Organisatie Van Vriethof tot Vriethof kachelt door

Maar liefst zeventig deelnemers met roots in Vierlingsbeek en Groeningen gaan in het weekend van 28 en 29 augustus de straatstenen eruit fietsen tijdens de eerste editie van de wielertoertocht met de illustere titel ‘Van Vriethof tot Vriethof’. Binnen veertien dagen na bekendmaking van de datum op de internationale wielerkalender was de eerste editie al volledig volgeboekt.  De toertocht per racefiets voert, zoals eerder aangekondigd, van het illustere Vrijthof in het Brabantse Vierlingbeek naar het net zo illustere Vrijthof in het Limburgse Maastricht.

 

Dit nieuwe initiatief is het idee van een aantal enthousiaste recreatieve wielrenners, die in coronatijd al brainstormend met elkaar (het idee voor) deze uitdagende gezamenlijke wielertocht bedachten en verder uitstippelden. Bij de organisatie zijn betrokken Johan van den Boogaard, Carlo Jansen, René Derkx, Marc Oudenhoven, Manfred Jacobs, Ron van Daal en Wiel Lamers.

 

Natuurlijk, dat de wielersport ook in de regio Vierlingsbeek-Groeningen leeft, weet iedereen. Maar dat de belangstelling voor dit nieuwe binnen- en buitenbladinitiatief zo groot zou zijn, dat had de organisatie totaal niet verwacht. Het was, om in wielertermen te blijven, vervolgens een lange, onverwachte spurt om in de regio Maastricht voldoende kamers voor alle zeventig deelnemers (twintig meer dan van tevoren bedacht) te kunnen bemachtigen. Maar ze hebben het geflikt!

Door samen aan te klampen, samen aan het stuur te hangen, samen aan te zetten en, ondanks afgesneden benen en adem, samen af te zien en de forcing te voeren, is het de organisatie gelukt om iedereen in Zuid-Limburg (met als centraal punt een groepsaccommodatie in Berg en Terblijt) onder te brengen. Na een dag harde koers is het natuurlijk ook wel zo gezellig om samen,  als een peloton op een zakdoek, een afzakkertje en/of een amientje te pakken en samen terug te blikken op deze Amstel Goldrace nieuwe stijl.

Er heeft zich een zeer gemêleerde groep aangemeld. Jong, oud, ervaren en iets minder ervaren fietsers, maar allemaal met een link met Vierlingsbeek en Groeningen.  Ook een aantal oud-dorpsgenoten doet mee aan deze ‘dorpenwielerreünie’. Sommige deelnemers hebben bij hun opgave tevens aangegeven mogelijk tot ver in de derde helft samen te willen doortrekken, maar de organisatie vraagt zich veiligheids- en gezondheidshalve hardop af of dat idee wel zo verstandig is.

Want ‘Van Vriethof tot Vriethof’ wordt niet zomaar een koers, het door wielernestor Wiel Lamers uitgezette 125 kilometer parcours (zowel heen als terug) wordt een uitdaging met steile stukken, beklimmingen en andere verrassende en vermoeiende elementen, en het aantal plekken in de bus voor de terugreis op zondag is beperkt.

 

Tevens garandeert de organisatie dat het feest bij de centrale accommodatie in Berg en Terblijt groter wordt dan de Ronde van Boxmeer ooit kan bouwen. Wellicht komt Tom Dumoulin wel even een kijkje nemen en zijn bewondering voor de Brabantse stayers uitspreken? Of André Rieux een walsje maken? Zeker is dat een groot aantal verrassingen in het programma en het onvermijdelijke cérémonie protocolaire worden ingebouwd.

 

Het wielerweekenduitje begint zaterdags in alle vroegte met een gezamenlijk ontbijt, waarna de deelnemers in cadans en vol courage in groepen van maximaal tien personen richting Maastricht vertrekken. Voor totaal blokkerende renners met flanellen benen, vrijbuiters die te veel bolletjes blazen en/of cowboys die pech onderweg krijgen,  is ook een jury-/ bezemwagen beschikbaar.

 

Wie had de beste benen van de dag? Wie was de beste klimmer? Wie won de Gouden Kilometer en wie had de hulp van de bezemwagen en/of de apotheker nodig? Ze gaan het meemaken, de eerste deelnemers aan van de eerste ‘Van Vriethof tot Vriethof’, ze gaan het zien, ze gaan het beleven!

De toertocht lijkt nu al een blijvertje te worden. Maar, zoals iedereen weet. Zo mooi als die eerste keer, zo mooi wordt het nooit meer.

 

Voor meer informatie: ronvandaal71@gmail.com of wljlamers@ziggo.nl. Bij hen kun je ook terecht voor eventuele vragen.

 

Foto: Yvonne Jacobs Fotografie