'Vaker ongevallen op de Maas'

De LOF (Lokale Onafhankelijke Fractie) in de gemeente Boxmeer is bezorgd over de toename van het aantal ongevallen op de Maas. Dat meldt nieuwsblad Peel en Maas in Venray.

 

De burgemeesters van Cuijk en Boxmeer hebben onlangs bij Rijkswaterstaat aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid op de A73. Vanwege de vele recente ongelukken. De lokale partij wijst op de toename van ongevallen op de waterwegen. Vaak met dodelijke afloop en een omvangrijke schade. Het gaat vaak om aanvaringen tussen beroepsvaart en recreanten.

 

Door bezuinigen bij de veiligheidsregio en waterpolitie is het toezicht verminderd, meent de LOF. Terwijl het watertoerisme alsmaar toeneemt met steeds grotere en snellere vaartuigen. Het college van Boxmeer reageert dat handhaving en toezicht taken zijn van Rijkswaterstaat. Deze instantie is geen acute hulpdienst maar een beheerder en toezichthouder. Daarom is inzet van anderen nodig zoals de brandweerpost in Vierlingsbeek die over een sloep bezit die direct inzetbaar is. De gemeente geeft aan dat voor snelle motorboten een maximumsnelheid geldt van 20 kilometer per uur. Waterskiën mag alleen in gebieden die voor deze sport zijn aangewezen. Rijkswaterstaat handhaaft samen met de waterpolitie de regels op de rijksvaarwegen. Ze letten vooral op rijgedrag en vaarbewijzen, maar ook op alcoholgebruik. Beide zijn bevoegd om bij overtredingen boetes uit te delen.