Antwan Bouten nieuwe jeugdvoorzitter Volharding

Hij is er trots op. De recente promotie naar de vierde divisie én de bekerwinst van Volharding JO19-1 is de kers op de taart van zijn periode als voorzitter van de jeugdtak van Volharding. Vlak voor zijn afscheid, want na zeven jaar geeft Ron van Daal (47) komend seizoen de voorzittershamer over aan Antwan Bouten (46).

 

Ron van Daal zou je een geboren en getogen Volharding-man kunnen noemen. Hij komt uit een Vierlingsbeekse voetbalfamilie, speelde in de jeugd van Volharding en maakte jarenlang deel uit van de zelfbenoemde gouden lichting in de jaren ‘90 van de vorige eeuw. De geboren Groeninger Antwan Bouten daarentegen is een echte Volharding-man geworden. “Vanwege het werk van mijn vader Piet verhuisden we naar Liempde, waar ik in de jeugd bij DVG heb gevoetbald. Toen ik 16 was, keerden we terug. Ik heb het wel geprobeerd, maar de hogere jeugdteams waren niks voor mij.” Met een grijns: “Ik dronk en rookte liever. En als ik heel eerlijk ben, was ik ook niet het grootste talent van Vierlingsbeek en omstreken.”

 

Antwan Bouten  speelde nog een paar jaar in een lager team van Volharding en kwam vervolgens jarenlang niet bij de club over de vloer. Totdat zijn kinderen Cas en Daan gingen voetballen. Hij werd trainer en leider, coördinator van de jeugd , lid van de jeugdcommissie en is inmiddels al jaren een vertrouwd gezicht langs de lijn bij de roodwitten.

 

Van Daal heeft er alle vertrouwen in dat zijn opvolging in goede handen is. “Antwan kent de club, weet hoe de lijntjes lopen en kan organiseren. Bovendien is hij niet bang om moeilijke gesprekken aan te gaan en beslissingen te nemen, ook als ze niet altijd even leuk zijn. Maar het belangrijkste is dat hij, net als ik in de afgelopen jaren,  kan rekenen op de steun van een hecht team betrokken vrijwilligers. Dat is ook de kracht van deze club.  Dat ik als jeugdvoorzitter nu veren in mijn kont krijg vanwege het succes van de JO19-1 in de afgelopen weken, is niet terecht.  Dit is het succes van velen, van de club maar vooral van de spelers en de begeleiding. Winnen doe je niet alleen, maar samen. Als team.”

 

Het in stand houden en verder verbeteren van de jeugdafdeling van Volharding als talentenmotor van de club, het verfijnen van de samenwerking met Sambeek, waarmee afgelopen seizoen is begonnen, en het in goede banen leiden van de groei van het vrouwenvoetbal: het zijn drie ‘thema’s’ die ook de aandacht van de nieuwe voorzitter krijgen en hebben. “Maar het belangrijkste voor mij is dat iedereen die wil, op zijn of haar niveau bij Volharding kan spelen en plezier heeft. En dat geldt ook voor de vrijwilligers, want die moeten we koesteren. Zonder vrijwilligers, geen club.”

 

Ondanks zijn drukke baan als directeur bij Haveco Zitmeubelen in Waalwijk, hoefde Bouten niet lang te denken toen hij werd gevraagd om jeugdvoorzitter te worden. Waarom niet? “Heel simpel: als je met dat Volharding-virus bent besmet, kom je er niet meer vanaf. Tevens is het voor mij een mooie nieuwe uitdaging en ook een stukje ontspanning. In het seizoen ben ik praktisch elke avond even op het sportpark. Een praatje hier, een praatje daar, dat clubgevoel, heerlijk. Daar krijg je gewoon energie van.”

 

Foto:  Volharding-jeugdvoorzitter Ron van Daal (links) schudt de hand van zijn opvolger, Antwan Bouten.  Foto: Yvonne Jacobs