Vierlingsbeek staat voor de 25e keer Op De Tôffel

 

Wie 25 jaar geleden zou hebben gezegd dat Op De Tôffel anno 2017 nog steeds zou bestaan zou op z’n minst op gefronste wenkbrauwen hebben kunnen rekenen. Maar het is écht waar: het is 2017 en Op De Tôffel is nog steeds springlevend! Op zondag 18 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het vertrouwde decor voor dit unieke festival. Voor de 25e keer dus weer een mooie dag vol fijne popmuziek van vandaag de dag, straattheater en gezelligheid. En wat in die 25 jaar ook niet veranderd is: de entree is geheel gratis!

 

Op De Tôffel 2017 wordt om 13.30 uur afgetrapt door Cannonball Cletus, de overtuigende winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Het kwartet uit Venlo omschrijft haar muziek als “energieke feelgood rock” en daarmee slaan ze de spijker op zijn kop. Aangevuld met twee extra blazers zorgt Cannonball Cletus ongetwijfeld meteen voor het eerste feestje van de dag. Verslavende nummers met rauwe vocalen, energieke melodieën, een snufje ouderwetse rock ’n roll vermengd met harde garagepop en een hoog ‘we don’t give a fuck’-gehalte, dat is waar het bij Lookapony om draait. Samen met producer Ravan Aartsen (Mozes And The Firstborn) doken de vier kwajongens de donkerste kelder van Eindhoven in om er afgelopen februari weer uit te komen. Met hun zeer aanstekelijke debuutalbum Ha-Satan onder de arm.

 

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door Bartek. Korte, felle popsongs en dan heel hard. Met de EP Beach en hun onlangs verschenen eerste full-lenght Bartek manifesteerden de Amsterdammers zich als de vaandeldragers van de underground fuzzrock. Het trio trok een spoor van gutsend zweet en piepende oren door Nederland tijdens de laatste Popronde en kreeg de Noorderslag moeiteloos op zijn knieën. The Jerry Hormone Ego Trip is de band van de Rotterdamse schrijver (en ex-gitarist van The Apers) Jerry Hormone. Eind 2016 verscheen Stout! Stout! Stout!, een plaat vol pakkende riffs en hooks, “na-na-na’s” en vuilbekkerij. Onbekommerde sixties nederbiet met een no-nonsense houding. Hun nummer Ik Ben Zo Wild, Man zegt alles over de reputatie van Jerry Hormone en zijn piepjonge, superstrak spelende Ego Trip.

 

Terug naar Het Ene Podium, naar Donnerwetter. Dit Arnhems/Nijmeegse viertal maakt psychedelische rootsmuziek gecombineerd met het venijn van punk. De intense liveshows klinken alsof Wilco, MGMT, White Denim, The Cramps en Grizzly Bear samen het podium beklimmen en ze Nick Cave als bezwerende frontman hebben gestrikt. Van klein en dreigend naar groots en meeslepend. Van rauw tot romantisch en van vuil tot virtuoos. Een live-sensatie die je een keer gezien moet hebben, aldus OOR.  "Wat Herman Brood was voor de rock, is Herman Brock Jr. voor de bluegrass", zo kondigde Lowlands hem in 2015 aan. Gewapend met gitaar, dobro, mandoline, banjo, viool en bas spelen en zingen Herman Brock Jr. en zijn vijfkoppige band zeer toegankelijke, originele en traditionele bluegrass, hillbilly en old-time music. Prachtige close-harmony rond één microfoon om het authentieke geluid te garanderen. De vliegensvlugge handen van Brock en de zijnen weten raad met elk instrument dat snaren heeft. Brock Jr.’s muziek is geen gimmick maar is bluegrass zoals je die gewoon niet tegenkomt in Nederland.

