Diverse activiteiten IVN de Maasvallei

IVN De Maasvallei organiseert weer enkele activiteiten.

 

KBO-wandeling in Vierlingsbeek

KBO Overloon en IVN De Maasvallei organiseren op donderdag 14 maart een wandeling door de Ezelshemel in Vierlingsbeek.

Van de watermolen zijn de eerste gegevens al van de 15de eeuw. In de loop der jaren heeft de molen diverse veranderingen ondergaan. Enkele jaren geleden is daar een vispassage aangelegd. De Molenbeek is toen voor een groot deel ook op de schop geweest. We gaan in het verlengde van de Molenbeek naar de Ezelshemel, hopelijk zien we daar bloeiende bosanemonen. Via dit bos richting de restanten van kasteel Makken en vanaf daar weer naar de watermolen terug.

Vertrek vanaf de Pit in Overloon om 13.00 uur. Aanvang wandeling om 13.30 uur bij de watermolen in de Grotestraat. Aanmelden is niet nodig. Inlichtingen: Christin Hendriks, tel. 0478- 641719 of Ben Verheijen, tel. 0478- 642577.

 

………………………..

Lente in de lucht

Met IVN-gidsen op pad door de ontluikende natuur? Trek je wandelschoenen aan en kom op zondag 24 maart om 13.30 uur naar de Vierlingsbeekse watermolen waar deze lentewandeling begint. De gidsen nemen u mee naar de Ezelshemel waar de vogels weer van zich laten horen. We kijken uit naar het felgeel bloeiende speenkruid, het roze gekleurde groot hoefblad en bloeiende wilgen. En met een beetje geluk is er al nieuw leven in het water, zien we de citroenvlinder en hommelkoninginnen.

Je moet goed ter been zijn, want de route gaat ook over smalle en hobbelige paadjes die modderig kunnen zijn. Na afloop is er koffie/thee waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.

Tip: neem de verrekijker mee. De twee uur durende wandeling begint bij de watermolen, Grotestraat 121 in Vierlingsbeek. Voor info kun je terecht bij Wim van Lanen, tel. 0485-573557 of Angeline Aben, tel. 0485-383207.

 

…………………….

Insecten ontdekken en ……. waarderen!

Een mini-cursus georganiseerd door IVN De Maasvallei

 

Insecten zijn akelig, eng, lastig, vies, gevaarlijk, … Deze cursus wil afrekenen met deze (voor-)oordelen en laten ontdekken dat insecten fascinerende, interessante, ingenieuze, vindingrijke, talentvolle en mooie beestjes zijn. Als je ze wat beter leert kennen, zal afkeer plaats maken voor verwondering.

De cursus bestaat uit twee blokjes, een in mei en een in juni. Zo spreiden we ‘risico’s’, zoals een heel vroege of juist late zomer. Bovendien vliegen en kruipen er in beide periodes van het jaar weer heel andere insecten. Speciale aandacht wordt besteed aan enkele hoofdgroepen: libellen, vlinders, vliesvleugeligen, kevers en vliegen. Tijdens de twee excursies leer je ‘waar en hoe’ je insecten kunt ontdekken. Insecten, te klein, te vlug, nog “nooit eerder gezien” en niet echt goed bekeken, maakt plaats voor nieuwe ontdekkingen in de eigen directe omgeving.

 

De cursus kost € 25,-. Je kunt je aanmelden bij Pauline Strolenberg, tel. 0485-383901, of bij Angeline Aben, tel. 0485-383207, ivndemaasvallei_educatie@outlook.com. Zie voor data, tijd en plaats de site: ivn.nl/afdeling/de-maasvallei.