Komende maand bij Gryphus

vrijdag 1 november > open podium > TALENTENTUIN: JACKSON’S CAGE + BLACK SOLID + NO PERMISSION

Dat het in de regio barst van het kunstzinnig talent staat als een paal boven water. Alle reden voor Gryphus om dit talent op het gebied van muziek, dans, comedy, film, kleinkunst, literatuur, theater of welke kunstvorm dan ook, een podium te bieden zich te presenteren. Een open podium om precies te zijn: de Talententuin. De tiende editie inmiddels met deze keer in de hoofdrollen: Jackson’s Cage, Black Solid en No Permission.

Gewapend met een akoestische gitaar, een piano, basgitaar en nog wat trommelwerk zal Jackson’s Cage deze avond in hun thuisstad Vierlingsbeek in een speciale, want akoestische, setting openen. Toen op een koude winteravond de stroom uitviel werd Jackson’s Cage gedwongen om het een en ander zonder elektriciteit te doen. En dit pakte bijzonder goed uit. Dus vanavond gaan de versterkers uit en het drumstel weg, en zijn de vijf mannen gekleed in een in een Iets dunner jasje dan normaal. En ook wordt de set aangevuld met een aantal klassieke covers. Op geheel eigen wijze gebracht uiteraard. Heel erg lekker.
Black Solid is ontstaan in 2016 als pop/rockcoverband. In 2018 heeft de band de ommezwaai gemaakt naar een ware hardrock- en metalmachine. Het viertal uit Oeffelt covert op eigenzinnige wijze nummers van onder andere Judas Priest, Van Halen, Black Sabbath en Metallica. Betonnen krakers die je vol heimwee herinneren aan de geweldige jaren ’70 en ’80. Meezingen mag! De Lottumse band

No Permission kent een verleden in Stressed en staat garant voor een energieke set hard- en metalcore. Het vijftal is actief sinds 2017 en speelt naast covers van onder andere Parkway Drive steeds meer eigen nummers. Een eerste EP is inmiddels opgenomen en zal binnenkort worden uitgebracht. Zonder twijfel wordt dit een prachtavond vol bijzondere talenten.

> zaal open: 20.30 uur
> aanvang: 21.00 uur
> entree: gratis

zaterdag 2 november> concert > BEUKFEEST: PROCREATION + ICONS OF BRUTALITY + MASS DECLINE
Het is de hoogste tijd om weer eens een flinke pot te headbangen. Ook deze editie van Beukfeest biedt voldoende kopschudmateriaal gebracht door Procreation, Icons Of Brutality en Mass Decline.

Mass Decline is een thrash metalband uit Kloosterhaar, Overijssel die aan het beuken is sinds 2014. Het vijftal speelt voornamelijk thrash maar hier en daar ruikt het ook een beetje naar death metal. Dat maakt de sound soms wat anders maar de energie van de thrash blijft de rode draad. Raggen! Moshen! Tempo!

Icons Of Brutality komt uit Hoogeveen en bestaat uit kerels die hun sporen al eerder hebben verdiend bij bands als Absorbed en The 8th Sin. Een collectief met een gitaarsectie die laveert tussen Bolt Thrower en Dismember, een lompe grunter en een drummer die niet vies is van een hogere/hardere versnelling à la Carcass. Brute death metal met een extra dosis melodieuze groove zoals we die kennen van bijvoorbeeld Entombed. Andere invloeden voor Icons Of Brutality zijn Dismember, Grave, At The Gates, Edge Of Sanity, Morbid Angel en Gorefest.

Het 34e Beukfeest wordt afgesloten door Procreation. Dit kwartet uit Zwolle speelt een mix van death metal met invloeden uit de black en thrash metal. Begonnen als side-project en uitgegroeid tot een volwaardige band, kwam in 2014 het debuutalbum Ghostwood uit welke negen tracks herbergt die naar eigen zeggen ”veel variatie kennen, maar wel één geheel vormen”. Vuige en over het algemeen snelle death metal belegt met een zalige laag melodie. De gitaarriffs worden vaak ondersteund door een hoemparitme en dat duwt de band in de hoek van Bolt Thrower, en Obituary.

