Op De Tôffel: alles wat je moet weten

Op zaterdag 23 juni is het Vrijthof in Vierlingsbeek wederom het decor voor Op De Tôffel.

Een vertrouwd decor op een nieuwe dag want na een kwart eeuw verhuist dit unieke festival van de zondag naar de zaterdag. Voor de 26e keer dus weer een mooie dag vol fijne popmuziek van vandaag de dag, straattheater en gezelligheid. En dit alles is ook dit jaar weer helemaal gratis toegankelijk.

 

Op De Tôffel 2018 wordt om 15.00 uur afgetrapt door FREEB, de overtuigende winnaar van bandwedstrijd Op Ut Tuffelke. Deze drie jonge honden uit Wanroij barsten van de energie en zorgen voor één lange adrenalinerush van hardcore, grunge, trash en hiphop. Zo opwindend als FREEB zie je ze niet vaak! Met songtitels als Reefer Madness laten de Eindhovense garagepunkers van Charlie & The Lesbians (briljante bandnaam!) er geen gras over groeien. De primitieve opruiingen van dit smeulende rariteitenkabinet zijn nu al tamelijk legendarisch te noemen. Schunnig als The Stooges, fantasierijk als Daniel Johnston en bevlogen als Jay Reatard.

 

Over naar Het Andere Podium. Daar wordt het bal geopend door Tape Toy. Dit energieke kwartet gaat lekker zijn eigen gang. Springerige muziek met behoorlijk harde gitaren, slimme synths en gekke wendingen. Liedjes die in het hoofd blijven zitten. Afgelopen december won Tape Toy de Amsterdamse Popprijs en inmiddels is de band ook geselecteerd voor de Popronde 2018.

Dakota combineert een Californische vibe met indierock en pop. De vier dames uit Amsterdam laten je lekker mijmeren bij hun zonnige dreampop totdat je plotseling wordt opgeschrikt door heftige gitaarriffs en stuwende ritmes. Najaar 2016 verscheen de eerste EP Leda, met daarop de singles Icon en Automatic, waarna in 2017 de single Silver Tongue volgde. Later dit jaar verschijnt het langverwachte debuutalbum van Dakota. Denk aan The XX, denk aan Warpaint.

 

Terug naar Het Ene Podium, naar MOOON. Trio uit Aarle-Rixtel dat bestaat uit de broers Tom en Gijs de Jong en hun neefje Timo van Lierop. Vanuit hun gedeelde liefde voor Blood, Sweat & Tears, Led Zeppelin, Santana en Rory Gallagher richten de drie een bandje op. MOOON maakt giitaarmuziek met dikke wortels in de 60’s en 70’s, ergens tussen blues, surf, psychedelica en garagerock. Afgelopen oktober verscheen het alom geprezen MOOON’s Brew met daarop de instant hits Mary You Wanna en Surfin’ With You. De hoogste tijd dus om deze krakers in Vierlingsbeek te komen laten horen.

Iguana Death Cult timmert al jaren aan de weg met hun vuige fuzz, sleazy garagerock en tomeloze inzet. Het Rotterdamse vierspan bracht in 2017 hun debuut album The First Stirrings Of Hideous Insect Life uit. Een verslavend lekkere plaat vol licht ontvlambare protopunk en met zuur overgoten psychedelica die lovend is ontvangen door pers en publiek. Iguana Death Cult staat te boek als een van de meest explosieve livebands van Nederland en staat garant voor een energieke show in de beste traditie van Ty Segall, The Oh Sees, Black Lips en King Gizzard & The Lizard Wizard.

 

Het intieme en sfeervolle Koningskerkje is wederom hét podium voor mooie ‘kleine’ akoestische optredens. Gastheer BJ Baartmans ontvangt de singer-songwriters Kay Maas (runner-up Songwedstrijd in De Weijer te Boxmeer), Laura Sjin (winnares publieksprijs singer-songwriterfinale Grote Prijs Van Nederland 2018 met persoonlijke en goudeerlijke Nederlandstalige americana), Christof van der Ven (bevlogen en dynamische indiefolk, breekbaar en vol passie, door een internationaal gewaardeerd en werkzaam muzikant uit… Handel), VanWyck (‘de grootste muzikale openbaring van eigen bodem in jaren’, aldus Fred Hoogendoorn in het Algemeen Dagblad, met donkere folk, warme stem en sterke teksten die vergeleken wordt met Leonard Cohen, Nathalie Merchant en Laura Marling), Wouter Planteijdt’s Bullhorn (nieuw virtuoos trio rond Sjako!-voorman Wouter Planteijdt met prachtige, enigszins verstilde, songs) en Bertolf (singer-songwriter met vier soloalbums, een Ziveren Harp en (radio)hits als Another Day, Mary en Jericho op zak die enigszins doet denken aan Westcoast singer-songwriters uit de jaren `70 als James Taylor en Jackson Browne).