 

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom hét podium voor mooie ‘kleine’ akoestische optredens. Gastheer BJ Baartmans ontvangt de singer/songwriters Liz Francis (winnaar Songwedstrijd in De Weijer te Boxmeer), Mercy John (Brabantse Ryan Adams, Bruce Springsteen en Tom Petty in één), Dan Tuffy (Australiër vol verhalen diedoet denken aan Nick Lowe, Tom Waits en Townes van Zandt), Stephanie Struijk (Limburgse folkie a.k.a. Stevie Ann met Nederlandstalig repertoire), Op Zoek Naar Johan (Brabantstalige folk, roots en countryblues oftewel Brabicana uit Gemert) en Charl Delemarre (oud winnaar van de Grote Prijs Van Nederland vol gepassioneerde Nederlandstalige liedjes, recht uit het hart en uit het leven gegrepen).

 

Op Het Andere Podium klinkt inmiddels een “lang zal ze leven” voor Hallo Venray. Daar waar Op De Tôffel zijn 25 jarig jubileum viert, bereikt Hallo Venray de respectabele leeftijd van 30 jaar. Bij de meeste bands van 30 zit de sleet erop maar Hallo Venray daarentegen viert zijn verjaardag met een nieuw album dat feller en urgenter klinkt dan ooit tevoren. De titel van dit veertiende (!) album is Where Is The Funky Party? En Hallo Venray geeft zelf het antwoord. Het swingt, het schuurt, het is monter en melancholiek tegelijk. Een prachtplaat die wordt bedolven onder een sterrenregen in de muziekpers. De indierockveteranen uit Den Haag zijn springlevend! Death Alley speelt een energieke mix van proto-hardrock-punk en psychedelica. MC5 meets Blue Oyster Cult meets Hawkwind. Het Amsterdamse viertal bracht in 2015 het nu al klassieke debuutalbum Black Magick Boogieland uit en verpletterde onder andere Roadburn, Best Kept Secret en Hellfest. Soul brothers Motörhead en Peter Pan Speedrock kunnen gerust zijn: hun erfenis is bij Death Alley in meer dan goede handen.

 

Even bijkomen van de stortvloed aan muziek? Ook dit jaar is er tijdens Op De Tôffel weer straattheater. Drie acts komen het Vrijthof onveilig maken en zorgen ervoor dat er tijdens ODT17 ook nog gelachen kan worden: Luister Naar Je Hert (onverwacht, midden in het jachtige leven, ben je aangeschoten wild), Sonic Twins (megafoontweeling die schaamteloos verrast en verwondert) en Love Is In The… (alles is liefde en liefde is overal). Zoek ze op of kom ze tegen en geniet ervan. Daarnaast is er in de Bibliobeek een expositie van muziek x artblog Schoffel & Hark. Via hun Instagram, Spotify en Facebookpagina tippen Schoffel & Hark, ondersteund door artwork, muziek waarvan zij vinden dat die een luisterbeurt verdient. Voor de 25e editie van Op De Tôffel zal het collectief aan de hand van dit concept een aantal artiesten uit de historie van Op De Tôffel uitlichten. Bewonder het artwork en geniet van de bijbehorende klanken.

 

Op Het Ene Podium staat inmiddels het grootste talent van de Nederlandse popmuziek van dit moment: Jeangu Macrooy. Zijn krachtige soulvolle track Gold werd vorig jaar opgepikt door 3FM die hem uitriep tot Serious Talent. En en passant werd hij ook nog genomineerd voor een Edison als Beste Nieuwkomer. In april verscheen zijn debuutalbum High On You, dat op handen wordt gedragen door de muziekpers. De warme sound en vocalen van Macrooy bewegen van intiem en kwetsbaar naar rauw en uitgesproken. Een sprankelende mix van duistere folk, footstomping blues en roodkoperen rhythm ‘n’ soul. Jeangu Macrooy en zijn achtkoppige band beheersen het allemaal! Vier keer stond Marco Roelofs Op De Tôffel: één keer als presentator, drie keer als frontman van Heideroosjes. En tijdens de zilveren jubileumeditie is hij terug met zijn nieuwe band Stavast. De teksten van Roelofs vormen de basis voor de nummers die hij samen schreef met gitarist Robin Baard (I Against I), die hij kende uit de Heideroosjes tijd. De Nederlandstalige rocksongs op het afgelopen maart verschenen debuutalbum Stavast zijn tekstueel geëngageerd. Want dat blijft ook na meer dan 150 geschreven liedjes onveranderd. Roelofs:  “De chaos van alledag biedt nog altijd voldoende inspiratie” Rock met een ruw randje dus. Al waart de punkrock nog altijd rond. “Zeker. Toch gaat Stavast dieper. Het is meer gelaagd. Ik ben ouder, wijzer maar ik heb nog steeds wat te melden”.