> zaal open: 20.30 uur
> aanvang: 21.00 uur
> entree: 8,00 euro | <20 jaar: 6,00 euro
> reserveren: www.gryphus.nl

vrijdag 8 november > KASPER VAN DER LAAN > 1 KILO (try-out)
Waarom zijn de dingen zoals ze zijn en doen we de dingen zoals we ze doen? Kasper van der Laan legt het je graag uit in zijn debuutvoorstelling 1 Kilo. Hij is absurd, onvoorspelbaar en ongekend grappig. Maak kennis met Kasper en zijn unieke kijk op onze leefwereld.

In 2015 werd Kasper van der Laan lid van Comedytrain en inmiddels is hij een vaste waarde binnen dit fameuze collectief. Tijdens het Leids Cabaret Festival 2018 won hij de publieksprijs. De jury schreef hierover: “Nooit meer normaal je billen af kunnen vegen, je wordt bedankt Kasper. Dat is wel typerend voor zijn stijl: een heel eigen logica die hij tot absurde proporties doorvoert. Daarmee neemt hij ons mee naar een andere wereld. Zijn wereld! Een labyrint, want we tuimelen van de ene in de andere dagelijkse situatie waarin niets is wat het lijkt.”

Absurd, onvoorspelbaar, ontwapenend, hilarisch en hét comedytalent van 2019 volgens de Volkskrant. Om met comedycollega Micha Wertheim te spreken: “Kasper van der Laan is geniaal grappig. Wat hij doet is razendknap en origineel en geëngageerd!”

> entree: 12,50 euro | <20 jaar: 9,50 euro
> reserveren: www.gryphus.nl

vrijdag 22 november > vinylavond > OP LOSSE GROEVEN met DJ’S GER JOOSTEN & KOEN KLAASSEN + DJ’S HAN DE GROOT, MAARTEN SCHAEFFERS & FRANK REIJNDERS + DJ’S JACO & MARK NABUURS
Vinyl is weer helemaal terug van nooit weggeweest. Alle reden om de pick-up weer van zolder te halen en een paar liefhebbers uit te nodigen om thuis in de platenkast te gaan snuffelen. Zie hier het concept van Op Losse Groeven, een avond vol krakende platen, mooie hoezen, 33 en 45 toeren, jeugdsentiment, oude en jonge hipsters, beminnaars en (amateur) dj’s met een liefde voor muziek. Ger Joosten, Koen Klaassen, Han de Groot, Maarten Schaeffers, Frank Reijnders, Jaco en Mark Nabuurs zijn de vrienden van het vinyl die de uitdaging hebben aangenomen en allemaal een kist vol zwart goud hebben meegebracht. Het resultaat is een ratjetoe aan popmuziek: 60’s, 70’s, 80’s, 90’s, zero’s, ten’s, rock ‘n’ roll, blues, hardrock, classic rock, punk, new wave, hiphop, reggae, ska… Van Led Zeppelin via Conny Francis naar Kings Of Leon, van Herman Brood via Toontje Lager naar Fats Domino en van U2 via Wolfmother naar Zangeres Zonder Naam. En weer terug natuurlijk. Zonder twijfel wordt dit een heerlijk feest der herkenning. Vanaf half negen gaat de naald in de groef!

> aanvang: 20.30 uur
> entree: gratis

GRYPHUS FORMULE 1 CAFÉ
Het F1 seizoen nadert zijn einde en de strijd om de titel lijkt gestreden. Wat natuurlijk nog wel spannnd blijft is de strijd om de winst in de Gryphus Formule 1 Pool. En er staan nog mooie races op de rol. Kan onze Max nog een deuk in het pakje boter rijden? We zullen het zien want ook de laatste GP’s ‘van dit seizoen worden op een grootbeeldscherm vertoond. Wij gaan er nog eens goed voor zitten. En U?
zondag 3 november: GP VERENIGDE STATEN (start: 20.00 uur)
zondag 17 november: GP BRAZILIE (start: 18.00 uur)
zondag 1 december: GP ABU DHABI (start: 14.00 uur)

> entree: gratis