 

Op Het Andere Podium staat inmiddels het Amsterdamse EUT met hun frisse en aanstekelijke postpop. Het knalt, is krachtig en catchy. Dikke beats en mooie melodieën met een 90’s alternative sausje eroverheen. Lekker dwars en tegen de richting in. EUT werd uitgeroepen tot 3FM Talent, was de meest spelende tijdens de afgelopen Popronde en was volgens 3voor12 het absolute hoogtepunt van de laatste Noorderslag.

Voor de derde keer staat Clean Pete op het affiche van Op De Tôffel en dat is natuurlijk niet vreemd als je weet dat de leukste tweeling van de Nederlandse popmuziek gewoon uit Sambeek komt. Gewapend met cello en gitaar maken Loes en Renée Wijnhoven liedjes die je hart ondersteboven keren. Debuutalbum Al Zeg Ik Het Zelf en de opvolger Aan Het Licht staan vol levendige strookjes van alledag die uiterst precies en pijnlijk in liedjes zijn gegoten. Maar Clean Pete is meer dan alleen folkpop. Op het nieuwe album Afblijven laten Loes en Renée hun wilde haren waaien en spelen ze een aantal moderne meedansers. Mede dankzij Sam en Kees, twee leuke en begenadigde muzikanten die de ritmetandem vormen. Genieten van zomerse Beach Boys surfriffs en doowop drumfills. Clean Pete ontpopt zich tot een echte popgroep.

 

Even bijkomen van de stortvloed aan muziek?

Ook dit jaar is er tijdens Op De Tôffel weer straattheater. Twee acts komen het Vrijthof onveilig maken en zorgen ervoor dat er tijdens ODT18 ook nog gelachen kan worden: Het Afgezaagd Verhaal (allesbehalve afgezaagd) en Geurrestaurant Gebakken Lucht (eet je neus leeg in dit vijfsterrenetalblissement). Zoek ze op of kom ze tegen en laat je verrassen.

 

Op Het Ene Podium gaat het verder met The Brahms. Dit Utrechtse viertal bracht in 2015 en 2016 twee EP’s uit vol melodieuze en lekkere indiepop, scoorde hits met nummers als Golden en Homerun en won een 3FM Award voor Best Alternative. Anno 2018 Is The Brahms gegroeid naar een meer volwassen, allesbehalve dromerig geluid. De single Sleep laat een overweldigende kant van de band horen. Het in maart verschenen nieuwe album Me And My Damn Dreams staat vol pakkende melodieën met hitpotentie. De nieuwe sound schurkt een beetje tegen The Boxer Rebellion, The Killers en zelfs Kensington aan. Bij die laatste stond The Brahms afgelopen november in het voorprogramma in een uitverkochte Ziggo Dome.

Wulf is de stem van Summer On You, dé zomerhit van 2016 van Sam Feldt, Lucas & Steve featuring Wulf. Nog maar amper bekomen van dit enorme succes debuteert hij als soloartiest met de single Mind Made Up. Een fris en positief nummer over kiezen voor je droom en daarvoor alles aan de kant zetten. Het nummer levert de Hilversumse singer-songwriter zelfs een Edison op. Naast zanger en producer noemt Wulf zichzelf ook een dromer. Binnen zijn muziek lijkt dat vertaald te worden in subtiele gitaarriffs en luchtige melodielijnen. De liedjes hebben iets aanstekelijks. Lekker om naar te luisteren met een vrolijke vibe. De tweede single All Things Under The Sun is wederom bijzonder catchy en niet van de radio af te slaan. Dat belooft wat voor het eerste soloalbum van Wulf waaraan hard gewerkt wordt. Niemand kan meer om hem heen: 2018 is het jaar van Wulf.

 

Weer terug naar Het Andere Podium, naar Afterpartees. Vijf jongens uit Horst die hun omstuimige energie omzetten in catchy rock ’n roll. Gedreven door hun liefde voor energieke 70’s punk en hartverscheurende powerpop besluiten de Limburgers als bandje het land door te zwerven. Wat volgt is succes met een goed ontvangen, ongecompliceerd debuutalbum Glitter Lizard en shows op onder andere Lowlands, Pinkpop en Best Kept Secret. En Op De Tôffel 2014. En nu zijn ze weer terug. Niet alleen bij Op De Tôffel maar ook met een nieuwe plaat. Life Is Easy is een album geschreven in de traditie van energieke rock ‘n roll en de eeuwige liefde voor puntige popliedjes. Geef de Afterpartees drie kwartier van je leven en je gaat naar huis met een liedje in je hoofd en een glimlach op je gezicht.

