op zijn 'Beek'.

  • Vooral, en vaak terecht, kritisch op alle stukken van de Gemeente Boxmeer.
  • Op en rond het Vrijthof: beheer van de vlaggenmast, het Dorpsraad "kastje" naast de Bieb, effectief bestrijder "ribbelpromenade" voor de Plus en hij ruimde rondslingerend glas bij de glasbak en andere rommel persoonlijk op.
  • Inzet voor alles dat de leefbaarheid bevorderde (o.a. BiblioBeek, inrichting Vrijthof). Bezorgd om de verkeersveiligheid in en rond het dorp.
  • Fel op aankondigingenbeleid en publicatieborden
  • Als persoon: iemand met een eigen mening, kritisch maar altijd opbouwend, sociaal; je kon altijd op hem rekenen, afspraak is afspraak, becommentarieerde en corrigeerde respectvol maar beslist teksten en uitspraken (hij mailde tot op het laatst vanaf zijn ziekbed), hij kon geen "nee" zeggen; “als niemand het doet, dan doe ik het wel”, bourgondisch levensgenieter, gezellig en bij tijden bevlogen prater.
  • Hij heeft veel tijd en energie besteed aan de keuze vereniging of stichting en uiteindelijk zijn de Dorpsraad statuten er vooral door hem gekomen!
  • Organisator ophalen oud papier door en voor verenigingen
  • De fotosessie en argumentatie richting gemeente en wethouder Moeskops naar aanleiding van het groenplan was Geertjan ten voeten uit

 

Waren er dan geen min punten? Jazeker wel, maar één sprong er helaas uit. Hij is veel te vroeg van ons heen gegaan! De Dorpsraad had zijn inbreng en opbouwende kritiek nog graag jarenlang over zich heen laten komen. Dan voltrok zich medio 2010 een bijna ramp in Vierlingsbeek. In 2010 werd door de politiek in Boxmeer besloten dat men de lokale bibliotheek hier in Vierlingsbeek wilde wegbezuinigen, maar daar werd door de inwoners hier heel anders over gedacht. Een klein, maar zeer gedreven, clubje van mensen zette de schouders eronder en is alle opties gaan bekijken om er zorg voor de dragen dat bibliotheek hier geopend zou blijven. En met succes!

Een van de mensen in deze club was Geertjan. Met de borst omhoog voorop in de strijd en alleen maar geloven in kansen en mogelijkheden. Soms moest er even de gal gespuwd worden over wat ze nu toch weer allemaal in Boxmeer bekonkeld hadden, maar al snel ging het weer over tot dat ene doel wat actieclub zich gesteld had. In September 2011 was het dan zo ver: onze eigen Bibliobeek werd geopend, en wat een feestdag was dat. Een glunderende Geertjan, met de camera om zijn nek en rode wangen van opwinding straalde de hele dag over het plein waar het grote feest plaatsvond. Dat Geertjan een aantal maanden geleden een lintje kreeg was een meer dan terechte beloning voor al het werk wat hij hier verzette in het dorp, en dat allemaal voor de leefbaarheid in Vierlingsbeek en Groeningen.

De wilskracht die Geertjan al die tijd getoond heeft onze strijd om de bibliotheek geopend te houden, heeft er ook voor gezorgd dat we veel meer tijd met hem hebben kunnen doorbrengen dan dat in eerste instantie verwacht werd. Ook Bibliobeek verliest in Geertjan een gepassioneerd mens, een voorbeeld voor velen en een geweldige vriend!! Tijdens gesprekken en/of mijmerende ogenblikken viel wel eens te bemerken aan Geertjan dat hij vond dat hij soms eigenlijk niet helemaal ECHT geaccepteerd werd. Hij was immers ‘een buiten-Bêkse’, hij was niet een geboren en getogen Vierlingsbeekse. Welnu, gesteld mag worden Vierlingsbeek verliest Geertjan, maar Vierlingsbeek is beslist ook een Bekenaar rijker! En zoals Geertjan pleegde te zeggen als je de laatste maanden bij hem op bezoek kwam: “Tja, ik ben er nog” zo kunnen we gerust blijven zeggen, ‘Geertjan, je bent er nog!’ BEDANKT!!!

 

Wij wensen Adriënne, kinderen, kleinkinderen en alle anderen veel sterkte toe.

Namens Dorpsraad Vierlingsbeek, bestuur Bibliobeek en Zanggroep Evergreen Vierlingsbeek