Sraar Hendriks halve eeuw in dienst bij Creemers BV

Nee, hij is bepaald geen jobhopper. Integendeel, na vijftig jaar is hij zijn werk bij zijn eerste en tevens laatste werkgever Creemers BV nog lang niet moe. Waar anderen snakken naar hun rust, wil Sraar Hendriks nog helemaal niet met pensioen. "Ik ga nog steeds fluitend naar mijn werk", zegt de 65-jarige Vierlingsbekenaar, die vrijdag zijn gouden dienstverband bij Creemers glas-, schilder- en onderhoudswerken vierde.

 

 

Sraar Hendriks ging als vijftienjarig broekie bij het bedrijf aan de slag. "Dat was nog in de tijd dat de broers Karel en Anton de directie van Creemers vormden. Toen ik de lts had afgerond, stond Johnny, die later ruim 30 jaar mijn baas was, bij ons thuis op de stoep. 'Wil je schilder worden en bij ons komen werken?', vroeg hij. Ja, dat wilde ik wel. Ik heb vervolgens de schilderschool in Venray gevolgd en heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Schilder is een prachtig beroep."

 

Natuurlijk, de tijd is veranderd. In de loop der jaren maakte Hendriks heel wat wijzigingen mee. Hij zag het aantal werknemers bijvoorbeeld groeien van vier een halve eeuw geleden naar 30 in 2019. Moeite om mee te gaan in de tijd, had hij naar eigen zeggen nooit. "Kort samengevat was je vroeger praktisch alleen met de kwast bezig. Toen was het vooral verven, wat behangen en af en toe glas zetten. Tegenwoordig doet het bedrijf veel meer: spuiten, onderhoud en advies bijvoorbeeld. Ik ben gewoon meegegroeid met alle veranderingen, zonder problemen. Alleen die mobiele telefoons en computers, daar heb ik niks mee. Ik heb gewoon een oude mobiele telefoon, zonder al dat schuiven op je scherm. Ach, als ik maar bereikbaar ben voor het bedrijf en met de klanten kan bellen. Dat is voor mij het belangrijkst."

 

Het familiebedrijf, dat rond 1888 zijn oorsprong vond, wordt vandaag de dag geleid door de vijfde generatie, in de persoon van Michel Creemers. Naast het 'pure' schilderwerk biedt Creemers diensten aan op het gebied van vastgoedonderhoud. Sraar Hendriks is trots op de rijke geschiedenis van het bedrijf, dat bij de viering van zijn 125-jarig bestaan werd onderscheiden met het predicaat: 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'. "Natuurlijk, ik voel me erg betrokken. Dat kan ook niet anders als je hier vijftig jaar werkt. Ik ga nog altijd fluitend en lachend de deur uit als ik naar mijn werk ga."

 

Wat hij nou het leukste vindt aan het vak schilder? Sraar Hendriks: "Het persoonlijke contact met de klanten en collega's én het gevarieerde werk. De ene keer werk je bij een particulier thuis en de andere keer bij een grote woningcorporatie, een ziekenhuis of een internationaal bedrijf zoals SPGPrints in Boxmeer, waar wij ook al zo'n vijftig jaar werkzaamheden verrichten. Maar mij is elke klant even lief."

 

Over een jaar lonkt zijn pensioen, maar Sraar Hendriks kijkt er bepaald niet naar uit. "Ik hoop ook na mijn pensioen bij Creemers te kunnen blijven werken, een dag of twee, drie in de week, want thuiszitten is niks voor mij. Ik heb maar één hobby: schilderen. Daar ga ik binnenkort maar eens met de directie over praten…"

 

Foto, van links naar rechts: Michel Creemers, gouden jubilaris Sraar Hendriks en Johnny Creemers. Foto: Yvonne Jacobs.