Eindelijk tijd voor hiphop! Met een leeftijd van vijftien jaar is Leafs de jongst getekende artiest op het label Noah's Ark ooit en zijn muziek is aanstekelijk, energiek en fris. Na het zien van zijn video Race neemt producer Ramiks het hiphoptalent uit Almere onder zijn hoede, wat in mei 2017 leidt tot de debuut EP FEALS met daarop de ultieme meezinger Alright. Eind 2017 volgt de tweede EP Adventures met de singles Mikado en Mamacita. 3voor12 plaatste hem op nummer 2 van de beste shows op Noorderslag en half augustus staat Leafs op Lowlands. Vraag hem naar zijn motto en zijn antwoord is: ‘Altijd blijven flexen.’ Met zijn hooks, jeugdig gelijk en samenwerkingen met Yung Nnelg, Bokoesam en Sevn Alias heeft Leafs zich in een korte tijd weten te vestigen als een van de meest sprankelende talenten van Nederland.

 

Op De Tôffel 2018 wordt afgesloten door Traudes. Deze zevenkoppige band uit Haarlem heeft een verschillende muzikale achtergrond: house, rap, jazz, hardrock, soul en funk. Traudes zoekt de grens op tussen hiphop en (elektronische) pop, door krachtige zanglijnen te combineren met pure rap. De band staat garant voor strakke beats, sterke teksten en een explosieve liveshow met oneindige energie. Een van de grootste inspiratiebronnen van frontman Benjamin Traudes is Eminem, wat zeker ook terug te horen is. Hoewel bijvoorbeeld Chef’Special ook nooit ver weg is. De eerste single Back Down heeft al bijna een miljoen streams op Spotify en afgelopen januari verscheen de debuut EP CRLS & GRLS met daarop de nieuwe single Amsterdam. De band stond op Noorderslag en was het eerste 3FM Talent van 2018. Hou je van een feestje? Dan ben je bij Traudes aan het juiste adres!

 

Naast alle muziek en theater is er ook een uitgebreide festivalmarkt met diverse etenswaren en snuisterijen. Nieuw dit jaar is een terras waar een aantal speciaalbieren wordt aangeboden. De presentatie van Op De Tôffel is in handen van Denvis, artistiek duizendpoot.

 

LET OP:

Het is voor de bezoekers verboden om eigen drank mee naar het festivalterrein te nemen. Op De Tôffel is een gratis toegankelijk festival en wil dat graag blijven. Inkomsten uit de horeca zijn voor de organisatie dan ook onmisbaar.

 

Vervoer

Vierlingsbeek is bereikbaar per trein. Het station ligt op vijftien minuten loopafstand van het festivalterrein. Het pontveer Vierlingsbeek - Bergen vaart tot 01.30 uur.

 

Website en app

Alle informatie over Op De Tôffel 2018 is te vinden op www.opdetoffel.nl en in de Op De Tôffel-app. Deze app is beschikbaar voor Android en iPhone en gratis te downloaden.

 

OP DE TÔFFEL OP EEN RIJTJE

datum: zaterdag 23 juni 2018

locatie: Vrijthof

plaats: Vierlingsbeek

aanvang: 15.00 uur

toegang: gratis

 

Programma:

  • Wulf
  • Afterpartees
  • The Brahms
  • Clean Pete
  • Leafs
  • Traudes
  • EUT
  • Iguana Death Cult
  • MOOON
  • Dakota
  • Charlie & The Lesbians
  • Tape Toy
  • Bertolf
  • Wouter Planteijdt’s Bullhorn
  • VanWyck
  • Christof van der Ven
  • Laura Sjin
  • BJ Baartmans
  • Kay Maas
  • FREEB

Theater:

  • Het Afgezaagd Verhaal
  • Geurrestaurant Gebakken Lucht

Presentatie:

  • Denvis

Internet:

  • www.opdetoffel.nl
  • www.facebook.com/Op-De-Tôffel-199711926712873/
  • www.instagram.com/op_de_toffel/
  • ODT-app: Op De Tôffel heeft een eigen app die beschikbaar is voor Android en iPhone en gratis te downloaden is