 

Weer terug naar Het Andere Podium, naar Linde Schöne, maker van de beste Nederlandstalige R&B in tijden. De Nijmeegse zangeres debuteert in september 2016 met de EP Liefde Van De Vloer. En meteen maakt Linde indruk met haar liedjes. Na optredens bij onder meer DWDD en 3FM wordt haar show op Noorderslag beoordeelt tot één van de beste van het hele festival. Singles als Club Overleeft Wel, Sorry Maar en Liefde Van De Vloer vestigen haar zodanig dat ze een half jaar na haar debuut al voor een 3FM Award wordt genomineerd in de categorie Beste Artiest. En nu is er dan Linde Van Nimma, de spiksplinternieuwe EP waarop wederom een nieuwe Linde Schöne te horen is. Er was geen artieste zoals Linde Schöne. Nu dus wel. Fata Boom is een muzikaal project vol beats, raps, refreinen en mixen. Trippy elektro hiphop. Single D.D.D. (Drop Down Deep) doet denken aan M.I.A., Die Antwoord en Missy Elliot. Fata Boom pakt je bij de strot en verslindt je met huid en haar. Met de nodige portie glitter en glamour. Kid De Blits werd, in zijn eigen woorden, “geadopteerd”  door Boaz van de Beatz. Vanaf dat moment ging het hard. Hij gooide direct hoge ogen met zijn entree op de Nooit Meer Slapen remix met Ronnie Flex en Bokoesam van Yellow Claw. Hij zette dit succes voort met de single en videoclips van Uit De Noordzee, Benzine, Brief en Val In Je Huis. Met zijn robuuste Safehouse EP zet Kid De Blits de toon opnieuw. Op deze tien tracks tellende langspeler werkt hij samen met Ronnie Flex, Idaly, Murda, Def Major en Cartiez en de producers Jack $hirak en P.Ape. Live gaat het dak er zeker af want de energieke Kid De Blits weet als geen ander hoe je een feestje bouwt.

 

Op De Tôffel 2017 wordt afgesloten met de heerlijk tijdloze reggae van The Dubbeez. Het jonge zestal uit Almere weet klassieke roots- en dubreggae een overtuigende reboot naar het jaar 2017 te geven. Sprankelende composities die het beste van de klassieke reggae vertalen naar het hier en nu. De band koestert grote voorbeelden als Lee 'Scratch' Perry, King Tubby, Black Uhuru en Damian Marley. The Dubbeez wonnen in augustus 2016 de World Reggae Contest op het Ostróda Reggae Festival in Polen en mochten als winnaars afgelopen februari naar Jamaica om daar hun aanstaande debuutalbum op te nemen. Wie daar niet op kan wachten kan zich helemaal te buiten gaan aan deze vet swingende reggaeparty. Een bruisend slot van een mooie dag!

 

Naast alle muziek is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse etenswaren en snuisterijen. De presentatie van het geheel is in handen van Denvis, artistiek duizendpoot.

 

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar. Vandaar dat het meenemen en nuttigen van eigen drank niet is toegestaan.

 

Na afloop van Op De Tôffel zijn de treinen in de richting Venlo en Nijmegen gemakkelijk haalbaar. Het NS-station ligt op tien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 22.00 uur en van 23.00 uur tot 23.30 uur.

 

Alle informatie over Op De Tôffel 2017 is te vinden op www.opdetoffel.nl en op de Op De Tôffel-app. Deze app is beschikbaar voor Android en iPhone en gratis te downloaden.